• Άρθρα

    Μονόδρομος οι εξελίξεις σε όλα τα κόμματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν ήδη.

    Όπως αναμενόταν η Ν.Δ. κέρδισε την αυτοδυναμία και προχωρά στην δεύτερη τετραετία της. Στην μεταπολίτευση αυτή η «δεύτερη» έχει παγιδέψει όλα τα κόμματα—χωρίς εξαίρεση. Η πραγματική πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι να αποφύγει την παγίδα. Η στρατηγική γι’ αυτό είναι επίσης δεδομένη: να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών στο τρίπτυχο που ο ίδιος έχει επιλέξει: παιδεία, υγεία δικαιοσύνη.

    Αν δεν τα καταφέρει οι επόμενες εκλογές θα δουν την άνοδο των δύο άκρων.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ήδη το στίγμα ότι ο αρχηγός δεν αλλάζει. Διάδοχος δεν υπάρχει, εξάλλου, κι’ αν ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρήσει το κόμμα θα ξαναγυρίσει στο 3%. Η πρόκληση θα είναι να μην αναδείξει ως πόλο το θέμα της ακροδεξιάς και τον δήθεν κίνδυνο για την δημοκρατία αλλά να καταφέρει να μετατρέψει το συνονθύλευμα των γκρουπούσκουλων σε ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

    Αν δεν τα καταφέρει στις επόμενες εκλογές άλλο κόμμα θα πάρει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Το ΠΑΣΟΚ έδειξε πως δεν έχει εφεδρείες. Αυτή η διπλή εκλογή αποτελείωσε τον μύθο της απλής αναλογικής και, ταυτόχρονα, τον έτερο μύθο του νέου αρχηγού που αποκαθιστά το ΠΑΣΟΚ στις δόξες του. Η αρχηγία Ανδρουλάκη θα αποδειχθεί βραχύβια.

    Στις επόμενες εκλογές  η πορεία του και η επιτυχία θα καθοριστεί από την επιτυχία ή αποτυχία Μητσοτάκη.

    Η άκρα δεξιά εμφανίστηκε πολυδιασπασμένη. Αν οι εκλογές είχαν γίνει με την ενισχυμένη αναλογική την πρώτη φορά, σήμερα δεν θα είχαμε το θέματα της οκτακομματικής Βουλής.

    Κανένα από τα ελάσσονα κόμματα δεν είναι κόμμα εξουσίας. Είναι κόμματα διαμαρτυρίας. Εκπροσωπούν όμως, ένα σημαντικό κομμάτι το ελληνικού λαού και όλα τα κόμματα της μείζονας αντιπολίτευσης αντί να αναζητούν ευθύνες αλλού και να ξορκίζουν, ας αναρωτηθούν για τις δικές τους ευθύνες.

    Με 158 έδρες η Ν.Δ. μπορεί να κυβερνήσει άνετα. Και, ίσως, να έχει τις προϋποθέσεις για μία Τρίτη τετραετία αν η μεν αντιπολίτευση δεν ασχοληθεί με την αυτοκριτική, η δε κυβέρνηση δεν εμπέσει στην παγίδα της ύβρις.

    Διαβάστε επίσης   

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

     Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

    Bloomberg: Έτοιμος για νέα νίκη ο Μητσοτάκης-Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας



    ΣΧΟΛΙΑ