• Άρθρα

    A. Μητροπούλου: Γιατί άνοιξε ο δρόμος για να ζητήσουμε επιστροφή του ΕΝΦΙΑ

    • Contributor
    Άντζυ Μητροπούλου

    Άρθρο : Άντζυ Μητροπούλου. Δικηγόρος


    Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε Ολομέλεια, αποφάσισε την αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Με την απόφαση αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να είχε ήδη συμμορφωθεί από τις 21.5.2015, πράγμα που, παρανόμως, δεν έκανε, ανοίγοντας το δρόμο για δικαστική διεκδίκηση από την πλευρά των φορολογουμένων κατά του κράτους.  Η απόφαση έκρινε ότι η το υπουργείο οφείλει ανά διετία να επανελέγχει τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες και να τις αναπροσαρμόζει, όπου συντρέχει λόγος.  Σε διαφορετική περίπτωση, παρανομεί!

    Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ

    Στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2012 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό το 2012 και ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 11,7% το 2012 έναντι 5,5% το 2011, 4,7% το 2010 και 3,7% το 2009.

    Από το γ΄ τρίμηνο του 2008 έως το δ΄ τρίμηνο του 2012 η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έφθασε σε ονομαστικούς όρους στο 27,9%.

    Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σωρευτικά από το 2008  έως το τελευταίο τρίμηνο του 2013 κατά 33,4% και ότι τα κτηματομεσιτικά γραφεία καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση, ειδικά στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων όπου εμφανίζεται δραματική συρρίκνωση.

    Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση.

    Μάλιστα, η στρέβλωση, η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ακίνητα μεγάλου μεγέθους σε «ακριβές» περιοχές, υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κ.α.) υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των αξιών».

    Εξ αιτίας αυτού του σκεπτικού της απόφασης, που δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, άνοιξε ο δρόμος για την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών του Ε.Ε.Τ.Η.ΔΕ., του Ε.Τ.Α.Κ. και του Φ.Α.Π, δεδομένου ότι και αυτοί οι φόροι βασίζονται στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και επειδή το κράτος έχει ήδη παρανομήσει, οφείλει να επιστρέψει τα ποσά που έχουν ήδη, αχρεωστήτως, καταβληθεί.

    Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να αναπροσαρμόσει το Υπουργείου Οικονομικών, αυτεπαγγέλτως τις τιμές, από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ (2014), ούτε να επιστρέψει στους φορολογούμενους, αναδρομικά τα ποσά που (κακώς) έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι έως σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ.

    Θα χρειαστεί να ασκηθούν αγωγές από τους φορολογούμενους για τη διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους φορολογούμενους για τον ΕΝΦΙΑ και προηγούμενους φόρους περιουσίας

    ΤΙ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΙΜΑ :

    * ΕΝΦΙΑ : όλα τα ποσά που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος, από την επιβολή του φόρου, δηλαδή από το 2014

    * ΦΑΠ : όλα τα ποσά που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος για τα έτη  2012, 2013

    * ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι ΔΕΗ») : όλα τα ποσά που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος για το 2012 και το 2013

    •Η διεκδίκηση γίνεται μόνο δικαστικά με αγωγή, η οποία καλύτερα να είναι ομαδική, προς μείωση του κόστους

    •* Αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, (διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων).

    Το κείμενο είναι της δικηγόρου (Διοικητικό και Φορολογικό Δίκαιο) κ. Άντζυ Μητροπούλου (Λαμψάκου 5, Αθήνα 11528 τηλ 2107470475 και 6945691002) 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/kiriakos-mitsotakis-mpori-na-miothi-o-enfia-kata-30/72878

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/giannis-koustas-dimitra-mermigka-pio-simantiki-imera-tou-zevgariou-eftase/72758



    ΣΧΟΛΙΑ