• Άρθρα

    Μέτρα για την αποφυγή καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας

    Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και πως μπορούν να συνταξιοδοτηθούν - Αναλυτικά παραδείγματα στο «Mononews»

    Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος


    Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι για εργαζομένους και εργοδότες η επόμενη περίοδος με βάση τα μέτρα που σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται για την πρόληψη από τον κορονοϊο από τα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο.

    Όπως επισημαίνει στο «Mononews», μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ πολλές επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα ανακοίνωσαν στους εργαζομένους τους ότι μπορούν να συνεχίζουν την εργασία τους από το σπίτι.

    Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα υπάρχει δικαίωμα λήψης άδειας ειδικού σκοπού για όσο διάστημα μείνουν κλειστά τα σχολεία για κάθε 3 ημέρες της οποία λαμβάνεται και 1 ημέρα από την κανονική άδεια (σύνολο 4 ημέρες). Η εν λόγω άδεια είναι επιδοτούμενη κατά το 1/3 από την κρατική μέριμνα.

    Σε περίπτωση εργασίας από το σπίτι, τηλεργασία, τότε συνεχίζεται κανονικά η καταβολή του μισθού και των εισφορών χωρίς καμιά αλλαγή.

    Σε περίπτωση νόσου τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται την άδεια ασθενείας η οποία και επιδοτείται από το ΙΚΑ με βάση τις σχετικές διατάξεις και απαιτεί απλά προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης ενώ για μακρόχρονια νοσηλεία απαιτείται και ο έλεγχος από επιτροπή, αν και θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα λειτουργούν και οι εν λόγω επιτροπές.

    Τέλος σε περίπτωση γενικευμένης καραντίνας και κλεισίματος επιχειρήσεων θα πρέπει οπωσδήποτε να εκδοθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, καθώς στην περίπτωση ανωτέρας βίας κάμπτεται η υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή μισθού κι έτσι απομένει στη δυνητική ευχέρεια εργοδοτών των οποίων οι επιχειρήσεις θα κλείσουν αν θα καταβάλλουν ή όχι αποδοχές στους εργαζομένους.

    Ο κ. Ρίζος αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρξουν και περιπτώσεις όπου εργοδότες εκμεταλλευόμενοι την πτώση του τζίρου και του κύκλου των εργασιών θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες περικοπών είτε αποδοχών είτε ωρών εργασίας και μεροκάματων χωρίς λόγο. Θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να είναι σε επιφυλακή όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες.



    ΣΧΟΛΙΑ