• Άρθρα

    Με θετική ψυχολογία πάλι το ελληνικό Χρηματιστήριο…

    • Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Σε ομηρεία το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

    Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Οι θετικοί καταλύτες των προηγούμενων ημερών συνέβαλαν στην επάνοδο της θετικής ψυχολογίας στο Χ.Α.

    Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε μετά από πολύμηνη διαδικασία τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιτυγχάνοντας οφέλη για την κεφαλαιακή της επάρκεια.

    Με τη δημοσιοποίηση δε των αποτελεσμάτων της, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

    Εκτιμάται δε, ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους τα κόκκινα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πιθανό να είναι κάτω από το 10% του συνόλου των δανείων, σύμφωνα με τις νέες τιτλοποιήσεις που προγραμματίζονται.

    Παράλληλα, η ελληνική οικονομία προσβλέπει σε εκταμιεύσεις 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τον Αύγουστο και σε 112 δράσεις με προσδοκώμενο ύψος επενδύσεων 57 δισ. ευρώ από κοινού με τα δανειακά κεφάλαια σε βάθος 5-6 ετών. Ακόμη και το θετικό κλίμα που χαρακτήρισε το φετινό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21, είχε τον ευεργετικό του απόηχο στην επενδυτική ψυχολογία!

    Με τα παραπάνω δεδομένα, οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς δεν λειτουργούν πλέον σαν βαρίδι της αγοράς, καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση συνοδεύεται και από γενικευμένη αγοραστική διάθεση όλων σχεδόν των δεικτοβαρών τίτλων, δημιουργώντας προϋποθέσεις να επεκταθεί και σε άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Με το Γ.Δ. να υπερβαίνει το κρίσιμο σημείο αντίστασης των 862 μονάδων και να κινείται με στόχο την αναμέτρησή του με την περιοχή των 890-895 μονάδων.

    Ενόψει μάλιστα της λήξης του 1ου τριμήνου και της συνήθους διαδικασίας καλλωπισμού επιλεγμένων αποτιμήσεων από την πλευρά των διαχειριστών των θεσμικών επενδυτών, είναι πιθανό να επιδιωχθεί η περαιτέρω άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

    Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της Λάρκο, αλλά και της αποκρατικοποίησης των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

    Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον δεν λείπουν τα αρνητικά γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις.

    Η διώρυγα του Σουέζ άνοιξε, αλλά η αποκατάσταση της ροής για το 12% του διεθνούς εμπορίου θα απαιτήσει το χρόνο της.

    Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας λόγω της υποτίμησης της λίρας και της φυγής κεφαλαίων είναι ενδεχόμενο να πλήξουν και τρίτες χώρες.

    Οι ύψους $20 δισ. ρευστοποιήσεις του hedge fund Archegos Capital επιβεβαιώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική φυσιογνωμία των αγορών εγκυμονεί πάντα το κίνδυνο εκδήλωσης συστημικής αστάθειας, με τις τράπεζες Nomura και Credit Swisse να έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες από το μαζικό ξεπούλημα τίτλων για το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων που συντελέστηκαν.

    Ωστόσο, οι συνθήκες υψηλής ρευστότητας διατηρούν, προσώρας τουλάχιστον, τις συνθήκες ευρωστίας στις διεθνείς αγορές που έχουν την προσοχή τους στις θετικές μόνο εξαγγελίες, όπως την αναφορά στα έργα υποδομών ύψους $3 τρισ. που ανήγγειλε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ρίχνει στην οικονομία 57 δισ. ευρώ – Όλο το κυβερνητικό πλάνο

    Archegos: Η αποθέωση της τραπεζικής ανευθυνότητας

    Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ