• Άρθρα

    Κύριε Σκυλακάκη, εδώ και τώρα μόνιμη λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση – Άρθρο παρέμβαση

    Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος), Νικόλαος Ταγαράς (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

    Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος), Νικόλαος Ταγαράς (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)


    Οποιος ασχολείται έστω και λίγο με τα θέματα χωροταξίας και πολεοδόμησης στην Ελλάδα καταλαβαίνει γιατί η χώρα μας βρίσκεται έτη φωτός πίσω από τους άλλους.

    Όταν μια χώρα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το κτηματολόγιό της εν έτει 2024, τι να πει κανείς για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις.

    Κι όταν η εκτός σχεδίου δόμηση σέρνεται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, μάλλον πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει κάποια στιγμή η κυβέρνηση.

    Η αλήθεια είναι ότι είναι τεράστιο και δυσεπίλυτο το πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης και των χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται σε ομηρεία και με δεσμευμένη ουσιαστικά την περιουσία τους.

    Διότι η οπτική με την οποία βλέπει κανείς το θέμα είναι εντελώς διαφορετική.

    Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης μιας έκτασης εκτός σχεδίου θέλει να υπάρξει λύση με την ένταξη στο σχέδιο προκειμένου να αξιοποιήσει την περιουσία του.

    Κάποιος που έχει φτιάξει ένα εξοχικό ή ένα σπίτι σε περιοχή εκτός σχεδίου, νόμιμα, δεν θέλει να δει να  «ξεφυτρώνουν» εκατοντάδες σπίτια δίπλα του.

    Υπάρχουν και οι επενδυτές, οι εταιρείες ακινήτων, που μπορούν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις και να τις συνενώσουν για να κτίσουν. Τους συμφέρει, επομένως, η απαξίωση των περιουσιών αυτών για να τις πάρουν κοψοχρονιά.

    Σαφώς υπάρχουν οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι στο τεχνικό κλάδο και στο real estate που θέλουν μαζικές εντάξεις για να έχουν δουλειά.

    Οι δήμοι από την άλλη θέλουν να λυθεί το πρόβλημα αλλά διεκδικούν και κονδύλια για να φτιάξουν υποδομές, αλλιώς θα συμβεί το ίδιο χάλι με αυτό στην Ανατολική Αττική όπου πρώτα κτίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και τώρα τρέχουμε να φτιάξουμε δίκτυο αποχέτευσης.

    Τέλος, υπάρχει και ο παράγων Συμβούλιο της Επικρατείας. Πολλές φορές δικαστικοί με γνώσεις για περιβαλλοντικά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα, κι άλλες φορές χωρίς κατάλληλη κατάρτιση και εμπειρία, εκδίδουν αποφάσεις που μπλοκάρουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

    Όμως, ένα σοβαρό κράτος οφείλει να προβλέπει το μπάχαλο, κι αν όχι αυτό να δίνει λύσεις για να θεραπεύει το πρόβλημα.

    Είναι αδιανόητο να συζητούμε επί δεκαετίες, και με διαφορετικές κυβερνήσεις, για ένα θέμα που θα έπρεπε να το λύσουμε άπαξ και διαπαντός.

    Χωρίς δηλαδή μεταβατικές ρυθμίσεις που απλά θα κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω και θα βάζουν κάτω από το χαλί το… χάλι.

    Κι εν πάση περιπτώσει μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αυτή που επιλύει τέτοια ζητήματα, που δίνει λύσεις σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

    Κάποιοι θα αδικηθούν ναι. Κάποιοι άλλοι θα γκρινιάξουν με τους κανόνες ή με την πιθανή πρόβλεψη να πρέπει να πληρώσουν για να κτίσουν. Όμως, κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος.

    Και σίγουρα δεν μπορεί να είναι λύση να κινδυνέψουν να μείνουν με περιουσίες χωρίς αντίκρισμα οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες, όπως ακούγεται ότι θα συμβεί με βάση τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ.

    Με σεβασμό στο περιβάλλον, με πολεοδομικούς κανόνες, με αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να μη ζήσουμε το χάος προηγούμενων ετών.

    Είναι μεγάλη η πρόκληση του αρμόδιου υπουργού, Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού, Νίκου Ταγαρά που «τρέχει» το θέμα. Όμως, οι πολιτικοί είναι για τα δύσκολα κι όχι για τα εύκολα.

    Αν θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους στην πολιτική οφείλουν να βρουν λύσεις σ’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα. Και λύσεις μόνιμες, όχι «μπαλώματα» που απλά θα βάζουν στη ζυγαριά το πολιτικό κόστος.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαντορίνη: Κύκλωμα «έσπρωχνε» κοκαΐνη, κάνναβη και Ecstasy σε νυχτερινά κέντρα

    Σούπερ μάρκετ: Κόβονται οι προσφορές, πέφτουν οι τιμές – Τι αποκαλύπτουν οι νέοι τιμοκατάλογοι

    Φλωρίδης σε Φάμελλο: Με το καλημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος στην Ελλάδα
     



    ΣΧΟΛΙΑ