• Άρθρα

    Kακά μαντάτα για τους Ελβετούς το ενδεχόμενο ενός Brexit

    • NewsRoom


    Στο κενό κινδυνεύει να βρεθεί κάθε απόπειρα των Ελβετών να πείσουν τις Βρυξέλλες για την ανάγκη περιορισμού της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα τους, αν τελικά γίνει πραγματικότητα το Brexit.

    Όπως προειδοποίησε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, Didier Burkhalter, το ενδεχόμενο  ενός Brexit θα μπορούσε να αποβεί επιζήμιο για τη Συνομοσπονδία και την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατηθεί η μεταναστευτική ροή.

    Η Ελβετία έχει περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, που θα εφαρμόσει το δεσμευτικό δημοψήφισμα του 2014, να διατηρήσει τα στενά όρια για την εισροή αλλοδαπών στη χώρα, όπου οι ξένοι αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού της.

    Μέχρι τότε επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση με την Ε.Ε. η οποία πάντως επιμένει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, κάτι άλλωστε που κατοχυρώνεται από τις διμερείς συμφωνίες.

    Οι συνομιλίες βρίσκονται σε αναμονή μέχρι την ψηφοφορία (23 Ιουνίου) στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit.

    iolcus - logoΣε συνέντευξη με το ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό SRF που μεταδόθηκε την Τρίτη, o Burkhalter είπε ότι η Βέρνη είχε συμφωνήσει με τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. να ξεκινήσουν εντατικές συνομιλίες μετά την ψηφοφορία για το Brexit με στόχο την επίτευξη συμφωνίας φέτος το καλοκαίρι, η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο.

    “Θα πρέπει η Βρετανία να αποφασίσει αν θα φύγει, όμως, η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις συνέπειες μια τέτοιας κίνησης” πρόσθεσε. “Αυτό θα ήταν ένα πρόβλημα, διότι εάν η ΕΕ θέσει προτεραιότητα αυτή τη συζήτηση είναι δύσκολο για εμάς να βρούμε μια λύση.”

    Η μονομερής εφαρμογή της συμφωνίας για τη μετανάστευση θα μπορούσε να τορπιλίσει τη σειρά των διμερών οικονομικών συμφωνιών μεταξύ της Ελβετίας και του ευρωπαϊκού μπλοκ, που περιλαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων με αποτέλεσμα ή να σώζωνταν ή να γρκρεμίζονταν μαζί.

    Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ελβετίας να χάσει τις συμφωνίες θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στην παραγωγή της ίση με το 7% του ΑΕΠ της μέχρι το 2035. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν επίσης πει ότι θα είναι πιο δύσκολο να βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό.

    Powered by  IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ

    iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΑ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/reportaz-bloomberg-fori-plittoun-tis-ellinikes-epichirisis-ke-afinoun-tous-kolossous-sto-apirovlito/51521

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/pos-schediazi-ipex-na-enischisi-tis-exagogikes-epichirisis/51480

     



    ΣΧΟΛΙΑ