• Άρθρα

    Η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα, αλλά αυτός που μπορεί να σώσει τη χρονιά φέτος είναι… ο Έλληνας

    Έφη Καραγεώργου


    Με υδάτινες αψίδες, με παραδοσιακούς χορούς και μουσικές, η Ελλάδα άνοιξε χθες τα σύνορα, από ξηράς, θάλασσας και αέρα υποδεχόμενη τις πρώτες 235 διεθνείς πτήσεις….

    Όμως.

    Τα μαντάτα δεν είναι καλά.

    Έτσι τουλάχιστον λένε οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες τουρισμού.

    Οι πληρότητες μικρές.  Διαμορφώνονται  στο 20% με τα περισσότερα ξενοδοχεία να είναι κλειστά. Λιγοστές οι κρατήσεις που μπαίνουν στο σύστημα. Οι πτήσεις περιορισμένες.

    Πάμε για Αύγουστο λοιπόν και βλέπουμε.

    Ο τουρισμός φέτος θα στηριχθεί στις εσωτερικές μετακινήσεις. Οι Έλληνες θα γεμίσουν, όσο γεμίσουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι αλλοδαποί  τουρίστες θα είναι λίγοι, πολλοί λίγοι σε  σχέση με τα 32 εκατομμύρια αφίξεων του 2019.

    Εκτιμάται ότι ένα 20% του τζίρου θα πραγματοποιηθεί από τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Και τα  τουριστικά έσοδα θα κυμανθούν πολύ χαμηλά….

    Και χθες  ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης –που όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται για έξοδο από το υπουργείο- έβγαλε στην κυριολεξία φτερά καθώς έκανε αεροπορικό tour σε Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο και κατέληξε στην Κρήτη.

    Για να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες.

    Εντάξει έχουμε ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό. Ως χώρα. Είναι η βαριά βιομηχανία μας.

    Όμως σε όλα χρειάζεται μέτρο.

    Διότι ωραίες είναι οι αψίδες νερού και τα τραγούδια, όμως…

    Θα ήταν καλύτερο σε όλα τα αεροδρόμια να μοιράζονταν σε κάθε τουρίστα από μία μάσκα και ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό.

    Ετσι για να δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο, ότι για μας, για την Ελλάδα, εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση της υγείας.

    Και ναι, είναι απολύτως  απαραίτητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

    Χθες, έγιναν πάνω κάτω 4.000 τεστ σε τουρίστες που έφτασαν στα ελληνικά αεροδρόμια.

    Ετσι  η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

    Διότι θα μάθουμε πόσα από τα τέστ θα βγουν θετικά.

    Και πως η Ελλάδα θα διαχειριστεί  τα θετικά κρούσματα.

    Το σημαντικό είναι να δείξουμε πως: Σεβόμαστε τους πολίτες. Ελληνες και τουρίστες. Ότι εφαρμόζουμε ταχείες και αξιόπιστες διαδικασίες στη διαχείριση των κρουσμάτων. Ότι όσοι επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα δεν θα ταλαιπωρηθούν σε ουρές, όπως για παράδειγμα γίνεται στα χερσαία σύνορα.

    Και κυρίως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ποιές είναι οι διαδικασίες αν βρεθούν θετικοί (απομόνωση, καραντίνα κλπ).

    Από την άλλη είναι και οι μεγάλοι tour operators, όπως η TUI, που βάζουν τις δικές τους παραμέτρους και απειλούν ότι δεν θα φέρουν τουρίστες, αν δεν περάσει το δικό τους.

    Διότι επικράτησε εκνευρισμός σχετικά με την φόρμα που πρέπει να συμπληρώσουν οι τουρίστες πριν από  την άφιξή τους,  είτε ηλεκτρονικά,  είτε μέσω εντύπου , να καταγραφούν δηλαδή και να λάβουν ένα  barcode. Στο θέμα μάλιστα αναφέρθηκαν αρκετά γερμανικά ΜΜΕ (Bild, Βerliner Zeitung, Rheinische Post, το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV) κάνοντας λόγο για νέους κανονισμούς που ήρθαν  αιφνιδιαστικά. Διότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως  τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπως τη Γερμανία, μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα ανεμπόδιστα.

    Πάντως η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αντζελα Γκερέκου χθες από την Κέρκυρα, παραδέχθηκε ότι  «φέτος η μεγάλη μας ελπίδα είναι ο εσωτερικός τουρισμός». Διότι μπορεί να μην ενισχύει το ΑΕΠ –τα χρήματα θα βγουν από την μία τσέπη και θα μπουν στην άλλη- όμως θα ενισχύσει  σημαντικά τις τοπικές οικονομίες.



    ΣΧΟΛΙΑ