• Άρθρα

    Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης είναι και επίσημα «κουτσή πάπια»


    Σε προηγούμενο άρθρο μου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την τύχη του Στέφανου Κασσελάκη είχα αναφέρει ότι το Σαββατοκύριακο της ΚΕ είτε θα είχαμε διάσπαση είτε ο Κασσελάκης θα γινόταν «κουτσή πάπια».

    Οπου «κουτσή πάπια» για όσους δεν γνωρίζουν, είναι αυτό που στην Αμερική χαρακτηρίζουν αδύναμο Πρόεδρο ή «A politician or administration in the final period of office». Δηλαδή «ένας πολιτικός ή μια διοίκηση όταν πνέει τα λοίσθια».

    Τελικά και διάσπαση είχαμε, με τη φυγή της Ομπρέλας, τη μείωση κατά δύο βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την υπό όρους και χρονικό περιορισμό παραμονή της Εφης Αχτσιόγλου και μιας ομάδας βουλευτών που αριθμούν σε 7.

    Αλλά και ο Κασσελάκης είναι πλέον και επίσημα «κουτσή πάπια», όσο κι αν από το πρωί της Δευτέρας οι παράξενοι «Ηρακλείς» του θρόνου του νέου προέδρου και προφανώς… «χαμαιλέοντες» όπως η κ. Αυγέρη, ο Νίκος Παππάς κ.λπ. επιχείρησαν να δείξουν ότι μια άλλη εποχή ξεκινά.

    Ο λόγος απλός. Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε τραγικά λάθη το Σαββατοκύριακο και πλέον βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας.

    Το πρώτο του λάθος ήταν ότι αποδέχθηκε να διαβάσει μια ομιλία η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ακραίου πολακισμού που έχουμε ζήσει από το 2015. Η λογική του «κουτσαβακισμού» του «θα σε χώσω 10 μέτρα μέσα στη γη» κυριάρχησαν σε μια ομιλία που θα έπρεπε να είναι ενωτική, υπερβατική. Με τον τρόπο αυτό έριξε το λάδι στη φωτιά κι έδωσε το «πάσο» για όσους ήθελαν να φύγουν.

    Το δεύτερο λάθος του ήταν η εμμονή του στο αντικαταστατικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Ένα δημοψήφισμα που έτσι κι αλλιώς δεν είχε νόημα αφού οι υποψήφιοι διαγραφέντες έφευγαν μόνοι τους, δεν περίμεναν να τους διώξουν.

    Με την εμμονή του αυτή, όμως κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των αντιπάλων του οι οποίοι τον κατηγόρησαν για ακροδεξιές πρακτικές, ακυρώνοντάς τον ως πρόεδρο ενός «αριστερού» κόμματος.

    Πώς να σταθεί, λοιπόν στη θέση όταν μια μεγάλη μερίδα του κόμματος τον χαρακτηρίζει ακροδεξιό. Και δεν είναι η αριστερή πτέρυγα και η «Ομπρέλα» που τον κάνουν αυτό, αλλά και μια σειρά από μετριοπαθή στελέχη.

    Το κυριότερο: Για ποιου είδους παντοδυναμία μιλάμε για τον κ. Κασσελάκη όταν αποφάσισε να διαγράψει Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα για μικρότερες προσβολές σε σχέση με αυτές που περιείχε το κείμενο Αχτσιόγλου το οποίο υπέγραψαν συνολικά 7 βουλευτές;

    Όταν δηλαδή σε χαρακτηρίζουν ακροδεξιό, ακυρώνουν το θεσμικό σου ρόλο ως πρόεδρο, μιλούν για απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής και σε κατηγορούν ότι δεν είπες ούτε λέξη για τη Γάζα ή για βασικά προβλήματα της χώρας, δεν θα πρέπει να αντιδράσεις;

    Δεν θα έπρεπε λοιπόν ο Κασσελάκης, αν αισθάνεται ισχυρός να διαγράψει όλους όσοι υπέγραψαν αυτό το κείμενο, με πρώτη την Εφη Αχτσιόγλου; Για τους ίδιους λόγους δεν επιχείρησε να στήσει δημοψήφισμα προκειμένου να φύγουν στελέχη που λειτουργούσαν – κατά την άποψή του- ως πέμπτη φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας;

    Μετά τα γεγονότα της Κυριακής ο κ. Κασσελάκης έκανε παρέμβαση στο Κόκκινο για να πει: «Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία».

    Κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή για την πλήρη αποδόμησή του, για την ακύρωσή του ως προέδρου,

    Οι αντίπαλοί του μάλλον επιλέγουν το μαρτύριο της σταγόνας για τον Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του. Ειδικά από τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες και ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξοργισμένος για τη στάση του.

    Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν, να υπάρξουν κι άλλες διασπάσεις, να δημιουργηθούν νέοι πολιτικοί φορείς. Ισως δε το συνέδριο του Φεβρουαρίου να επιβεβαιώσει αυτό που βλέπουμε όλοι τώρα. Ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα φύγει νύχτα αφού πρώτα έχει βάλει φωτιά στα σπαρτά.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης: Κανένας λόγος πια για δημοψήφισμα – Να επιστραφούν οι έδρες από Τσακαλώτο-Πέρκα-Κούλογλου

    Ομάδα Αχτσιόγλου: Βαθιά προσβλητική και διχαστική η παρουσία Κασσελάκη στην ΚΕ

    Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα» του Τσακαλώτου – Οι 45 που υπογράφουν κείμενο φωτιά



    ΣΧΟΛΙΑ