• Άρθρα

    Γιάννης Βρούτσης: Μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος, δίνουμε αληθινά κίνητρα για προσλήψεις

    • Άρθρο του Γιάννη Βρούτση, Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Η επερχόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους – που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας– μέσω της μείωσης των εισφορών είναι μία έμπρακτη στήριξη της αγοράς εργασίας καθώς δίνει μεγάλα κίνητρα στον εργοδότη να προχωρήσει σε προσλήψεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

    Το μη μισθολογικό κόστος της μισθωτής εργασίας στη χώρα κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό, εντείνει την παραοικονομία, την παραβατικότητα, ευνοεί τη στροφή των εργαζομένων στο εξωτερικό ή στην αυτοαπασχόληση υπονομεύοντας την αύξηση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ευημερίας της χώρας.

    Μείωση, και μάλιστα γενναία, του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις είχαμε εφαρμόσει και το 2013, επί δικής μου θητείας στο Υπουργείο Εργασίας, με την κυβέρνηση Σαμαρά. Συγκεκριμένα, είχαμε προχωρήσει σε μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων επί των ασφαλιστικών εισφορών γεγονός που συνέβαλε τότε στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

    Ειδικότερα, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς το 2012, πριν εφαρμόσουμε την πρώτη μεγάλη μείωση, ήταν στο 46,56%. Το 2013 με την νομοθετική μας παρέμβαση έφτασε στο 40,56%.

    Συνεχίζουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το 2014 μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας.

    H μείωση κατά 3 ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση των 0,90 π. μονάδων από το Β’ εξάμηνο του 2020, μειώνει συνολικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Δηλαδή, από 40,56% που ήταν τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μείωσε στο 39,66% και με την εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσει στο 36,66%, ποσοστό το οποίο είναι περίπου στο μέσο όρο της Ε.Ε.

    Υπενθυμίζω ότι η εξαγγελθείσα μείωση αυτή των εισφορών εξασφαλίζεται από εισφορές υπέρ των συνεισπραττόμενων λογαριασμών (εισφορές υπέρ τρίτων) και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

    Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα και μαζί με το νέο μεγάλο πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που είναι σε λειτουργία, συνιστά τη πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης, της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ενώ θα συμβάλλει καίρια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.

    Με βάση την εξαγγελθείσα μείωση, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα:

    Ενώ η σωρευτική μείωση το 2021 για εργαζόμενο και εργοδότη αποτυπώνεται ως ακολούθως: 

    Το ετήσιο όφελος στο μισθό (προ φόρου) των εργαζομένων παρουσιάζεται στα παραδείγματα: 

     



    ΣΧΟΛΙΑ