• Άρθρα

    Ένα διαφορετικό καλοκαίρι για την Τήνο: Η ζωή και ο τουρισμός στους ρυθμούς της πανδημίας


    Μπροστά στον συνωστισμό που παρατηρείται καθημερινά, στην Παναγία της Τήνου, ο κ. Τσιόδρας θα ζητούσε ήρεμα να φορέσουν οι πιστοί την μάσκα τους και ο κ. Χαρδαλιάς αυστηρά θα προειδοποιούσε με πρόστιμο όσους δεν τηρούν τις αποστάσεις.

    Όμως οι πιστοί που συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Παναγία της Τήνου για να εκπληρώσουν το τάμα τους, δεν κρατάνε αποστάσεις και οι περισσότεροι δεν φοράνε μάσκα. Και ο συνωστισμός είναι απίστευτος στην αναμονή για να εισέλθουν στην εκκλησία. Διότι μέσα στον ιερό ναό μπαίνουν ελάχιστοι και τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας.

    Την ίδια ώρα οι αρχές εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου σε ότι αφορά τον συνωστισμό και κλείνουν καταστήματα, όπως μπαρ, αν οι θαμώνες και βγουν υπεράριθμοι κατά δύο ή τρία άτομα.

    Αναμφίβολα η πανδημία έχει δημιουργήσει παράξενες συνθήκες, διαφορετικές. Η Τήνος φέτος κινείται με διαφορετικές ταχύτητες σε σχέση με πέρυσι καθώς:

    -Η κίνηση είναι εμφανώς πεσμένη, στην καλύτερη περίπτωση στο 50% του περσινού τζίρου ενώ υπάρχουν καταστήματα και επιχειρήσεις που γράφουν απώλειες της τάξης του 70% και 80%.

    -Εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ έχουν «τσιμπήσει» τις τιμές, σε μία προσπάθεια να κλείσουν την ψαλίδα της απώλειας των εσόδων.

    -Τα ξενοδοχεία στο νησί έχουν ανοίξει όλα, όμως όπως λέει η κ. Σοφία Πασσά ιδιοκτήτρια των παραδοσιακών καταλυμάτων Crossroads Inn. στον Τριπόταμο της Τήνου, «οι εκπτώσεις στις τιμές φτάνουν και το 40% για τον Ιούλιο ενώ τα λειτουργικά έξοδα είναι ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου (καθαριότητα, απολύμανση, αποστείρωση)». «Δεν υπάρχουν προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί ο Αύγουστος» συνεχίζει η κ. Πασσά, «οι κρατήσεις για τον Αύγουστο είναι μόλις το 20% και όλα κινούνται στην λογική της τελευταίας στιγμής». Και όλα αυτά την στιγμή που το 2020 αναμενόταν να είναι μία εξαιρετική χρονιά καθώς οι προβλέψεις έδειχναν ότι η σεζόν θα άνοιγε τον Απρίλιο και θα διαρκούσε μέχρι και τον Οκτώβριο.

    -Σύμφωνα με επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων οι τουρίστες στο νησί είναι λίγοι, η πτώση τον Ιούνιο φτάνει στο 70% και τον Ιούλιο διαμορφώνεται πάνω από το 50%. Με τη μέση τιμή ενοικίασης να κυμαίνεται στα 25 με 35 ευρώ αντί 50 ευρώ που θα ήταν η χρέωση υπό κανονικές συνθήκες.

    Να σημειώσουμε πως μέχρι και σήμερα η Τήνος ανήκει στις τυχερές των Κυκλάδων καθώς στο νησί δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού.

    Και πάμε τώρα στο πιο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με το Κέντρο Υγείας το οποίο είναι δραματικά υποστελεχωμένο καθώς αντί για τέσσερις παθολόγους έχει μόνο ένα, η παιδίατρος ανήκει σε ευπαθή ομάδα, η μικροβιολόγος αν και είναι εργαστηριακή η ειδικότητα της συχνά κάνει εφημερίες, έχει έναν καρδιολόγο και μία και μοναδική καθαρίστρια. Ωστόσο υπάρχουν τεστ, θάλαμος νοσηλείας Covid-19 καθώς και θάλαμος αρνητικής πίεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ