• Άρθρα

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υψηλή ανθεκτικότητα το ελληνικό αφήγημα

    • του Δημήτρη Τζάνα
    Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υψηλή ανθεκτικότητα το ελληνικό αφήγημα

    Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 5,4% κατά το Σεπτέμβριο τροφοδοτούμενος από τις αυξημένες τιμές όλων των πρώτων υλών, της ενεργειακής αλλά και της υπόλοιπης βιομηχανίας.

    Ανάλογες εξελίξεις συμβαίνουν στην Ε.Ε. όπου ο πληθωρισμός κινείται στο +3,4%. Στη δε Κίνα, ο ρυθμός μεγέθυνσης προσγειώθηκε το 3ο τρίμηνο στο +4,9% από +12,9% το 1ο τρίμηνο καθώς ενεργειακή κρίση και εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν σε υστέρηση της βιομηχανικής παραγωγής.

    Με τα δεδομένα αυτά, το σκεπτικό των Κεντρικών Τραπεζών για προσωρινότητα της πληθωριστικής έξαρσης είναι πιθανό να αναθεωρηθεί τους επόμενους μήνες, με την Τράπεζα της Αγγλίας να πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο την άνοδο των επιτοκίων. Για τους παραπάνω λόγους, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, των ελληνικών ανάμεσά τους, σημειώνουν μικρή άνοδο και οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα, παρά τις εντυπωσιακές κερδοφορίες που στο σύνολό τους ανακοίνωσαν οι αμερικανικές τράπεζες για το 3ο τρίμηνο (από 5 $δισ. η Wells Fargo μέχρι $11,7 δισ. η J.P. Morgan).

    Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τη συσσώρευσή του αποτυγχάνοντας επί του παρόντος να υπερβεί τις 900 μονάδες του Γ.Δ. εξαιτίας της απροθυμίας των αγοραστών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, συγχρονιζόμενο δηλαδή με τις διεθνείς αγορές. Οι εξελίξεις ωστόσο συνεχίζουν να είναι θετικές: η Γ.Σ. της ΔΕΗ με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε τη δρομολόγηση της διαδικασίας ΑΜΚ που αναμένεται να συντελεστεί με την προσέλευση αριθμού-ρεκόρ διεθνών επενδυτών, αλλά και τη μεταβίβαση με τίμημα-έκπληξη του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Αυστραλιανή Macquarie.

    Έργα ύψους €2,76 δισ. εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την ελληνική οικονομία να λαμβάνει άλλα €3,5 δις στις αρχές του 2022 σε συνέχεια της προκαταβολής των €4 δισ. που έχουν ήδη εκταμιευθεί. Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου (+€943 εκ.) επέτρεψαν τη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 9μηνο στα €5,9 δισ. Και η ανεργία τον Αύγουστο υποχώρησε στο 13,9%.Ταυτόχρονα όμως, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης συρρικνώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών καθώς τα κυβερνητικά πακέτα αντισταθμίζουν μικρό μόνο μέρος των αυξήσεων.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό αφήγημα συνεχίζει να έχει την ελπιδοφόρα προοπτική του, χρειάζεται όμως τους κατάλληλους καταλύτες για να οδηγήσει στη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ της ΔΕΗ ή και νωρίτερα ίσως με την κατάλληλη ετυμηγορία της S & P σε σχέση με το ελληνικό αξιόχρεο το βράδυ της Παρασκευής. Σαν αποτέλεσμα, η αναμέτρηση του Γ.Δ. με τις 900 μονάδες θα οδηγήσει στο εγγύς μέλλον σε υπέρβασή τους, στο βαθμό που δεν υπάρξει επιδείνωση των παραγόντων που προκαλούν τις διεθνείς αναταράξεις.

    Δημήτρης Τζάνας

    Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πώς ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ έφεραν την αγορά κοντά στις 900 μονάδες

    Ανοδικό ντεμπούτο για το πρώτο ETF συνδεδεμένο με bitcoin στη Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ