• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση για τη Folli Follie: Ο Ιταλός “Τζώρτζης” σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Έλληνας βόλτα στο «I Frati»

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ο Τζώρτζης και ο Μάρκο έχουν ένα κοινό «φίλο»: Τον Gabriel Grego του Quintessential Capital Management (QCM). Τον άνθρωπο που ανακαλύπτει σκάνδαλα…

    Υπάρχει όμως μία διαφορά… Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος συνεχίζει να “βολτάρει”  στην ηλιόλουστη Ελλάδα, 17 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του  σκανδάλου της Folli Follie που το ξεσκέπασε ο Γκρέγκο. Αντίθετα, ο Ιταλός Μάρκο, τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου απο την QSM στην εταιρεία βιοπλαστικών Bioon, που επίσης ξεσκέπασε ο Γκρέγκο, συνελήφθη και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    «Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» θα πείτε. Ναι. Όμως υπάρχει μία τεράστια διαφορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα αντανακλαστικά των Αρχών: Οι Ιταλοί (δικαστές και ελεγκτικές αρχές) αντέδρασαν ακαριαία, οι Έλληνες ακόμα ψειρίζουν τη μαϊμού.

    Και έτσι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος συνεχίζει να βολτάρει αμέριμνος στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Να κάνει διακοπές στις Σπέτσες οικογενειακώς –εντάξει όχι στο κτήμα με τη βίλα, τα γήπεδα του τένις, την πισίνα, το ελικοδρόμιο, αφού  την έχει «μπλοκάρει» Ελβετός επιχειρηματίας-, να διασκεδάζει και να κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος.

    Συχνά πυκνά, εμφανίζεται και στο στέκι του, που δεν είναι άλλο από το hot εστιατόριο των βορείων προαστίων Ι Frati.

    Συνεχίζει την dolce vita, τη γλυκιά ζωή, σαν να μην τρέχει τίποτα.

    Κι όμως…

    Η Folli Follie, από χρυσό asset του ελληνικού χρηματιστηρίου, κατέληξε το περασμένο καλοκαίρι  μια τσιχλόφουσκα. Ένα τίποτα.

    Το Μάιο του 2018 ξέσπασε το σκάνδαλο. Έχουμε τέλη Οκτώβρη του 2019. Έχουν γραφεί σελίδες επί σελίδων, εκατομμύρια λέξεις στον ελληνικό Τύπο, αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Όμως, 17 μήνες μετά, ο μπαμπάς Δημήτρης, η μαμά Καίτη και ο φωτογενής γιος Τζώρτζης Κοτσολιούτσος  κυκλοφορούν ελεύθερα παντού. Κάτι πρόστιμα τους έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, 11 εκατ. ευρώ στον πατέρα, σχεδόν 9 εκατ. ευρώ στον γιο και 220 χιλιάδες ευρώ στη μητέρα. Φυσικά τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα ενώ έχουν με μεγάλη καθυστέρηση δεσμευθεί και οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

    Και έτσι η  «αγία» οικογένεια των  Κουτσολιούτσων, που  χειραγώγησε τη μετοχή των Folli Follie και εμφάνιζε έναν όμιλο που είχε υπόσταση μόνο στα όνειρα της, στην ουσία δεν έχει υποστεί καμία συνέπεια.

    Και μάλλον θα την έβγαζαν καθαρή…

    Χρειάστηκε να επανέλθουμε πολλές φορές στο θέμα, με συνεχή άρθρα – το mononews.gr ζήτησε να κινητοποιηθούν άμεσα όσοι ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο -όπως το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων– και να καταθέσουν έγκληση στην αρμόδια ανακρίτρια.

    Διότι ο χρόνος μετρούσε υπέρ των Κουτσολιούτσων, στις 31 Οκτωβρίου το σκάνδαλο θα έμπαινε στο… χρονοντούλαπο… Κοινώς πάπαλα και η οικογένεια θα ήταν ελεύθερη και ωραία…

    Αντίθετα τώρα στην Ιταλία, ο Μάρκο Αστόρι, ιδρυτής και πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας βιοπλαστικών Bioon, τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, συνελήφθη και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    Ο Μάρκο ήθελε την εταιρεία του μεγάλη, πολύ μεγάλη. Και έτσι έστησε το δικό του colpo grosso.

    Μία απάτη –δεν το λέμε εμείς αλλά η ιταλική Δικαιοσύνη- με εικονικές συναλλαγές, με πλασματική πολυεθνική, με τα εκατομμύρια να κάνουν πάρτι και ο ίδιος να «τσεπώνει» 36 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι Ιταλοί μπήκαν και έκαναν φύλλο και φτερό την Bioon. Συνέλαβαν τον Μάρκο και ερευνούν άλλα 9 μεγαλοστελέχη της εταιρείας.

    Ακαριαία αντέδρασε και το ιταλικό ΣΔΟΕ και προχώρησε στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και 150 εκατομμυρίων ευρώ.

    Και είμαι περίεργη… Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης τι να σκέφτεται για όλα αυτά;



    ΣΧΟΛΙΑ