• Άρθρα

    Ο άφαντος Γιώργος Νίκας και το «κακό όνομα» των Ελλήνων

    Γιώργος Νίκας


    Στην Αθήνα φέρεται να βρισκόταν ο Έλληνας επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας, ο οποίος κατηγορείται από τις χρηματιστηριακές αρχές των ΗΠΑ για συμμετοχή σε κύκλωμα «εσωτερικής πληροφόρησης» και προσπορισμό παράνομου κέρδους.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίας, ο γιος του κορυφαίου Έλληνα αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα που απεβίωσε πριν από δυο χρόνια έδωσε το παρών σε επαγγελματική συνάντηση, μια μέρα προτού γνωστοποιηθεί η εμπλοκή του σε οικονομική απάτη διεθνούς εμβέλειας. Μια είδηση που έσκασε σαν βόμβα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος δεν πίστευε πως άλλος ένας γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας θα απασχολούσε σε διάστημα λίγων χρόνων αρνητικά τη διεθνή δημοσιότητα. Είχε προηγηθεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου και η πρωτοφανής απάτη που φέρεται να ενορχήστρωσε με όχημα την Folli Follie.

    «Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα», λένε σκωπτικά για τη ζημιά που προκαλείται στη διεθνή φήμη της χώρας.

    Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει στο μεταξύ μεταβεί στις ΗΠΑ ή κάπου αλλού.

    Τα ερωτήματα για την τύχη του 54χρονου επιχειρηματία πληθαίνουν όσο περνάνε οι μέρες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της αμερικάνικης δικαιοσύνης. Μετά το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων, όλοι στην αγορά αναρωτιούνται εάν θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Στις ΗΠΑ, δεν αστειεύονται με τέτοιες υποθέσεις. Τα αντανακλαστικά της εκεί Δικαιοσύνης είναι ταχύτατα και οι ένοχοι τιμωρούνται παραδειγματικά. Προς γνώση και συμμόρφωση. Μπορεί να παράγουν σκάνδαλα μεγατόνων, όπως της Enron, αλλά υπάρχει και τιμωρία. «Έγκλημα και τιμωρία». Όχι όπως στην Ελλάδα, όπου ακόμη και τα εγκλήματα στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο της σύγχρονης ιστορίας, αυτό της Folli Follie κινδυνεύουν να παραγραφούν!

    Ο ίδιος παραμένει «άφαντος» και δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση παρά το σάλο που έχει ξεσπάσει. Κάτι που σχολιάζεται αρνητικά στην αγορά. «Η απόφαση του να σιωπήσει εκτιμάται πως λειτουργεί σε βάρος του, ανεξάρτητα από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είτε γιατί προετοιμάζει την υπερασπιστική του γραμμή είτε για οτιδήποτε άλλο, οι εντυπώσεις είναι ήδη σε βάρος του. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να απολογηθεί για τις πράξεις του», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί πάντως είναι πως ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια, φρόντισε από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει να παραιτηθεί από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της «Νίκας», θέση στην οποία τοποθετήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο. Το δ.σ. τη εισηγμένης εταιρείας, σε έκτακτη συνεδρίαση, έκανε δεκτή την παραίτησή του.



    ΣΧΟΛΙΑ