• Business

    Bio-on: Συνελήφθη ο επικεφαλής της εταιρείας για «κολοσσιαία» απάτη με ψευδή οικονομικά στοιχεία και χειραγώγηση της αγοράς

    • NewsRoom

    Marco Astorri, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Bio-on


    Συνελήφθη την Τετάρτη από τις ιταλικές Αρχές ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίες βιοπλαστικών Bio-on, Marco Astorri, στο πλαίσιο έρευνας για ψευδή οικονομικά στοιχεία και χειραγώγηση της αγοράς.

    Συνολικά, εννέα άτομα βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών, ελεγκτών και οικονομικών διευθυντών. Το ιταλικό ΣΔΟΕ προχώρησε επίσης στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και 150 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από έκθεση της Quintessential Capital Management (QCM) του Gabriel Grego, γνωστού στην Ελλάδα από την υπόθεση της Folli Follie.

    Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο μετά την έκθεση της αμερικανικής QCM με τίτλο “Bio-On: Parmalat στην Μπολόνια;” στην οποία γινόταν λόγος για λογιστικές παρατυπίες της Bio-on.

    Στην έκθεσή η QCM υποστήριζε ότι  η εταιρεία δεν είχε καινοτόμο τεχνολογία και όλα ήταν ψευδή.

    «Η Bio-On είναι ένα οικοδόμημα από τραπουλόχαρτα» ανάφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι όλα τα έσοδα της Bio-on προέρχονται από εικονικές εταιρείες που ελέγχονται ή συνδέονται με την ίδια, ενώ αυτές οι εικονικές εταιρείες δεν έχουν ουσιαστικά παραγωγή ή δικές τους πωλήσεις. Υπάρχουν απαιτήσεις περίπου €60 εκατ. που δεν έχουν ποτέ συλλεχθεί.

    «Παράλληλα, το μοναδικό εργοστάσιο της Bio-on αναπτύχθηκε με κόστη ανά τόνο 15 φορές υψηλότερα από τον ανταγωνισμό, ενώ ο όγκος της παραγωγής είναι σήμερα κοντά στο μηδέν. Η Banca Finnat, το μόνο ίδρυμα που καλύπτει τη μετοχή της Bio-on, φαίνεται να διατηρεί μερίδιο σε δύο εικονικές εταιρείες της Bio-on που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των απαιτήσεων και των πωλήσεων, χωρίς να το έχει κοινοποιήσει. Η πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της Bio-on είναι επισφαλής καθώς τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία είναι το αντιοικονομικό εργοστάσιό της και απαιτήσεις αμφισβητούμενης δυνατότητας ανάκτησης», ανέφερε σε έκθεσή του το αμερικανικό fund.

    Η Bio-on, η οποία υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μια διαδικασία για την παραγωγή βιοδιασπάσιμων πλαστικών υλών από αγροτικά απόβλητα, προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αρνούμενη τις κατηγορίες και καταγγέλλοντας νομικά το QCM.

    Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία στη Μπολόνια άνοιξε μια έρευνα με την ονομασία«πλαστική φούσκα».

    Τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου κατέληξαν σε προληπτικά μέτρα με την κατηγορία των ψευδών οικονομικών στοιχείων και της χειραγώγησης της αγοράς.

    Ο δικαστής για προκαταρκτικές έρευνες, Alberto Ziroldi, απεφάνθη ότι η έρευνα έδειξε πως «ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα στους λογαριασμούς της εταιρείας από το 2015 μέχρι το 2018 ήταν ψευδή και μεγάλο μέρος των εσόδων που προήλθαν από συμφωνίες αδειοδότησης με δύο θυγατρικές ήταν το αποτέλεσμα εικονικών συναλλαγών».

    Όπως αναφέρει το επιχειρηματικό σχέδιο ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, για το διάστημα 2017-2020, βασίστηκε σε πλασματικές συμφωνίες, όπως η υποτιθέμενη σύμβαση πολλαπλών αδειών ύψους 55 εκατομμυρίων με μια πλασματική πολυεθνική. Οι χειρισμοί έδωσαν τη δυνατότητα στους βασικούς μετόχους Marco Astorri και Guido Cicognani να αντλήσουν περισσότερα από 41 εκατομμύρια ευρώ και να βάλουν «τσέπη» περισσότερα από 36 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με τον δικαστή «από το 2015 προέκυψε ψευδής παρουσίαση των στοιχείων του ισολογισμού και των δεδομένων φυτικής παραγωγής, δημιουργώντας παραπλανητικές προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη και επέκταση στην αγορά, επηρεάζοντας σημαντικά την απόδοση των μετοχών».

    Οι εισαγγελέας κατηγόρησε τον Astorri ότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες παραπλανώντας τους επενδυτές και ενισχύοντας τις μετοχές της Bio-on.

    H επίθεση της QCM στην εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου ιταλική εταιρεία, οδήγησε στο να χάσει περίπου το 80% της αξίας της. Η εταιρεία, με αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ πριν την έκθεση της QCM, έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ.

    Η Borsa Italiana ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τίτλοι «αναστέλλονται επ΄αόριστον από τις διαπραγματεύσεις». 100 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία  ενώ οι ζημιά για τους μικρομετόχους φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ