Menu
-0.15%
Τζίρος: 369.77 εκατ.

Γκράβα: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία με κλειστή την παροχή αερίου – Η επιστολή Δούκα

 Άννη Ραγιά, εκδότης. Εκδόσεις Μέλισσα
Comments

Με τις οικονομικές επιπτώσεις στον πολιτισμό και φυσικά στους ανθρώπους του να χαρακτηρίζονται δραματικές, τι μπορεί άραγε να περισωθεί; Είναι αρκετά τα μέτρα που εξαγγέλλονται από την πολιτεία και πόσους μπορούν να καλύψουν; Ερωτήματα, που απασχολούν όλους τους κλάδους των δημιουργών, των καλλιτεχνών και όσων εργάζονται σ΄ αυτούς τους τομείς ενώ από την άλλη, ανοιχτή είναι πάντα η συζήτηση, αν μπορεί να τα περιμένει κανείς όλα από το κράτος. Ο χώρος του βιβλίου ωστόσο ανήκει σίγουρα στους πλέον προβληματικούς οικονομικά κι ας είναι η γνώση ένα σπουδαίο αγαθό και πλεονέκτημα η  βιβλιοφιλία. Συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες σε παρατεταμένη κρίση. Και οι λύσεις αργούν να έρθουν.

Η εκδότης  Άννη Ραγιά γράφει σήμερα στο Mononews

«Άγνωστη η επόμενη ημέρα. Ίσως όμως να είναι και πιο δημιουργική. Κι επειδή είναι παγκόσμιο το πρόβλημα έχω την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση. Αλλά δεν πιστεύω, ότι όλη αυτή η περιπέτεια θα μας αλλάξει σαν ανθρώπους. Οι μεγάλες κρίσεις έρχονται, μας δίνουν μαθήματα αλλά δυστυχώς αυτά δεν κρατούν για πολύ, τα ξεχνάμε γρήγορα.

Οικονομικά ωστόσο τίποτε δεν θα είναι το ίδιο. Παρ΄ότι είχαμε ζήσει και χειρότερα την εποχή των capital controls και όλη την προηγούμενη δεκαετία, τώρα είναι σίγουρο, ότι θα επηρεαστούν όλοι οι τομείς. Κι ο κλάδος του βιβλίου μάλλον περισσότερο, γιατί είχε ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα ενώ δεν είχαμε προλάβει νε επιλύσουμε ζητήματα, όπως τις μεταφράσεις _ είμαστε η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που δεν επιδοτεί τις μεταφράσεις_  ή την έλλειψη βιβλιοθηκών, σχολικών και δημοτικών, μέσα από τις οποίες δημιουργείται το μελλοντικό αναγνωστικό κοινό και ένα σωρό άλλα.

Επιπλέον το βιβλίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, προηγείται το σούπερ μάρκετ. Και εξάλλου ο Έλληνας διαβάζει πολύ… Ο πολιτισμός αποτελεί πάντα τελευταία προτεραιότητα της κοινωνίας σε περιπτώσεις κρίσης, παρ΄ όλο που θα μπορούσε να είναι το ανανεωτικό της κομμάτι. Κι αυτό, γιατί λίγοι αντιλαμβάνονται, ότι η σχέση και η κατανόηση του πολιτισμού είναι υγεία πνευματική εξίσου σημαντική με την σωματική. Η πολιτεία όμως οφείλει να το γνωρίζει και μπορεί με πολλούς τρόπους να δώσει λύσεις ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες.

Πιστεύω πάντως και εύχομαι οι άνθρωποι του πολιτισμού να το ξεπεράσουν λίγο πιο εύκολα απ΄όλους τους άλλους  και να δώσουν και παράδειγμα στους υπόλοιπους».

 Άννη Ραγιά, εκδότης. Εκδόσεις Μέλισσα

 

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποστολάκη και άρθρο 23: πολλή καταγγελία, λίγη αριθμητική
Κλέφτες χαλκού: Κυκλώματα που δρουν με το ίδιο αντικείμενο
Διάβασε τα χείλη μου: Είναι το σύστημα ηλίθιε
Καταθέσεις και πιστώσεις: Οι μεγάλοι στις αγορές, οι μικροί στην αναμονή
Κυβερνοασφάλεια: Τι κρύβουν οι νέοι κανόνες που ετοιμάζει η ΕΕ για επιχειρήσεις και τηλεπικοινωνίες
Το πλοίο δεν βλέπει λάθος θάλασσα: Ο νέος πόλεμος που δεν αφήνει ίχνη
Δημοφιλία ή θάνατος
Όταν όλοι οι κίνδυνοι φτιάχνουν καταιγίδα
Αντέχεις οικονομικά για ΙΧ;
Ο Μπεκίρης και οι εθελοντές της εξουσίας