• First Top Stories

    Αντώνης Κεφαλάς: ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ίσως μόνο ένα αναιμικό 0,2%-0,4%.

    Αντώνης Κεφαλἀς

    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος


    Το καλοκαίρι του 2015, σ’ έναν παροξυσμό αισιοδοξίας και ιδεοληψίας, η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στράφηκε εναντίον όλων. Το αποτέλεσμα ήταν το 3ο μνημόνιο. Δύο χρόνια μετά, ο κίνδυνος ενός 4ου μνημονίου είναι ορατός. Και ο κίνδυνος του Grexit, ομοίως. Μέσα σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφερε να συγκρουστεί με το ΔΝΤ, με τη Γερμανία του Σόιμπλε και με τον ESM. Σε αντίβαρο θεωρεί ότι έχει την υποστήριξη των Γιούνκερ και Μοσκοβιτσί.

    Θεωρεί, επίσης, ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Δηλαδή, η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως διότι εμείς εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρηθεί, η οικονομία θα αναπτυχθεί, η ΕΚΤ θα μας εντάξει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και η χώρα θα βγει στις αγορές σε περίπου 6 μήνες.

    Αν δεν ήταν όλα αυτά επικίνδυνα θα ήταν για γέλια.

    Η κυβέρνηση έχασε τους όποιους συμμάχους της – ο άξονας Γιούνκερ/Μοσκοβιτσί θα αποδειχθεί σαθρός—η Ε.Ε. διοικείται από Κολλέγιο Επιτρόπων και η πλειοψηφία τους δεν διάκειται ευνοϊκά για τη χώρα μας. Η Ευρώπη έχει κουραστεί με την Ελλάδα—εξάλλου έχει άλλα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Και η Γερμανική ηγεσία πιστεύει ότι αυτό απαιτεί μεγαλύτερη συνοχή και υπακοή στους κανόνες. Οι αποκλίσεις θα «τιμωρούνται».

    Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει παρά μόνο με τους όρους των δανειστών. Και είναι βέβαια εξόφθαλμο ψέμα ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας – είμαστε από τη μία καθυστέρηση στην άλλη και υπάρχουν πάνω από 20 κρίσιμες υποχρεώσεις που δεν έχουμε εκπληρώσει. Ακόμη κι αν συμβεί τα οφέλη από την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα αποδειχθούν πολύ κατώτερα των προσδοκιών.

    Ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ίσως μόνο ένα αναιμικό 0,2%-0,4%. Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει –θα διατηρήσει τουλάχιστον το ρόλο ως τεχνικός σύμβουλος με βαρύνουσα γνώμη. Τα ψίχουλα για το χρέος θα εξακολουθήσουν να επικρέμανται ως μέσο εκβιασμού. Και στις αγορές δεν θα βγούμε.

    Γιατί άραγε επέλεξε η κυβέρνηση τούτη τη στιγμή να συγκρουστεί με τους δύο ισχυρούς παίκτες—τη Γερμανία και το ΔΝΤ και να φέρει ξανά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού; Αν ο στόχος της είναι οι εκλογές –διότι δεν μπορεί να υπογράψει όχι μόνο αυτά που απαιτεί το ΔΝΤ αλλά ούτε καν τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, τότε τα πράγματα είναι… καλά. Θα γίνουν και τούτη τη φορά το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που προέκυψε με την ανοησία για την αριστερή παρένθεση.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδεολογία του. Απλά υποχώρησε μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή. Πιθανώς να πιστεύει ότι αυτή είναι τώρα –αυτό θα εξηγούσε και την ακραία συμπεριφορά του. Οι πραγματικές προθέσεις του θα φανούν αν επιλέξει να προκηρύξει δημοψήφισμα αντί για εκλογές.

    Όποια ερμηνεία και να ισχύει τελικά για την τωρινή αναίτια σύγκρουση, η ζημιά έχει γίνει: είτε ο ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώσει ανοιχτά τη δραχμολαγνία του, είτε κηρύξει δημοψήφισμα, είτε πάει σε εκλογές. Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη. Τίμημα γι’ αυτό θα υπάρξει.

    Όπως έχουν τα πράγματα οι εκλογές είναι πλέον το μη χείρον βέλτιστο.

    Χρόνια πολλά.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντώνης Κεφαλάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικά επιρρεπής σε ανοησίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντώνης Κεφαλάς. Άρθρο παρέμβαση: Συμμαχία με το ΔΝΤ, τώρα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Κεφαλάς:πως ο Στουρνάρας έβαλε τέλος στα όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ με την Τρ.Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ