F

Πολιτική

Χρήστος Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ

  • NewsRoom
«Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ)


«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ και την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι επιλογές για τον τρόπο ορισμού των μελών του ΔΣ μιας ΑΕ οριοθετούνται σύμφωνα με τον εταιρικό νόμο 4548/2018, δηλαδή το νόμο που ψηφίστηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το νόμο ζήτησα να υλοποιήσει η εταιρεία. Δεν υποστήριξα συγκεκριμένη απόφαση αλλά την ορθότητα της δρομολόγησης εφαρμογής των λειτουργιών της εταιρείας» τόνισε. Όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ των ΑΕ, παρέμπεψε στις ειδικές προβλέψεις, όπως είναι οι εταιρείες του νόμου του 2005 περί ΔΕΚΟ, επισημαίνοντας πως «γι΄αυτό και είχα καλέσει την τότε κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων», και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφασή της να εισηγηθεί τη συγκεκριμένη τροπολογία σήμερα, λέγοντας:

«Επιβεβαιώνεται σήμερα αυτό που εξ αρχής, ξεκάθαρα και με αίσθημα ευθύνης είχαμε πει, ότι επιλογές για τον τρόπο ορισμού των μελών του ΔΣ μιας ΑΕ οριοθετούνται σύμφωνα με τον εταιρικό νόμο 4548/2018. Το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουμε. Νόμος ο οποίος ψηφίστηκε επί δικών σας ημερών και σε χρόνο κατά τον οποίο τα δεδομένα, και για τη συγκεκριμένη εταιρεία -την οποία οψιγενώς και με προσχηματικό ενδιαφέρον θέσατε στο επίκεντρο- ήταν ήδη γνωστά σε εσάς».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε πως η τροπολογία την οποία εισηγείται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, εισάγει δομικές παρεκκλίσεις από τον εταιρικό νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ψηφίζατε τότε τον εταιρικό νόμο 4548, όσο και όταν ψηφίζατε και τον δικό μας νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, το Ν. 4706/2020, δεν γνωρίζατε ότι το ΔΣ μιας εισηγμένης ΑΕ θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις; Το αγνοούσατε; Το παραβλέψατε; Ενεργείτε με εντυπωσιακή προχειρότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Καταθέτετε σήμερα μια τροπολογία η οποία θα έχει εφαρμογή σε μια μόνο ΑΕ και μάλιστα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Καταθέτετε τροπολογία για διατάξεις νόμου που εισάγουν ουσιώδεις δομικές παρεκκλίσεις από τον δικό σας εταιρικό νόμο. Απίστευτη προχειρότητα. Και καταθέτετε τροπολογία για την οποία λέτε ότι προασπίζεστε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων ενώ στην πραγματικότητα δεν εξασφαλίζετε κάτι αλλά απλώς προβλέπετε τη δυνατότητα πρότασης μελών ΔΣ.

Η διαφορά μεταξύ πρότασης και εκλογής, είναι γνωστή σε όλους. Σε κάθε περίπτωση είναι περισσότερο από προφανές ότι η πρότασή σας χαρακτηρίζεται από επικίνδυνη επιπολαιότητα. Δεν μπορεί να είναι κανείς και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Είτε θα πρέπει να αποδεχτείτε σήμερα ότι προχείρως νομοθετείτε και προτείνετε επιπόλαια διατάξεις, χωρίς να τις έχετε ουσιαστικά επεξεργαστεί, είτε θα πρέπει να ομολογήσετε ότι το εύρος των σύννομων ενεργειών των ΑΕ ήταν εξ αρχής γνωστό σε εσάς και τώρα, για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους, προτείνετε στοχευμένες αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για μια μόνο εισηγμένη εταιρεία. Όπως είναι προφανές, αμφότερες οι αιτιολογίες καθιστούν μη αποδεκτή τη συγκεκριμένη τροπολογία».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέβηκε στο βήμα για να χαρακτηρίσει «μείζον πολιτικό ζήτημα για τη χώρα» το ζήτημα του ΔΣ των ΕΛΠΕ. «Η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία είναι ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο με αναπτυξιακή και εθνική σημασία», είπε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας -συμμετέχουν σε συνεργασίες στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, συνδέονται με τα αποθέματα της χώρας, την ενεργειακή ασφάλεια, τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, τα αποθέματα υδρογονανθράκων και τις εξορύξεις, τη λειτουργία διυλιστηρίων ενώ συνδέονται με τις πρώτες ύλες, με το κόστος προϊόντων και ζωής- και γι΄αυτό το λόγο, στη συμφωνία μετόχων είχε αποτυπωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο ΔΣ με πλειοψηφία μελών, όπως μετέχουν και οι εργαζόμενοι.

Η συμφωνία αυτή είχε αποτυπωθεί και στη συμφωνία με τον ιδιώτη μέτοχο και αποτυπώθηκε στα τελικά ποσοστά. Όπως όμως υπογράμμισε, η απόφαση του ΔΣ των ΕΛΠΕ τη Μ. Πέμπτη, να παραχωρηθεί το σύνολο σχεδόν της διοίκησης στον ιδιώτη, μιας και πηγαίνει στη Γενική Συνέλευση η απόφαση αυτή, σημαίνει ότι απεμπολεί το Δημόσιο την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ και ότι αφαιρεί τη δυνατότητα και από τους εργαζόμενους να μετέχουν στο ΔΣ, είναι μια πράξη πολιτικά και νομικά απαράδεκτη.

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ακόμα ότι είναι απαράδεκτο οι επτά εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου να ψηφίζουν εισήγηση που λέει ότι δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ, διότι αναιρούν την εντολή εκπροσώπησης που έχουν λάβει από το Δημόσιο.

«Η στόχευση είναι προφανής. Είναι να εξυπηρετηθεί ο ιδιώτης μέτοχος. Διότι μεταφέροντας στη Γενική Συνέλευση το σύνολο της αρμοδιότητας, κρυπτόμενοι πίσω από νομιμοφανείς διαδικασίες, πρακτικά εκχωρούν ένα δικαίωμα του Δημοσίου που έχει κατοχυρωθεί», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση αυτή δεν είναι μόνο παραχώρηση δικαιώματος αλλά και περιουσίας καθώς το δικαίωμα της πλειοψηφίας στο ΔΣ προσδίδει υπεραξία στις μετοχές και συνεπώς το Δημόσιο θα χάσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Φάμελλος επέμεινε ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στόχο έχει την εξασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου σε αυτόν τον σημαντικό όμιλο. Εξήγησε επίσης ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι «το Δημόσιο παίρνει τα 2/5 με διορισμό, σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος του 2018 και συμπληρώνει με πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση, μέχρι το 50% συν 1, έτσι ώστε να είναι υποχρεωμένη η Γενική Συνέλευση να επιλέγει από τον κατάλογο του ελληνικού Δημοσίου», και πρακτικά η τροπολογία «αποτυπώνει τη συμφωνία μετόχων του 2003, σε μια νομοθετική ρύθμιση» και με εκπροσώπηση των εργαζομένων στο 15%.

Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Το αν έχει την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία το Δημόσιο, κρύβει την ουσία των εξελίξεων και αθωώνει τη γενική στρατηγική σύμπλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, που έχουν ταχθεί πρακτικά και ουσιαστικά υπέρ αυτής της πολιτικής και έχουν στρώσει εδώ και χρόνο το έδαφος, για τις αλλαγές αυτές», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ. Προσέθεσε δε τα εξής: «Τα ΕΛΠΕ λειτουργούν πλήρως ως ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή και το ρόλο κάθε φορά του κράτους. Και όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι διοικήσεις είχαν ως προτεραιότητα, όχι την κοινωνία και τους εργαζόμενους αλλά τους μετόχους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι 14 ενέργειες για την εκκίνηση της επένδυσης του Ελληνικού

Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοίγει το TAXIS για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Σταϊκουρας: Η κυβέρνηση δεν άλλαξε το μείγμα της πολιτικής της με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, παρά την πανδημία

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

 ΣΧΟΛΙΑ