• Πολιτική

    Χρυσοχοΐδης: Γιατί πάει στην Κατεχάκη ο έμπειρος «Σερίφης» – Από την τρομοκρατία στην οπαδική βία

    Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


    Αυτό που συμβαίνει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημοσίας Τάξης) ίσως είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ο επονομαζόμενος και «Σερίφης» περνά για 5η φορά το κατώφλι του κτιρίου στη Λεωφόρο Κατεχάκη για να καθίσει στην «καυτή καρέκλα» του υπουργού.

    Ο Χρυσοχοΐδης έχει δώσει και στο παρελθόν δείγματα γραφής της δουλειάς του στο συγκεκριμένο υπουργείο και φαίνεται να του ταιριάζει περισσότερο από κάθε τι άλλο, το «κοστούμι» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

    Αλλωστε, στο κτίριο της Κατεχάκη έχει ζήσει δύο από τις πιο έντονες στιγμές της ζωής του. Την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και τη δολοφονία του πιο στενού του συνεργάτη, Γιώργου Βασιλάκη. Μια βόμβα που είχε σταλεί για τον ίδιο και που έσκασε στα χέρια του υπασπιστή του.

    Εντονες οι μνήμες από τα χρόνια που πέρασε στο συγκεκριμένο υπουργείο ο έμπειρος πολιτικός. Και που δεν το είχε φανταστεί το 1994 όταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου τοποθετήθηκε υφυπουργός Εμπορίου και το 1999 υφυπουργός Ανάπτυξης.

    Αναλαμβάνει τότε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το 2002, με μια ομάδα έμπειρων και σκληρών αστυνομικών, καταφέρνει να εξαρθρώσει την «17Ν» και στη συνέχεια τον «ΕΛΑ».

    Επιστρέφει το 2010 στην Κατεχάκη, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και στο διάστημα αυτό εξαρθρώνεται και ο «Επαναστατικός Αγώνας». Είναι όμως, η εποχή που χάνει τη ζωή του ο Γιώργος Βασιλάκης, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

     

    O Μ. Χρυσοχοϊδης, με τον αδικοχαμένο υπασπιστή του

     

    Μια τραγωδία που έχει σημαδέψει τον υπουργό και που τη διηγείται με συγκίνηση.

    Ακολουθεί μια ακόμα θητεία ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τις 7 Μαρτίου έως 17 Μάϊου 2012.

    Η τέταρτη θητεία του στο συγκεκριμένο κυβερνητικό πόστο ήταν στις 8 Ιουλίου 2019, όταν ορίζεται ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,μέχρι τον Αύγουστο του 2021, όταν αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

    Στις 15 Οκτωβρίου 2021, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει Ειδικός Σύμβουλος, επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ και με την νέα κυβέρνηση ΝΔ τον Ιούνιο του 2023 τοποθετείται Υπουργός Υγείας.

    Οι μεγάλες προκλήσεις

    Η πέμπτη επιστροφή ξεκινά από σήμερα με πολλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και με το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό να «σπάσει αυγά».

    Το νούμερο ένα πρόβλημα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η έξαρση της οπαδικής βίας, ως απότοκο, όμως, της γενικευμένης βίας που συναντά κανείς σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας.

    Όμως, οι δύο θάνατοι μέσα σε λίγους μήνες εξαιτίας της δράσης χούλιγκαν, πρώτα ο οπαδός της ΑΕΚ, Μ. Κατσούρης, μετά ο αστυνομικός, Γ. Λυγγερίδης, κάνουν περισσότερο επιτακτική την παρέμβαση της πολιτείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή για την αντιμετώπιση του φαινομένου και βρίσκει στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον άνθρωπο που μπορεί να κουμαντάρει το συγκεκριμένο υπουργείο.

    Και δεν είναι μόνο η οπαδική βία. Είναι και η έξαρση της εγκληματικότητας, φαινόμενα πρωτοφανή για την Ελλάδα, όπως οι άγριες καταδιώξεις κακοποιών σαν κι αυτή που οδήγησε στο θάνατο έναν αστυνομικό.

     

     

    Αλλά και η απόπειρα δολοφονίας τριών Κρητικών από Αλβανό κακοποιό που καταζητείται.

    Στους δύσκολους φακέλους στα χέρια του Χρυσοχοϊδη, είναι η επανεμφάνιση τρομοκρατικής οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα που έβαλε στο Γουδή, έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ.

    Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός, είναι η κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Αστυνομίας. Μια κατάσταση που δεν μπόρεσε να ελέγξει ο πρώην υπουργός, Γιάννης Οικονόμου. Οι κρίσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν πλέον τη σφραγίδα του κ. Χρυσοχοϊδη, ώστε να μπορέσει να διορθώσει κακές προηγούμενες επιλογές που προκάλεσαν αντιδράσεις και είχαν κακά αποτελέσματα.

    Αλλωστε, τον τελευταίο καιρό υπήρξαν πολλές γκρίνιες για τη δράση της Αστυνομίας ή τη… μη δράση της. Οπως π.χ. την απείθεια των δυνάμεων των ΜΑΤ που αρνήθηκαν για λίγη ώρα να πάνε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις που εμφανίζονται στον στόλο των περιπολικών (μόλις 28 για ολόκληρη την Αττική) ή στους άνδρες της Τροχαίας.

    Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει μεγάλο βάρος στην ασφάλεια, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη δημιουργία ενός πλαισίου όπου οι πολίτες θα νιώθουν καλύτερα στην καθημερινότητά τους.

    Και για το λόγο αυτό επέλεξε τον έμπειρο κ. Χρυσοχοϊδη, βάζοντας δίπλα του έναν νέο πολιτικό, νομικό στο επάγγελμα, τον Ανδρέα Νικολακόπουλο. Το στοίχημα της ασφάλειας περνά στα χέρια του «Σερίφη», οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τους διαδρόμους και τους «διαδρόμους» στο κτίριο της Λεωφόρου Κατεχάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανασχηματισμός: Γιατί «φαγώθηκε» ο Οικονόμου, τι ζητά ο Μητσοτάκης από Χρυσοχοΐδη και Άδωνι

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Για 5η φορά υπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Α. Γεωργιάδης: Οι μεγάλες προκλήσεις του νέου Υπουργού Υγείας και οι σκιές του παρελθόντος



    ΣΧΟΛΙΑ