• Πολιτική

    Χουλιαράκης: Μόλις 1 δισ. ευρώ τα πραγματικά «φέσια» του δημοσίου στους ιδιώτες

    • NewsRoom
    Γιώργος Χουλιαράκης

    O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης


    Καθησυχαστικός θέλησε να εμφανιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τα «πραγματικά» χρέη είναι μόλις 1 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1,5 δισ. αφορά υποθέσεις όπου εκκρεμεί έκδοση δικαστικών αποφάσεων μεταξύ Δημοσίου και προμηθευτών.

    Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπάρχει “δομικό πρόβλημα στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων ύψους 1,5 δισ. καθώς οι προμηθευτές είναι στα δικαστήρια με το Δημόσιο. Για την εκκαθάριση αυτών δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Τι θέλετε; Να τα πληρώσουμε;”.

    Η προσπάθεια του κ. Χουλιαράκη να υποβαθμίσει το πρόβλημα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα. Ο βουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε πως ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης, με δήλωσή του τον Μάρτιο, είχε υποσχεθεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν πληρωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες.

    «Τέσσερα χρόνια μετά που είστε υπουργός και μας λέτε τώρα ότι τα ληξιπρόθεσμα δεν εκκαθαρίζονται; Στις 18 Μαρτίου δηλώσατε ότι δεσμεύεστε να έχουν πληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο και σήμερα μας λέτε πως δεν είναι εφικτό γιατί ανακαλύψατε πως δεν εκκαθαρίζονται;», τόνισε ο κ. Σταικούρας.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, η μεταβολή των νέων ληξιπρόθεσμων που Δημοσίου προς τους ιδιώτες από τον Ιούλιο του 2016 έως το 2018 έπεσε από τα 6,5 στα 2,5 δισ. Τόνισε ακόμη ότι ουσιαστικά μόνο το 1 δισ. είναι ληξιπρόθεσμο (το άλλο 1,5 δεν έχει εκκαθαριστεί).



    ΣΧΟΛΙΑ