• Πολιτική

    Το χαβά τους οι Τούρκοι: Εστειλαν νέο αίτημα έκδοσης για τους 8 στρατιωτικούς

    Τούρκοι αξιωματικοί


    Νέο αίτημα για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών απέστειλαν οι τουρκικές αρχές, παρά τις δύο -μέχρι τώρα- αμετάκλητες απορριπτικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων στα προηγούμενα τουρκικά αιτήματα και το σκεπτικό- κόλαφο για τον κίνδυνο ζωής που αντιμετωπίζουν εφόσον εκδοθούν.

    Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση των αξιωματικών της που κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Αποφάσισε κι έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, το τρίτο στη σειρά αίτημά της.

    Ωστόσο, τόσο ο Αρειος Πάγος (στην απόρριψη του πρώτου αιτήματος έκδοσης) όσο και το Εφετείο (που υιοθέτησε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και απέρριψε και το δεύτερο αίτημα) έχουν αμετάκλητα αποφανθεί πως οι συγκεκριμένοι εκζητούμενοι δεν πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους διότι κινδυνεύουν να μην έχουν μία δίκαιη δίκη, να βασανιστούν ακόμα και να θανατωθούν, εφόσον πολλάκις ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκδηλώσει την επιθυμία του για επαναφορά της θανατικής ποινής.

    Μόλις σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στη συνάντηση του με τον Τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης, ξεκαθάριζε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτική διότι οι ανώτατοι δικαστές δεν έκριναν εάν οι αξιωματικοί είναι αθώοι ή ένοχοι αλλά ότι υπάρχει φόβος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους εάν εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

    Δηλαδή, με απλά λόγια, είναι βέβαιο ότι και το τρίτο αίτημα θα έχει την τύχη των δύο προηγούμενων. Για αυτό και ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων με την τουρκική πλευρά η σολομώντεια λύση να καταθέσουν οι Τούρκοι αίτημα ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να κινήσει τη διαδικασία και να αποφασίσει εάν μπορούν ή όχι οι αξιωματικοί να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν στην Τουρκία.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντονής: Η Τουρκία αποφασίζει αν θέλει να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 αξιωματικοί



    ΣΧΟΛΙΑ