• Πολιτική

    «Χαστούκι» από την Διεθνή Διαφάνεια για τον διορισμό Θάνου – 8 θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα

    • NewsRoom

    Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου


    Ένα ηχηρό χτύπημα στο κυβερνητικό αφήγημα περί  «πολέμου κατά της διαπλοκής» προκαλεί η δημοσιοποίηση του «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» (CPI –Corruption Perception Index) της Διεθνής Διαφάνειας και η έκθεση που τον συνοδεύει. Μια έκθεση που πιστοποιεί τα βήματα προς τα πίσω που πραγματοποιεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε θέματα καταπολέμησης της κρατικής διαφθοράς.

    Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών στον Δείκτη CPI, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 8 θέσεις το 2018 και καταλαμβάνει πλέον την 67η θέση (από την 59η το 2017) σε σύνολο 180 χωρών. Η Ελλάδα συγκέντρωσε μόλις 45 βαθμούς (από 48 το 2017), με την Βουλγαρία να είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που σημειώνει χειρότερες επιδόσεις από εμάς.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, στη σχετική έκθεση της Διεθνής Διαφάνειας για την Ελλάδα, η αναφορά στον αμφιλεγόμενο διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όπως αναφέρει η έκθεση, ο διορισμός της πρώην στενής συμβούλου του πρωθυπουργού, εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων. «Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

    Παράλληλα στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει πως, παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει σταματήσει και το βάρος της γραφειοκρατίας κρατά καθηλωμένη την χώρα.

    «Το 2018, μια σειρά σκανδάλων υπονόμευσε τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης μια υπόθεσης που αφορούσε στις ακατάλληλες προμήθειες φαρμάκων από την ελληνική κυβέρνηση, όπου πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί κατηγορήθηκαν για παρατυπίες», αναφέρει η έκθεση.

    «Στην ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κατατάσσεται στις «υπό παρακολούθηση χώρες», υποστηρίζει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Δρ. Δαμάσκου Άννα. «Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Ως εκ τούτου, πρέπει ως χώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

    Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ομολογία από την Χρυσή Αυγή: Ψηφίσαμε την Θάνου για να μην πάμε φυλακή 20 χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγρια κόντρα στη Βουλή για το διορισμό της Θάνου: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραιτήθηκε ο εποπτεύων εισαγγελέας σε υποθέσεις διαφθοράς



    ΣΧΟΛΙΑ