• Πολιτική

    «Χαμόγελα» στην Κυβέρνηση φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου


    Μηνύματα ικανοποίησης για την πορεία της οικονομίας εκπέμπει η Κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του mononews.gr υπογράμμισε πως «Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε  την πρώτη θετική έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας, με την οποία οι εταίροι μας εισηγούνται υπέρ της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που εκκρεμούσε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και υπέρ της κατάργησης μιας «τιμωρητικής» προσαύξησης που πληρώναμε ως εποπτευόμενη χώρα στο επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του χρέους μας».

    Αυτό -όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης– σημαίνει  δύο πράγματα: «Οριστική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, εισροή περίπου 770 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία άμεσα, αλλά και εξοικονόμηση 5,2 δισ. ευρώ από τόκους που θα πληρώναμε μεσομακροπρόθεσμα προς τον ESM».

    Ο κ. Οικονόμου δίνοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για την εκταμίευση της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είπε ότι «μαζί με την πρώτη πληρωμή, αλλά και την προχρηματοδότηση, το ποσό που λαμβάνει, προς το παρόν, η χώρα μας, υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ» για να προσθέσει πως «το αίτημα της πληρωμής κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των 28 προβλεπόμενων οροσήμων και η Ελλάδα ήταν μέσα στις πέντε πρώτες χώρες που κατέθεσαν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή αργότερα».

    Σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ο κ. Οικονόμου είπε ότι:

    «Στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, 440 έργα, τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 13,7 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα των δανείων έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 224 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό 8,44 δισ. ευρώ.  Από αυτά  τα 121, συνολικού ύψους 1,78 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» προβλέπονται εξαιρετικά, ευνοϊκά και σταθερά, επιτόκια δανεισμού με 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Υποκλοπές: Γύρισαν την πλάτη στην Επιτροπή Θεσμών οι επιχειρηματίες Λαβράνος, Μπίζιος και Dilian – Καταθέτει ο Γρηγόρης Δημητριάδης

    Μητσοτάκης για «Σπίτι μου»: Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές



    ΣΧΟΛΙΑ