• Πολιτική

    Χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη της επιτροπής PEGA της Ευρωβουλής στην Αθήνα

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


    Μια από τις τελευταίες πράξεις της υπόθεσης των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά θα διαδραματιστεί αυτή την εβδομάδα στην χώρα μας με την άφιξη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου  PEGA .  Από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου,  η ομάδα  των ευρωβουλευτών θα μεταβεί στην Κύπρο και την Ελλάδα για να ερευνήσει την ανάπτυξη και τη χρήση λογισμικών παρακολουθήσεων όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Ε.Κ.

    Πρώτος σταθμός η Κύπρος  (1 – 2 Νοεμβρίου), όπου  η αντιπροσωπεία της Εξεταστικής Επιτροπής («PEGA») θα συναντηθεί με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου,  κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

    Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν την Ελλάδα (2 – 4 Νοεμβρίου), όπου θα συνομιλήσουν με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ, δημοσιογράφους, στελέχη ανεξάρτητων αρχών και άλλους σχετιζόμενους φορείς. Ειδικότερα  τα μέλη της PEGA  θα έχουν ραντεβού με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον επικεφαλής της σχετικής επιτροπής της Βουλής Γιάννη Κεφαλογιάννη.  Αναμένονται συναντήσεις με θύματα θύματα των παρακολούθησεων, όπως οι  Νίκος Ανδρουλάκης,  Χρήστος Σπίρτζης Θανάσης Κουκάκης.

    Επαφές θα έχουν με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμ με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών αλλά και με δημοσιογράφους  που ενεπλάκησαν σε αποκαλύψεις όπως οι Τάσος Τέλλογλου Νεκταρία Σταμούλη, και Γιάννης Σουλιώτης.

    Η επίσκεψη  της PEGA θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 12:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί είναι  η ανάρτηση του στο twitter του Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Παπαδημούλη: 

    “με Τα ψέμματα έχουν κοντά ποδάρια! Η εξεταστική επιτροπή του ΕΚ #PEGA έρχεται σε Κύπρο και Ελλάδα για #υποκλοπες και #predator από 1 έως 4 Νοεμβρίου. Οι παρασκηνιακές προσπάθειες για ματαίωση η αναβολή της επίσκεψης έπεσαν στο κενό. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον. Όχι στη #συγκαλυψη!”

    Για τη ιστορία τα μέλη της  αντιπροσωπείας της PEGA που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα είναι οι:

    Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)
    Sophia IN ‘T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)
    Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)
    Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)
    Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)
    Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)
    Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)
    Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)
    Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)
    Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)
    Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)

    Διαβάστε επίσης

    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο υπουργός Υγείας ζει σε εικονική πραγματικότητα ή συνειδητά διαστρεβλώνει την αλήθεια;

    ΣΥΡΙΖΑ: Η εταιρία της Ρ. Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε 1 χρόνο – Βραχίονας του κράτους ΙΧ του Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ