• Top Stories

    Θωμάς Λιακουνάκος: Νέα δίκη «δείχνει» ο εισαγγελέας Εφετών για τον επιχειρηματία

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Θωμάς Λιακουνάκος


    Ο Θωμάς Λιακουνάκος θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο; Τη δεύτερη παραπομπή σε δίκη του γνωστού επιχειρηματίας για συμβάσεις εξοπλιστικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών. Μετά την παραπομπή του για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται τώρα ο κ. Λιακουνάκος να δικαστεί και για τη ζημιογόνο σύμβαση των αντισταθμιστικών στην προμήθεια των ελικοπτέρων Apache.

    Μία θέση στο εδώλιο «έδειξε» ο εισαγγελέας και για τον Σπύρο Τραυλό, τον γ.δ. Εξοπλισμών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Συνολικά ο κ. Σ. Λογοθέτης προτείνει στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών να παραπέμψουν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 11 από τους 13 κατηγορουμένους της υπόθεσης (για έναν προτείνει απαλλαγή, ο δεύτερος έχει αποβιώσει).

    Ο γνωστός επιχειρηματίας προτείνεται να δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών για απιστία στην υπηρεσία. Και οι δύο, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υ.ΕΘ.Α.

    Η Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων, ερευνήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Το πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατέληξε ότι η σύμβαση των Αντισταθμιστικών υπογράφηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στο Δημόσιο.

    Η σύμβαση προέβλεπε υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

    Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εκτελέσθηκαν (σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα) κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο να είναι χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, του Θωμά Λιακουνάκου. Η εταιρία, μάλιστα, φέρεται να απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Revoil: Πούλησε και δεύτερο πλοίο της η Ariston και έμεινε μόνο με ένα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Προκοπίου: Χρονιά-ρεκόρ το 2016 για την Dynagas LNG Partners



    ΣΧΟΛΙΑ