• Πολιτική

    Brussels we have a problem! H Κομισιόν τρελάθηκε με τους προϋπολογισμούς 7 κρατών μελών και απειλεί…


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε “διευκρινίσεις” από επτά χώρες της Ευρωζώνης για το σχέδιο προϋπολογισμού τους, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Ιταλία, η Κύπρος και η Φινλανδία δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε..

    Το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Λιθουανία, των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν επισημανθεί για διάφορους λόγους, έχουν επίσης λάβει επιστολές από την ΕΕ. Οι χώρες οφείλουν να υποβάλουν τις απαντήσεις τους μέχρι την Πέμπτη.

    “Με την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες θα μπορούσαν δυνητικά να δουν τους προϋπολογισμούς τους που απερρίφθησαν από τις Βρυξέλλες.

    Για την Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υπάρχει η πρόβλεψη πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού της θα αγγίξει το 2,3% του ΑΕΠ το 2017, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από εκείνο που αναμενόταν από τις Βρυξέλλες. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στον φονικό σεισμό του Αυγούστου, καθώς επίσης και στα χρήματα που ξοδεύονται, λόγω των τεράστιων προσφυγικών ροών, που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

    “Θα χρειαστούμε διευκρινίσεις σχετικά με τα ποσά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού, για να τα εξετάσουμε ως «έκτακτες δαπάνες»”, δήλωσαν οι επίτροποι Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici.

    Η Κομισιόν απέστειλε επιστολές στις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Πορτογαλίας – ακόμα κι αν οι προϋπολογισμοί τους να είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της ΕΕ – γιατί υπάρχει αμφισβήτηση απέναντί τους, για το αν και κατά πόσο μπορούν να μείνουν πιστοί στους προϋπολογισμούς που έχουν υποβάλλει.

    Η Ισπανία και η Λιθουανία έχουν επίσης κληθεί να στείλουν τον ενημερωμένο προϋπολογισμό τους τις επόμενες ημέρες, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού νέων κυβερνήσεων.

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δεχθεί κυρώσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά ακόμα υπάρχει ο φόβος για περικοπές στη χρηματοδότησή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μέχρι τη Δευτέρα να εγκρίνει ή να απορρίψει τα σχέδια προϋπολογισμού, που παρουσιάζονται στα μέσα Οκτωβρίου από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση απόρριψης -η οποία θα είναι άνευ προηγουμένου- «η Επιτροπή θα επιδιώξει ένα αναθεωρημένο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες», δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τ. Κορκολής: O μουσικός που τρέχει τα ΕΣΠΑ για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Kαι δεν τα πάει καθόλου καλά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O μεγάλος πόλεμος των κερδών: Πως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πιέζουν τους προμηθευτές για μειώσεις τιμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Αναστάσης Δαυίδ της 3Ε συνεχίζει την μάχη ενάντια στο Σαββίδη. Πάνω από το 20% το ποσοστό του στην Σουρωτή



    ΣΧΟΛΙΑ