• Πολιτική

    Brexit: «Παράθυρο» για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος από τη Μέι

    • NewsRoom
    Μάντσεστερ Τερέζα Μέι


    Την ευκαιρία να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή ή μη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit δίνει στους βουλευτές του Κοινοβουλίου της Βρετανίας η Τερέζα Μέι, σε μια προσπάθεια της να πιέσει την πλευρά των σκληρών υπερασπιστών της εξόδου της χώρας από την ΕΕ εντός των Toris να στηρίξουν την συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, στην τέταρτη απόπειρά της να περάσεις από τη Βουλή.

    Στο νέο νομοσχέδιο για τη συμφωνία του Brexit, το οποίο θα καταθέσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα, θα περιλαμβάνεται και μια διάταξη για ψηφοφορία για το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, όπου  θα ζητηθεί από τους Βρετανούς η στήριξη ή όχι στη συμφωνία της.

    Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε τη στήριξη της κυβέρνησης.

    Ανακοινώνοντας τις υποχωρήσεις τις οποίες είναι διατεθειμένη να κάνει, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να μην γίνει ένα άτακτο Brexit.

    «Αναγνωρίζω αυτό το ειλικρινά δυνατό συναίσθημα στο κοινοβούλιο για αυτό το σημαντικό θέμα», είπε η Μέι, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. «Για αυτό η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τη συμφωνία του Brexit μια πρόβλεψη για ψηφοφορία για το αν θα γίνει δεύτερο δημοψήφισμα».

    «Χρειάζεστε μια συμφωνία- και κατά συνέπεια ένα νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης- προκειμένου να συμβεί αυτό», είπε η Μέι.



    ΣΧΟΛΙΑ