• Πολιτική

    Brexit: «Ναι» από τη Βουλή για παράταση έως τις 30 Ιουνίου

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 30 Ιουνίου.

    Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την ψηφοφορία για την αίτηση παράτασης του άρθρου 50 με 420 ψήφους έναντι 110. Υπέρ της πρότασης ψήφισε η πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος και οι Εργατικοί, ενώ οι αρνητικές ψήφοι προήλθαν κυρίως από τους Συντηρητικούς που θέλουν το Βrexit να συμβεί νωρίτερα.

    «Θα πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι για το τι αφορά αυτή η παράταση – είναι για να διασφαλίσουμε ότι η θα αποχωρήσουμε συντεταγμένα από την ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι θα φύγουμε με συμφωνία», δήλωσε πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία ο γενικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

    Ο εκπρόσωπος των Εργατικών Μάθιου Πένικοκ σημείωσε ότι το κόμμα του στήριξε το σχέδιο παράτασης της Μέι, όμως προειδοποίησε ότι αυτός ο επιπρόσθετος χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση και ότι για να περάσει η πρωθυπουργός τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το κοινοβούλιο.

    Η ψηφοφορία αυτή ήρθε ως συνέχεια της ψήφισης τη Δευτέρας του νομοσχεδίου για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το οποίο εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Λόρδων και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών θα συνεχιστούν την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών.

    «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο.

    Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η πρωθυπουργός της Βρετανίας συνεχίζει τις συναντήσεις της στην Ευρώπη. Η συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brexit: Ημερομηνία για πιθανή διεξαγωγή ευρωεκλογών όρισε το Λονδίνο!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το χουνέρι της Μέρκελ στην Μέι (video)

     



    ΣΧΟΛΙΑ