• Πολιτική

    Bloody Monday στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης σαν το Βοναπάρτη, ο Τσίπρας σαν τον Λένιν

    • NewsRoom

    Οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή


    Ο καιρός έξω θα είναι βροχερός και κρύος, άρα καιρός για σπίτι και τηλεόραση, με το τζάκι αναμμένο ή το καλοριφέρ σε πλήρη δράση. Κι αν σας ενοχλούν τα θρίλερ με υποτίτλους και βίαιες σκηνές, μπορείτε να απολαύσετε την… πολεμική περιπέτεια «Μονομαχία στο Κοινοβούλιο» που θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο, από τη Βουλή των Ελλήνων, με πρωταγωνιστές τους Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Πάνο Καμμένο, και συμμετοχή των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

    Η ταινία θα είναι μεγάλου μήκους (θα ξεκινήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα περί τη 1 το μεσημέρι με άγνωστο το χρόνο ολοκλήρωσης) και θα προσφέρεται από το Κανάλι της Βουλής ολόκληρη, από την κρατική τηλεόραση σε εκτεταμένα αποσπάσματα και «κονσέρβα» από τα άλλα τηλεοπτικά κανάλια στο πλαίσιο των δελτίων ειδήσεων.

    Η μάχη για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται μεθοδικά από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Κι η πολιτική τακτική καθεμιάς, έχει επιλεγεί με σκοπό την επικράτηση στη μάχη του Κοινοβουλίου. Δηλαδή, η μέρα θα είναι σίγουρα bloody Monday, μόνο που ακόμα δεν ξέρουμε ποιος θα χάσει περισσότερο «αίμα» από τους μονομάχους.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε πλήρη επίθεση. Όπως αποκάλυψαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, η ΝΔ θα προσκομίσει στο Κοινοβούλιο κι άλλα στοιχεία, άγνωστα ως τώρα, που θα τεκμηριώνουν τις μομφές της εναντίον του Πάνου Καμμένου και θα χρησιμοποιήσει όλα τα ως τώρα γνωστά στοιχεία της υπόθεσης, μαζί με τα καινούργια που θα παρουσιάσει στη Βουλή, προκειμένου να διασπάσει τις γραμμές του εχθρού και να περάσει ανάμεσά τους η αντίληψη στην κοινή γνώμη ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

    Μαρία Σπυράκη, Μακάριος Λαζαρίδης και Βασίλης Κικίλιας είναι μόνο τρία από τα γαλάζια στελέχη που είπαν δημόσια και καθαρά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποδείξει με παλιά και νέα στοιχεία τις σχέσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον «μεσάζοντα» Παπαδόπουλο και μια συμφωνία πώλησης 300.000 βλημάτων (ενώ οι Σαουδάραβες είπαν ότι προτίθενται να αγοράσουν μόνο 100.000) με βάση μια σύμβαση γραμμένη μόνο στα ελληνικά (!) η οποία δεν έχει κανένα περίβλημα διακρατικής συμφωνίας.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τεκμηριώσει τις κατηγορίες του εναντίον του Πάνου Καμμένου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα που τον στηρίζει.

    Η επίθεση με το «ελαφρύ ιππικό», που ανοίγει το δρόμο για τον τακτικό στρατό (δηλαδή εν προκειμένω τα στοιχεία που ανοίγουν το δρόμο στα πολιτικά συμπεράσματα Μητσοτάκη), χρησιμοποιήθηκε σε πολλές μάχες, αλλά ποτέ τόσο πετυχημένα όσο από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη μάχη του Πιεμόντε: Ο ευφυής στρατηλάτης έστειλε πρώτα το ελαφρύ του ιππικό να διεισδύσει στις γραμμές των Αυστριακών και μόλις οι εχθροί στράφηκαν προς τους ιππείς του Βοναπάρτη, ο τακτικός στρατός του Ναπολέοντα με τα μουσκέτα εξολόθρευσε μεγάλο μέρος των Αυστριακών που αιφνιδιάστηκαν και στη συνέχεια κατέρρευσαν, ανοίγοντας το δρόμο του Αυτοκράτορα για τη Βιέννη.

    Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθεί στο Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, σε προφανή θέση άμυνας. Ο πρωθυπουργός καλείται να υπερασπιστεί διαδικασίες του υπουργού του της Άμυνας, που, αν μη τι άλλο, δίνουν «πατήματα» στην αντιπολίτευση να καταφέρει καίρια επικοινωνιακά και πολιτικά πλήγματα στη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

    Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να μπει στη μάχη καλύπτοντας τον κυβερνητικό του εταίρο, γιατί σωστά εκτιμά ως πολιτικά κρισιμότερη τη διαφύλαξη της κυβερνητικής αυτής συμμαχίας, από τις πολιτικές «εκδορές» που μπορεί να της προκαλέσει η επίθεση της αντιπολίτευσης.

    Δημοσιογραφικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δια του επικεφαλής της θα αποσύρει την επίμαχη σύμβαση, πριν αυτή ολοκληρωθεί μέσα από την κυρωτική διαδικασία, προσπαθώντας παράλληλα να δείξει ότι δεν μοιάζει με τους αντιπάλους της, που στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έκαναν συμβάσεις σκανδαλώδεις κλπ…

    Πρόκειται για την αντίληψη του Βλαδίμηρου Λένιν περί πολιτικής τακτικής, που αποτύπωσε και στο βιβλίο του «δυο βήματα πίσω, ένα μπροστά». Εκεί ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης μιλούσε για μια εσωκομματική κρίση με πρωταγωνιστές δυο συντρόφους του και το επίσημο όργανο του κόμματος, εδώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει αυτή την τακτική για να μην εξελιχθεί σε μείζονα κρίση μια υπόθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την επιβίωσή της.

    Έτσι, πιστός στη λενινιστική τακτική ο κ. Τσίπρας θα αποσύρει με κάποιον εύσχημο τρόπο ο ίδιος την σύμβαση, θα επαναλάβει τους «όρκους» του στη νομιμότητα και τη διαφάνεια και με αυτή την τακτική υποχώρηση θα δημιουργήσει –όπως σχεδιάζει- το πολιτικό πεδίο για να επιτεθεί, λέγοντας ότι τώρα με την «πρώτη φορά αριστερά» δεν υπάρχουν σκιές στις κρατικές προμήθειες, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η Εθνική Άμυνα.

    Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Λένιν στον πρόλογο του βιβλίου του «Δυο βήματα πίσω, ένα μπροστά», «Όταν γίνεται μια μακρόχρονη πεισματική, σφοδρή πάλη, ύστερα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αρχίζουν συνήθως να διαγράφονται τα κεντρικά, τα βασικά επίμαχα σημεία που από τη λύση τους εξαρτιέται η οριστική έκβαση της καμπάνιας και που σε σύγκριση μ’ αυτά περνούν όλο και περισσότερο σε δεύτερη μοίρα όλα τα λογής-λογής μικρά και ασήμαντα επεισόδια της πάλης…».

    Για τον Αλέξη Τσίπρα, τα βασικά επίμαχα σημεία είναι η επιβίωση της κυβερνητικής συμμαχίας. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κατατρόπωση του αντιπάλου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του «Βιέννη».

    Η συνέχεια επί της τηλεοπτικής οθόνης, με καφέ ή κρασάκι, ξηροκάρπια και τη Βουλή στην τηλεοπτική μας οθόνη. Άλλωστε θέαμα είναι η πολιτική μας ζωή, εδώ και χρόνια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μήνυμα Βούτση σε Φίλη: Η κυβέρνηση εν συνόλω έχει πάρει την ευθύνη για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη μάχη για τα εξοπλιστικά τη Δευτέρα στη Βουλή – Απολογείται η κυβέρνηση για τον Καμμένο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από πού προέρχονται τα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατέθεσε ο Λοβέρδος στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ