• Πολιτική

    Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πεθάνουν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν να δώσουν οι ίδιοι οι Αφγανοί για τους εαυτούς τους

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν


    Με αιχμές για την ηγεσία του Αφγανιστάν η οποία εγκατέλειψε τη χώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν σε μια μάχη με τους Ταλιμπάν την οποία δεν θέλουν να δώσουν οι ίδιες οι επίσημες δυνάμεις της χώρας για τους εαυτούς τους. Αντίθετα, υποστήριξε «σθεναρά», όπως ανέφερε, την απόφασή του για αποχώρηση των δυνάμεων της χώρας του από το ασιατικό κράτος.

    Ο Τζο Μπάιντεν, στο μήνυμά του για το Αφγανιστάν, εξήγησε πως οι μεγάλες προκλήσεις γύρω από την τρομοκρατία αυτή τη στιγμή αφορούν κυρίως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Σομαλία, ή άλλες ομάδες όπως το ISIS. Κάτι που σημαίνει πως η παραμονή τόσα χρόνια στο Αφγανιστάν αφαιρεί δυνάμεις από άλλες περιοχές, αν και όπως παραδέχθηκε ο εντοπισμός και η εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν πράγματι μια μεγάλη επιτυχία των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη χώρα.

    Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Τραμπ είχε συμφωνήσει για μια έξοδο των αμερικανικών δυνάμεων έως την 1η Μαΐου, κάτι που του έδινε δύο επιλογές: Να ακολουθήσει τη συμφωνία και να αποσύρει τις δυνάμεις ή να εμπλακεί σε έναν νέο πόλεμο με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν ενισχυθεί υπερβολικά, διαιωνίζοντας μια κατάσταση χωρίς αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ήταν η ώρα οι Αμερικανοί να αποσυρθούν, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να κάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τις επίσημες δυνάμεις του Αφγανιστάν και την πρώην κυβέρνηση της χώρας πως δεν είχαν την πρόθεση να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα η χώρα να πέσει πολύ πιο γρήγορα από όσο ανέμεναν στα χέρια τους. Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ έδωσαν στους Αφγανούς τα πάντα όσα χρειάζονταν, ξοδεύοντας τρισεκατομμύρια,  πληρώνοντας τους μισθούς τους και δημιουργώντας μέχρι και αεροπορική δύναμη που οι Ταλιμπαν δεν διαθέτουν.

    «Τους δώσαμε κάθε ευκαιρία να καθορίσουν το δικό τους μέλλον. Αυτό που δεν μπορούσαμε να τους παρέχουμε ήταν η επιθυμία να πολεμήσουν για αυτό το μέλλον», τόνισε.

    Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να «οικοδομήσουν ένα κράτος« στο Αφγανιστάν, δήλωσε.

    Οι δυνάμεις του Αφγανιστάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στο μέτωπο τους Ταλιμπάν, ανέφερε ο Μπάιντεν. Και δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση με το να παραμείνουν οι Αμερικανικές δυνάμεις ένα ακόμα χρόνο, ή πέντε ή 20, εξήγησε. Η Κίνα και η Ρωσία «θα ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως πλέον θα επικεντρωθεί στην διπλωματική παρέμβαση στην περιοχή.  Ωστόσο προειδοποίησε τους Ταλιμπάν πως αν παρέμβουν στην επιχείρηση εκκένωσης του προσωπικού τους θα υπάρξει απάντηση από τις ΗΠΑ. Παράλληλα δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για «τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια» στο Αφγανιστάν.

    Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που εμπλέκεται με το Αφγανιστάν, ανέφερε ο Μπάιντεν, και αυτό θα τελειώσει εδώ. Δεν θα μεταφέρω αυτή την υποχρέωση στον επόμενο πρόεδρο. Αυτή ήταν η σωστή απόφαση για την Αμερική.



    ΣΧΟΛΙΑ