ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2023 – 2024 προχώρησε σε αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της πρώην διευθύντριας του οργανισμού Παρασκευής Τυχεροπούλου, κατά την κατάθεση του στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τους παράνομους μηχανισμούς καταβολής αγροτικών επιδοτήσεων.
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρίστηκε ότι σε ντουλάπα του οργανισμού που κρατούσε κλειδωμένη η κ. Τυχεροπούλου εντοπίστηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η πρώην διευθύντρια έκανε αποδεκτές προσφυγές που είχαν καταθέσει κάτοχοι παράνομων ΑΦΜ προκειμένου να τους καταβληθούν επιδοτήσεις, παρά το γεγονός ότι είχε διαπιστωθεί από ελέγχους ότι δεν τις δικαιούνταν.
Ο κ. Μπαμπασίδης αποκάλυψε ότι μεταξύ των δικαιούχων που έτυχαν της παράνομης και ευνοϊκής μεταχείρισης από την κ. Τυχεροπούλου ήταν και η 73χρονη από την Κοζάνη, η οποία εισέπραξε 900.000 ευρώ χωρίς να έχει στρέμμα βοσκότοπου στην κατοχή της.
Μέσω του ίδιο παράνομου μηχανισμού, όπως αναφέρει ο μάρτυρας, πληρώθηκαν συνολικά 13 δικαιούχοι οι περισσότεροι εκ των οποίων εντοπίστηκαν πρόσφατα από τους ελέγχους της ΕΛΑΣ και της ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να δεσμευτούν οι περιουσίες τους.
Ο κ. Μπαμπασίδης ενημερώνοντας τα μέλη της εξεταστικής είπε ότι η κυρία Τυχεροπούλου ήταν προϊσταμένη δύο διευθύνσεων αρμόδιων για την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων και για τους ελέγχους. «Αυτό ήταν ασυμβίβαστο σύμφωνα με το action plan», είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας ότι όρισε νέο διευθυντή πληρωμών και διατήρησε την κα Τυχεροπούλου στην διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου. «Δεν την έβγαλα εκδικητικά. Εφάρμοσα τον κανονισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η κυρία Τυχεροπούλου, ωστόσο αρνήθηκε να παραδώσει στον νέο διευθυντή πληρωμών το ερμάριο όπου φυλάσσονταν διάφορα έγγραφα απαραίτητα για να ολοκληρωθούν οι πληρωμές. Της στείλαμε εξώδικο. Το είχε κλειδώσει. Δεν είχε δικαίωμα. Το ανοίξαμε τηρώντας ότι προβλέπεται και ξέρετε τι άλλο βρήκαμε μέσα. Βρέθηκαν 13 ιεραρχημένες προσφυγές. Μια εκ των οποίων ήταν της 73χρονης από την Κοζάνη με τα 900 χιλιάδες ευρώ.
Μια άλλη αφορούσε άλλη οικογένεια η περιουσία της οποίας έχει επίσης δεσμευτεί μετά τους πρόσφατους ελέγχους. Αυτές τις προσφυγές τις είχε κάνει αποδεκτές όχι με νόμιμες διαδικασίες. Ενημέρωσα τότε το υπουργείο, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Ήταν διοικητικό θέμα. Σε ερμάριο που ανήκει στην υπηρεσία έχει δικαίωμα ο πρόεδρος να ερευνά. Είχαμε τις πληρωμές Οκτωβρίου και χωρίς εσωτερικό έλεγχο δεν μπορούσε να γίνει πληρωμή. Η διευθύντρια δεν παρέδιδε το ερμάριο στον επόμενο για να παρακωλύσει τις πληρωμές. Άνοιξε το ερμάριο και το υλικό διαβιβάστηκε στην εισαγγελία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Microsoft περιορίζει ορισμένες ισραηλινές χρήσεις λόγω κανόνων κατά της «μαζικής παρακολούθησης»
- Παπαθανάσης: Νέο έργο ΣΔΙΤ σε Σύρο, Πάρο, Μύκονο και Τήνο για απόβλητα και απορρίμματα
- Athens Riviera Summit 2025: Η διεθνής πλατφόρμα διαλόγου που συνενώνει θεσμούς, επενδυτές και εταιρικούς ηγέτες επανέρχεται στις 1-3 Οκτωβρίου
- Ασυνήθιστη διαδρομή για το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νετανιάχου στη Ν. Υόρκη
