• ΑΓΟΡΕΣ

    Axia: Όλα τα εκλογικά σενάρια για τις εθνικές εκλογές Μαΐου και Ιουλίου – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


    Η Ελλάδα έχει εισέλθει και επισήμως σε προεκλογική περίοδο με τις εκλογές να διεξάγονται στις 21 Μαΐου, στο πλαίσιο ενός νέου εκλογικού νόμου με απλή αναλογική, εξηγεί η Axia σε report ειδικά για τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αυξάνεται η πιθανότητα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου περισσότερες από 150 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι τον σχηματισμό αυτόνομης κυβέρνησης.

    «Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα τέλη Φεβρουαρίου επηρέασε, αρχικά, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι ψηφοφόροι άρχισαν να αντιδρούν λιγότερο συναισθηματικά, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις», επισημαίνει η Axia.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που επικαλείται η Axia, τα βασικά συμπεράσματα είναι:

    Το πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά μεταξύ τους διευρύνεται.

    Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ελαφρά άνοδο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ.

    Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει υψηλός και παρατηρείται αύξηση στην πρόθεση ψήφου για τα μικρότερα, μη συστημικά κόμματα.

    Είναι επίσης πιθανό να εισέλθει στη Βουλή και έβδομο κόμμα, σε αντίθεση με το σενάριο της εξακομματικής Βουλής, πριν από το ατύχημα.

    Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις κοινοβουλευτικές έδρες

    Αξιολογώντας τις κοινοβουλευτικές έδρες, με βάση τη δημοσκόπηση της AXIA Poll of Polls, σημειώνεται ότι:

    • Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 111 κοινοβουλευτικές έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 91 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 35 έδρες.
    • Θα υπάρξουν 7 κόμματα που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.
    • Tο ακροδεξιό κόμμα του Κασιδιάρη Εθνικό Κόμμα – Έλληνες θα μπορoυσε να εισέλθει στη Βουλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση για το θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες.

    Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

    Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ και, πιθανότατα, με ένα ακόμη μικρότερο κόμμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η είσοδος περισσότερων κομμάτων στη Βουλή μειώνει τις έδρες των μεγάλων. Αν έξι κόμματα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να χρειάζεται μόνο το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

    Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με έναν αριθμό μικρότερων κομμάτων. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που μόνο έξι κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% και εισέλθουν στη Βουλή.

    Το ΚΚΕ θα μπορούσε να διεκδικήσει 22-23 έδρες περίπου και πιθανότατα δεν θα συμφωνήσει να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού.

    Το δεξιό κόμμα Ελληνική Λύση και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Κόμμα – Έλληνες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν, μαζί, 15-26 έδρες και πιθανότατα δεν θα συμμετάσχουν σε έναν αριστερό συνασπισμό δεδομένου ότι έχουν αντίθετες πολιτικές απόψεις με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να σχηματίσει έναν μεγάλο συνασπισμό μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Τι δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε σχέση με τις δεύτερες εκλογές (2 Ιουλίου)

    «Προχωρώντας προς τις δεύτερες εκλογές θα περιμέναμε περαιτέρω ενοποίηση γύρω από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αυξάνοντας έτσι τελικά το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν αυτά τα κόμματα σε σχέση με τις πρώτες εκλογές. Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμενόταν να αυξήσουν τα ποσοστά τους σε σχέση με αυτό που βλέπουμε στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις», εξηγεί η Axia.

    «Αν και το ποσοστό ψήφου των δύο κορυφαίων κομμάτων στις δεύτερες εκλογές αναμένεται να είναι υψηλότερο σε σχέση με τις πρώτες εκλογές, ενδεικτικά, προχωράμε στην προβολή των σημερινών δημοσκοπικών ευρημάτων στις δεύτερες εκλογές, (με το bonus στο πρώτο κόμμα) για να εξάγουμε τις έδρες και για να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

    Τα ευρήματα σε αυτή την περίπτωση συνοψίζονται ακολούθως:

    Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να φτάσει τις 137 έδρες ή 142 έδρες αν μόνο έξι κόμματα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 79-81 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με 30-31 έδρες.

    Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να διεκδικήσει περισσότερες από 140 έδρες, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί για να σχηματίσει συνασπισμό μόνο με την Ελληνική Λύση.

    Υποθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού και αν η Νέα Δημοκρατία διεκδικήσει περισσότερες από 136 έδρες (πολύ πιθανό σενάριο, όπως υποδηλώνει η δημοσκόπηση της Axia), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού.

    «Εξετάζοντας τα ευρήματα και καθώς αναμένουμε ότι στις δεύτερες εκλογές τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν τα ποσοστά τους, είναι πιθανό ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερες από 140 έδρες, πλησιάζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών.

    Διαβάστε επίσης

    UBS: Γιατί εξακολουθεί να προτείνει αγορά στη Motor Oil και αυξάνει την τιμή-στόχο



    ΣΧΟΛΙΑ