• Top Stories

    Φρίκη! Νεκροί πρόσφυγες από ποδοπάτημα- Ξεπερνούν τους 50 χιλιάδες στην Ελλάδα


    Όπως όλα δείχνουν επιβεβαιώθηκαν ορισμένοι αξιωματούχοι, που είχαν διατυπώσει την αμφιβολία τους για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, η οποία υποτίθεται θα έβαζε τέλος στην εισροή προσφύγων. Το ίδιο υποστηρίζει και η Daily Mail, που δημοσιεύει εικόνες προσφύγων και μεταναστών να ποδοπατούνται στην προσπάθειά τους να βγουν στο νησί.

    Όπως σχολιάζει μάλιστα η βρετανική εφημερίδα, πολλοί πρόσφυγες, παρά το κλείσιμο της δυτικής βαλκανικής οδού και παρά την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την Daily Mail, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, δύο άντρες έχασαν τη ζωή τους, πιθανότατα από έμφραγμα όταν ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να αποβιβαστούν από την υπερπλήρη βάρκα, που τους έφερε από την Τουρκία. Παράλληλα, δύο κοριτσάκια πνίγηκαν κοντά στο νησί της Ρω.

    Άλλοι πάλι ζητωκραυγάζαν και επευφημούσαν κάτι, που σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα θέτει εν αμφιβόλλω το αν η συμφωνία με την οποία όσοι πρόσφυγες φτάνουν παράνομα στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία, μπορεί να επιτύχει.

    Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην Daily Mail

    Στην βρετανική εφημερίδα μιλάει και ο δήμαρχος της Λέσβου, ο Σπύρος Γαληνός, λέγοντας ότι δεν είναι «καμία ιδέα» αν η νέα συμφωνία θα λειτουργούσε και ήταν έτοιμος να κρατήσει έως και 20.000 στην περίπτωση που αποτύγχανε.

    Σπύρος Γαληνός, Δήμαρχος Λέσβου

    Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της παραδέχθηκε επίσης, ότι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει να στέλνει πίσω τους πρόσφυγες ,καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει την συμφωνία κλειδί, που στοχεύει την οδό που χρησιμοποιούνταν από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που διέσχισαν το Αιγαίο φτάνοντας στην ΕΕ τον περασμένο χρόνο.

    Όπως αναφέρει ο δήμαρχος της Λέσβου δεν έλαβε καμία προειδοποίηση για την ξαφνική αλλαγή πολιτικής που οδήγησε σε μία περιττή σύγχυση. «Πρότεινα αυτό το σχέδιο για πολύ καιρό, αλλά ξαφνικά το ανακοίνωσαν χωρίς να μας ενημερώσουν. Δεν είχαμε καμία ελπίδα να προετοιμάσουμε οτιδήποτε για αυτό. Σήμερα οι αριθμοί των αφίξεων είναι περίπου οι ίδιοι όπως ήταν πριν έτσι δεν είχε άμεσο αντίκτυπο. Μόνο ο καιρός θα δείξει αν αυτό θα αλλάξει. Σήμερα μπορώ να δεχθώ 7.000 μετανάστες, αλλά με τη βοήθεια της ΕΕ θα μπορούσα να δεχθώ 20.000, και αυτή είναι μία πιθανότητα για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε καθώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αυτούς τους ανθρώπους με όποιο τρόπο μπορούμε», λέει μιλώνατς στην Daily Mail ο κ. Γαληνός.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστώνπου βρίσκονται στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 50.411 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.593).

    Στα νησιά κατεγράφησαν 5.538 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.947) και στη Χίο (1.251), ενώ ως τις 7:30 το πρωί σημειώθηκαν 1.662 νέες αφίξεις.

    Στην Αττική διαμένουν 13.711 άτομα (στο Ελληνικό 4.287, στο λιμάνι του Πειραιά 5.131, στο Σχιστό 1.971) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.569.

    Όσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 13.250 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.855, στο Πολύκαστρο 3.513 και στα Διαβατά 2.246.

    Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση, το Σάββατο στην Ελλάδα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 47.536 πρόσφυγες και μετανάστες.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ