• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Να παραιτηθούν τώρα Μπαλτάς και Μουζάλας (ήδη έχουν αργήσει)


    Η χθεσινή μέρα στιγματίστηκε από δύο τεράστια ολισθήματα στα οποία υπέπεσαν υπουργοί της κυβέρνησης, ολισθήματα που φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, και δεν μπορούν να περάσουν ατιμώρητα.

    Το πρώτο ολίσθημα ήρθε από έναν… συνήθη ύποπτο, τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος πραγματικά δεν ξέρουμε τι σκεφτόταν όταν δήλωνε περιχαρής, ξεκινώντας την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του, ότι οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από την Ειδομένη, εικόνες που για κάθε λογικό και πολιτισμένο άνθρωπο είναι εικόνες ντροπής και θλίψης, είναι… τιμητικές για την Ελλάδα!

    eidomeni_002

    “Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξήγησε: «Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους».

    2489452

    Οι «εξηγήσεις» του κ. Μπαλτά, μόνο τέτοιες δεν είναι. Πώς μπορεί να είναι «τιμή» για μία χώρα το να «φιλοξενεί» απελπισμένους ανθρώπους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, και οι εικόνες αυτές να κάνουν το γύρο του κόσμου; Και πώς βοηθούν τέτοιες δηλώσεις τη χώρα μας στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται εδώ και μήνες (με ευθύνες, ασφαλώς, και της κυβέρνησης);

    Όμως το δεύτερο ολίσθημα ήρθε από εκεί που πραγματικά δεν το περίμενε κανείς, από τον ίσως πιο μετρημένο υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε σε μία αποστροφή του λόγου του στην ΠΓΔΜ ως… «Μακεδονία»!

    Η επίμαχη αναφορά ήρθε όταν ο κ. Μουζάλας ερωτήθηκε για τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα, με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που ξεκίνησαν ομαδικά από την Ειδομένη για να βρουν πέρασμα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, μετά από ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό και τους προέτρεπε να κάνουν αυτό ακριβώς.

    «Έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη, και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία», ήταν η αποστροφή του λόγου του κ. Μουζάλα.

    giannis-mouzalas

    Αν και ο κ. Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη για το ατόπημά του αυτό, εδώ μιλάμε για κάτι που δε διορθώνεται με μία απλή συγγνώμη. Μιλάμε ουσιαστικά για μία έκφραση που δικαιώνει την πολιτική των Σκοπιανών ως προς το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, τους δίνει επιχειρήματα και αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Ναι, πιθανόν να είναι απλώς μία «γκάφα» – όμως κατά το παρελθόν πολιτικοί έχουν «ξηλωθεί» εν μία νυκτί για πολύ μικρότερες, πολύ πιο ασήμαντες γκάφες. Πώς μπορεί λοιπόν να μείνει ατιμώρητο ένα τέτοιο σοβαρό ατόπημα;

    Αμφότεροι οι υπουργοί οφείλουν να παραιτηθούν – θα έπρεπε μάλιστα να το είχαν ήδη πράξει, για να διευκολύνουν και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από τη στιγμή όμως που δε φαίνονται διατεθειμένοι να το κάνουν, τότε θα πρέπει να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να κάνει αυτό που πρέπει, αντί να καλύπτει επ’ άπειρον τους… γκαφατζήδες υπουργούς του.



    ΣΧΟΛΙΑ