• Top Stories

    Έκθεση από το Davos: «Οι άνδρες εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο – και δεν πηγαίνει τόσο καλά»


    Οι ηγέτες του κόσμου έχουν πάει στο Davos της Ελβετίας, για να «φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο».  Μεταξύ των θεμάτων της λίστας γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι: Πώς να κλείσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

    Σύμφωνα με την Sheryl Sandberg, Γενική Διευθύντρια του Facebook, δεν θα γίνει πολύ σύντομα. «Οι άνδρες εξακολουθούν να διοικούν τον κόσμο, και δεν πάει τόσο καλά», είπε σε μια κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίου, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στη χιονισμένη Ελβετία.

    Αφήνοντας κατά μέρος το δυσάρεστο γεγονός ότι μόνο το 18% των φασαριόζων δισεκατομμυριούχων, των πολιτικών και των διασημοτήτων που σεργιανίζουν μέσα στους πολυσύχναστους δρόμους του Νταβός είναι γυναίκες, το ζήτημα είναι πολύ αληθινό για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με την McKinsey, οι εταιρείες με πολυμορφία φύλου υπερέχουν έναντι των άλλων οικονομικά κατά 15% (ενώ εκείνες με εθνολογική πολυμορφία υπερέχουν τουλάχιστον κατά 35%).

    Ένα πράγμα έχει γίνει σαφές εδώ: δεν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο όπου οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα για να γίνει πιο εύκολο για τις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία τους και να παραμείνουν εκεί. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, παραμένει η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη) στον κόσμο, που δεν έχει θεσπίσει καμία νομοθεσία για άδεια μητρότητας σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 σχετικά με τις τάσεις στην Εκπαίδευση.

    Μια καλή αρχή θα μπορούσε να είναι η εξίσωση των μισθών για τις γυναίκες. Το 2014, οι γυναίκες στις ΗΠΑ έβγαζαν το 82,5% των αποδοχών των ανδρών, με βάση το μέσο εβδομαδιαίο κέρδος για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με το «Catalyst». Αυτό είναι πάνω από το 62,1% που ίσχυε το 1979, αλλά σαφώς, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

    Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όμως, με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες θα μπορούσαν να παρέμβουν. Εδώ είναι μερικές από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα μεγάλα μυαλά στο Νταβός, καθώς και μερικές από τις δικές μας.

    Η Super-Doula

    Στη Δανία, η κυβέρνηση πληρώνει για τις γυναίκες να έχουν μια «kraamzorg», ένα είδος «super doulas» που έρχεται οκτώ ώρες την ημέρα, για οκτώ ημέρες μόλις γεννήσει μία γυναίκα, για να τη βοηθήσει σύμφωνα με την Olga Mecking. Η «kraamzorg» βοηθά τις μητέρες με το θηλασμό και τους γονείς με τα πάντα, από το πώς να κάνουν μπάνιο τα βρέφη, μέχρι την αλλαγή της πάνας. Υπάρχουν κι άλλα: μαγειρεύει υγιεινά γεύματα, πλένει τα ρούχα, τακτοποιεί το σπίτι και βοηθά με τα άλλα παιδιά.

    Η Mecking έλεγε την «kraamzorg» της, «ο φύλακας άγγελος που χρειάζεται κάθε νέα μαμά». Αμήν.

    Βρεφονηπιακοί σταθμοί από νωρίς

    Ανακάμπτοντας από έναν τοκετό, ετοιμάζεστε να πάτε πίσω στη δουλειά. Αλλά υπάρχει μια μικρή αναποδιά: τι θα κάνετε με το μωρό;

    Στη Γαλλία, οι γυναίκες μπορούν να πάνε τα μωρά τους σε παιδικό σταθμό, ή κέντρα ημερήσιας φροντίδας υψηλής ποιότητας, από περίπου έξι εβδομάδων. Η Pamela Druckerman, συγγραφέας του «Raising Bebe», και μητέρα τριών παιδιών, λέει ότι το σύστημα βρεφονηπιακού σταθμού είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος για να διευκολύνει τις μητέρες να επιστρέψουν στην εργασία τους.

    Σχολεία από νωρίς

    Τα παιδιά ξεκινούν επίσημα τη σχολική εκπαίδευση στην ηλικία των πέντε ετών περίπου στις ΗΠΑ. Αυτά είναι πέντε ολόκληρα χρόνια για τις γυναίκες που επιστρέφουν στην εργασία τους. H προσχολική φύλαξη φυσικά ξεκινάει νωρίτερα, αλλά οι ώρες είναι λίγες και το κόστος πολύ υψηλό.

    Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος.

    Τα παιδιά στη Γαλλία ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των 2,5 ετών. Υπάρχουν 3 χρόνια παιδικού σταθμού και 1 νηπιαγωγείου και όλα είναι δωρεάν, λέει η Druckerman. Όταν τα παιδιά αρχίζουν το κανονικό σχολείο, μπορούν να πάνε πολύ νωρίς και να μείνουν μέχρι περίπου τις 6.30 μμ.

    Ευελιξία στην εργασία

    Όταν οι γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους, προσπαθούν να εξισορροπήσουν όχι μόνο τη δουλειά και την προσωπική τους ζωή, αλλά και τις ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας. Υπάρχουν συναντήσεις με γιατρούς, συσκέψεις στα σχολεία, οργάνωση  δραστηριοτήτων, κλπ. Οι άνδρες μπορούν και βοηθούν. Αλλά τα περισσότερα πέφτουν στις μητέρες.

    Η ευελιξία είναι το κλειδί. Η προσέγγιση αυτή, δεν βασίζεται στην κυβερνητική πολιτική ή στους άνδρες, για να κάνουν περισσότερα (αν και θα ήταν ωραίο). Στηρίζεται στις εταιρείες που αναγνωρίζουν τα οφέλη της εργασίας των νέων μαμάδων, κάνοντας δουλειά από το σπίτι ή δουλεύοντας λιγότερες εργάσιμες ημέρες.

    Να προωθούν τα ταλέντα νωρίτερα

    Μία παρέμβαση του «Bloomberg» πειραματίζεται με την προώθηση ταλέντων με υψηλές δυνατότητες πιο νωρίς. Το 2015, η παγκόσμια επιχειρηματική μονάδα δεδομένων ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την αξιοποίηση ανδρών και γυναικών με υψηλές προοπτικές στα τέλη των 20 και των 30 χρόνων τους και τους προώθησε ένα χρόνο νωρίτερα.

    «Όταν κοιτάξαμε τις νεότερες γυναίκες στην εταιρεία, οι οποίες είχαν ανώτερες θέσεις από νωρίς, δεν είχαν το οικονομικό κομμάτι ως το μεγαλύτερο κίνητρο για να γυρίσουν πίσω. Και όταν γύριζαν, ήταν πιο σίγουρες ότι έχουν την ευελιξία που χρειάζονται για να μείνουν», είπε η Kiersten Salander, αναπληρώτρια επικεφαλής προσωπικού στο Quartz.

    Η Salander είπε ότι ακόμα είναι νωρίς, αλλά το πρόγραμμα φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο.

    Ο Peter Grauer, πρόεδρος του «Bloomberg», είπε ότι κατευθύνει κάθε επιχειρηματική μονάδα να δοκιμάσει ό,τι μπορεί για να κάνει την ισότητα αληθινή.

    «Θέλουμε οι άνθρωποι να ζητούν την συγχώρεση και όχι την άδεια», είπε στο Quartz.

     

    http://qz.com/598024/report-from-davos-men-still-run-the-world-and-its-not-going-that-well/



    ΣΧΟΛΙΑ