• Πολιτική

    Σε πανικό ο Αλέξης Τσίπρας – Παρουσιάζει το ίδιο «πρόγραμμα» δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει σήμερα στο Ζάππειο ο κ. Αλέξης Τσίπρας, λιγότερο από 48 ώρες μετά από την παρουσίαση της ίδιας ακριβώς οικονομικής πρότασης στη Ρεματία Χαλανδρίου, όπου μάλιστα, ήταν πλαισιωμένος από τους πρώην Υπουργούς του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, καθώς και από τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Διονύση Τεμπονέρα.

    Η πρωτοφανής αυτή κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις που φτάνουν έως και την επίκληση του χαρακτηρισμού «πανικός» ή και του  ειρωνικού «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως» από πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι επιχειρούν να εξηγήσουν την αφετηρία και κυρίως τη στόχευση αυτής της πολιτικής και επικοινωνιακής αβελτηρίας.

    Η «εξήγηση» βρίσκεται στο ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κάνοντας την γνωστή διαπιστωτική «αυτοκριτική» του, αναγνωρίζει ότι «δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας» στην πρώτη προεκλογική περίοδο. Πως αυτό συνέβη με κύρια ευθύνη της ΝΔ, στη γνωστή λογική ότι για τους λόγους της συντριβής ευθύνονται πρωτίστως οι άλλοι και όχι η ουσία των θέσεων και της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το πρόβλημα για τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως, ταυτοχρόνως, σε μια πρόδηλη αντίφαση, εκτιμά πως το 40% των πολιτών «ψήφισαν το πρόγραμμα της ΝΔ και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη». Με την απάντηση στο γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ, σε αντίθεση με τον ίδιο, κατάφερε να μιλήσει και να εισακουστεί σε τέτοιο ποσοστό για το πρόγραμμά του, να παραμένει έωλη στα χείλη του ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Την πολιτική περιδίνηση του κ. Τσίπρα καταδεικνύει και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πει ούτε μια λέξη για το τι προτείνει για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, ούτε χθες, κατά την συνέντευξη άνω της μισής ώρας, που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

    Κι όμως, στην Κουμουνδούρου, αναφερόμενοι στη σημερινή νέα προεκλογική εκδήλωση για την οικονομία, ισχυρίζονται ότι αυτή λαμβάνει χώρα προκειμένου να αναπληρωθεί το … χαμένο έδαφος.

    Και να επιχειρηθεί, έστω και τώρα, να περάσει το μήνυμα που θόλωσε λόγω της «εικόνας Βαβυλωνίας που εξέπεμπαν άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» (όπως δήλωσε προσφάτως ο ίδιος ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπερδεύοντας ελαφρώς την πολύγλωσση Βαβέλ της Παλαιάς Διαθήκης με το αρχαίο κράτος της Μεσοποταμίας στο οποίο μιλούσαν μόνο μια γλώσσα, την ακκαδική).

    Όπως όλα δείχνουν η «σκυτάλη» που δίνει ο κ. Τσίπρας στον εαυτό του, δεν αποτελεί παρά μια απέλπιδα προσπάθεια του μεγάλου ηττημένου της κάλπης της 21ης Μαΐου να καλύψει, πρόσκαιρα, τη δομική αδυναμία του να αναφερθεί σε κοστολογημένες λύσεις για το αύριο, όπως πιστοποίησε και η μόλις 6λεπτη διάρκεια σε θετικές αναφορές κατά της εκδήλωσης της Ρεματιάς, όπου η «μαύρη Ελλάδα» ήταν, και πάλι, η «πριμαντόνα» της αδιατάρακτης- παρά τη συντριβή- ρητορικής Τσίπρα.

    Όσοι έψαξαν να βρουν νέες εφαρμόσιμες ιδέες και στοχο-χρονοδιαγράμματα στην προχθεσινή παρουσίαση του συνολικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον, απελπίστηκαν.

    Έπεσαν πάνω στις αφοριστικές εκφράσεις περί μιας «κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας», στα αναντίρρητα περί «κοινωνίας με δυναμική και προοπτική». Σε γνωστές αιτιάσεις περί μείωσης των έμμεσων φόρων, χωρίς απάντηση στο «και μετά;».

    Οι μόνες οικονομικές αναφορές Τσίπρα στο Χαλάνδρι, ήταν το «πρώτο βήμα» του «στρατηγικού σχεδίου», η «ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Το γενικόλογο πρόταγμα για «ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές και στην έρευνα». Τα καταδικασμένα από την αγορά και τους πολίτες για «ένα τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης».

    Το βήμα δεύτερο του «στρατηγικού σχεδίου», η «ενίσχυση του εισοδήματος και η θωράκιση της αγοραστικής δύναμης, με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών». Με τις γνωστές αναφορές για το «πως» που όμως, υπήρχαν και στο οικονομικό πρόγραμμα που καταδικάστηκε εκλογικά.

    Αυτό που απουσιάζει από τον πολιτικό λόγο του κ. Τσίπρα- και ίσως είναι πολύ αργά να αποτελέσει δομικό του χαρακτηριστικό- είναι συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για το πως θα μεγαλώσει η πίτα της εθνικής οικονομίας, πως θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα ενταθεί η εξωστρέφεια.

    Αυτό που προσποιείται ότι δεν βλέπει ο κ. Τσίπρας είναι οι διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης που πέτυχε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

    Αυτό που είναι έξω από την ιδεολογική σφαίρα και το πολιτικό βεληνεκές του φαίνεται ότι είναι το γεγονός ότι, στις ελεύθερες οικονομίες, αυξήσεις μισθών προκύπτουν μέσα από τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και όχι μέσα από την περαιτέρω φορολογική τους επιβάρυνση. Και σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι αυξήσεις μισθών δεν διατάσσονται.

    Ο κ. Τσίπρας, ακόμα και σήμερα, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι όταν υπάρχει ανάπτυξη, μπορεί το κράτος να εισπράττει λιγότερους φόρους, αλλά μπορεί, ταυτόχρονα, να έχει περισσότερα έσοδα, τα οποία, ακολούθως, μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία, στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στα καλύτερα δημόσια αγαθά.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον δεν κατάλαβε τι έγινε με το μη μισθολογικό κόστος επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ή πως έπεσε η ανεργία με αποτέλεσμα ακόμα και σε «λαϊκές γειτονιές», ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί εκλογική καθίζηση. Τη συνέβη με τα ναυπηγεία και τους μισθούς των εκεί εργαζομένων, πια.

    Και μάλλον, όλα αυτά, και άλλα τόσα που συνιστούν την αλφαβήτα της οικονομίας, δεν θα αρχίσει να τα καταλαβαίνει ούτε σήμερα στο Ζάππειο, 48 ώρες μετά από το θεατράκι της Ρεματιάς.

    Ενισχύοντας την άποψη της πλειοψηφίας ότι, ακόμα και τώρα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί τι μεσολάβησε στις 21 Μαΐου. Με αποτέλεσμα να εξαντλεί την πολιτική του παρουσία σε επικοινωνιακές μάχες οπισθοφυλακής και σε προδήλως απελπισμένες και απελπιστικές κινήσεις πολιτικού πανικού.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξης Τσίπρας: Mea Culpa για την απλή αναλογική – Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει σαν να είναι πρώτο κόμμα

    Τσίπρας: Mόνη εναλλακτική πρόταση εξουσίας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

    Αλέξης Τσίπρας: Δύο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ