• Πολιτική

    Άρωμα εκλογών στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική στη Βουλή – Πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αποδομήσει το «κοινωνικό μονοπώλιο» του Αλ. Τσίπρα

    • Γαβριήλ Σερέτης
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    «Πρόβα τζενεράλε» για την επικείμενη προεκλογική περίοδο θεωρείται πως θα αποτελέσει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη στη Βουλή με θέμα την κοινωνική πολιτική.

    Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να δίνει το στίγμα του ενός από τους πυλώνες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις κάλπες: την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ, τόσο με το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνησή του τα τρία αυτά χρόνια στους τομείς της εργασίας, της ασφάλισης και της κοινωνικής προστασίας, όσο και με τον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία.

    Ο Πρωθυπουργός παράλληλα, σηκώνοντας το γάντι και απαντώντας σε ανάλογα υψηλούς τόνους στην αναμενόμενη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από τις αντιφάσεις της Κουμουνδούρου στα εθνικά θέματα, θα χρησιμοποιήσει τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, το… επίκαιρο δημοψήφισμα που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρώπης και μια πιθανή επανάκαμψη Βαρουφάκη στα… πάτρια εδάφη, για να τονίσει την επείγουσα ανάγκη της κυβερνησιμότητας, απέναντι σε έναν κατά τα φαινόμενα πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά και του κινδύνου της επανάληψης ενός… συριζαϊκού παρελθόντος με «τραμπικές» απολήξεις, που θα οδηγούσε τη χώρα στα βράχια, στη δεδομένη συγκυρία.

    Διακύβευμα που, πιθανότατα, θα αποτελέσει και τον βασικό λόγο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, στην περίπτωση που διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

    Ταυτόχρονα όμως, απευθυνόμενος όχι μόνο στο αντισύριζα κομμάτι της κοινωνίας, αλλά σε αυτό που περιμένει προτάσεις και λύσεις, θα ορίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «προοδευτισμό του 21ου αιώνα» και θα αποδομήσει το δήθεν μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός, έχοντας στα χέρια του και τα ποιοτικά ευρήματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες πυκνώνουν για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, και που δείχνουν θετική ανταπόκριση του εκλογικού σώματος στα μέτρα στήριξης όλου του τελευταίου διαστήματος και συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, κυρίως όμως επικαλούμενος τον πλούσιο φάκελο του Κωστή Χατζηδάκη για τα όσα έγιναν αυτά τα τρία χρόνια στην κοινωνική πολιτική, θα αρθρώσει την ομιλία του σε δύο μέρη, το ένα απολογιστικό και το άλλο προγραμματικό, για την επόμενη τετραετία και ενόψει των τελικών ανακοινώσεων του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η οποία φέτος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να έχει προεκλογικό χαρακτήρα.

    Στις προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι, μεσοπρόθεσμα, η ανακοίνωση και επιπλέον δράσεων στήριξης της κοινωνίας και των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ασθενέστερων.

    Και στο πλαίσιο αυτό, στο βαθμό που και τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό το επιτρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να επιστρέψει στους εργαζόμενους επιπλέον «κοινωνικό μέρισμα» με τη μορφή πρόσθετου «Fuel Pass» και «Επιταγής Ακρίβειας» αλλά, εφόσον χρειαστεί και νέου μηχανισμού για το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Παράλληλα, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται επιπλέον δράσεις μόνιμης στήριξης του εισοδήματος μέσω νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, νέων μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και μειώσεις στο τέλος επιτηδεύματος.

    Μητσοτάκης: Στις δυσκολότερες συνθήκες, σταθήκαμε δίπλα στην κοινωνία

    Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια των παρεμβάσεών του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει την κατάσταση που παρέλαβε από τον κ. Τσίπρα με την υψηλότατη ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τη μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τις τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο.

    Και θα τονίσει πως τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, παρά τις αλλεπάλληλες και τεράστιες διεθνείς κρίσεις, εφαρμόστηκαν πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο.

    Θα αναδείξει το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε κανένας νέος φόρος, αντίθετα υπήρξαν σημαντικές μειώσεις και στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της ανεργίας (από 17,3% τον Ιούλιο του 2019 στο επίσημο 12,5% τον περασμένο Απρίλιο με τάση περαιτέρω μείωσης και δημιουργία πάνω από 30 χιλιάδες θέσεις το χρόνο-τριπλάσιες από αυτές κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), την ώρα που οι απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 4 εκατομμυρίων, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας να υπάρχει ακόμα και δυσχέρεια στην εύρεση εργαζομένων.

    Ο Πρωθυπουργός αναμένεται επίσης, να σημειώσει ως κοινωνικό μέτρο την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τα προγράμματα ένταξης για χιλιάδες ανέργους στην αγορά, τη στήριξη ύψους 10 δις για εργαζόμενους και ανέργους κατά την περίοδο της πανδημίας, τα 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης άνω των 380 χιλιάδων ανέργων στην αγορά εργασίας, το 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες με συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).

    Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, πέραν την παγκόσμια πρωτιά αναλογικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μέτρα για την αναχαίτιση της ύφεσης που προκάλεσαν τα απανωτά lockdown και η πανδημία, αναμένεται να αναφερθεί και στη στήριξη της λεγόμενης τρίτης ηλικίας με τις αυξήσεις στις συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, την επιστροφή συντάξεων 1,2 δισ. ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, και βεβαίως τη δουλειά που έγινε στο «καρκίνωμα» των εκκρεμών συντάξεων (μόνο μέσα στο πρώτο 5μηνο του 2022 εκδόθηκαν σχεδόν όσες συντάξεις ολόκληρο το 2019).

    Ο κ. Μητσοτάκης, προς επίρρωσιν του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης του, θα αναφερθεί επίσης στις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, μεταξύ άλλων, στον θεσμό των ατομικών «κουμπαράδων» με στόχο υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους, την κοινωνική προστασία με τα επιδόματα ύψους 4,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, την κάρτα αναπηρίας, το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, τις θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ως έμπρακτη στήριξη στις νέες οικογένειες.

    Τις νταντάδες της γειτονιάς, με τη δημιουργία 120 χώρων παιδικής φροντίδας εντός μεγάλων επιχειρήσεων, τις παραπάνω γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης, την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων.

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, τα μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και τις παρεμβάσεις για κακοποιημένες γυναίκες.

    Ωστόσο, επειδή ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι υπάρχουν πολλά που απομένουν να υλοποιηθούν, είτε στην ομιλία της Τετάρτης είτε στη ΔΕΘ θα αναφερθεί και στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, τόσο στην αγορά εργασίας με την ανάγκη εμπέδωσης της θετικής τάσης κυρίως στη μείωση της ανεργίας, την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και στο μείζον ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής κυρίως για τους νέους και τις νέες.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί ο Ερντογάν… ψηφίζει Ελλάδα; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ