• Πολιτική

    Αρμαγεδών για το δολάριο η νίκη Τράμπ!

    Αρμαγεδδών. Αποκάλυψη


    Οι αγορές συναλλάγματος δεν είναι προετοιμασμένες για μια νίκη Τράμπ και ενδεχομένως σε μια πιθανή επικράτησή του, προκληθεί ξεπούλημα δολαρίου και αγορά “ασφαλών” νομισμάτων. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν οι 10 εγκυρότερες εταιρίες προβλέψεων, από τις οποίες ζητήθηκε να εκτιμήσουν την πορεία του δολαρίου μετά τις εκλογές, το δολάριο θα κατρακυλήσει στα 99,50 γεν 24 ώρες μετά από μια νίκη Τrump, ενώ σε περίπτωση που κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον η τιμή του θα εκτοξευθεί στα 105,25 γεν.

    Το δολάριο ανατιμήθηκε κατά 1,3% χθες έναντι του γεν και κατά 0,7% έναντι του ευρώ στην Νέα Υόρκη. To μεξικανικό πέσο, το οποίο τείνει να ενισχύεται κάθε φορά που το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ απομακρύνεται, σκαρφάλωσε κατά 1, 8% καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των κύριων νομισμάτων.

    Ο δείκτης του Bloomberg για το δολάριο, ο οποίος μετρά την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των 10 κύριων νομισμάτων, αυξήθηκε κατά 0,4%, έπειτα από το πτωτικό σερί 6 ημερών, της τάξης του 1,4%, που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, 9 από τους 10 κορυφαίους αναλυτές εκτιμούν πως την πρώτη ημέρα μετά την εκλογή Τραμπ το δολάριο θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ, κατά περίπου 2% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα της ισοτιμίας, δηλαδή εκτιμούν πως ένα ευρώ θα κοστίζει κατά μέσο όρο $1,1328 δολάρια. Αντίθετα, την πρώτη ημέρα μετά από μια νίκη Κλίντον προβλέπουν ανατίμηση του δολαρίου στα 1,1006 ανά ευρώ.

    Μετά από 7 ημέρες θητείας Τραμπ, οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν πως το δολάριο θα αποδυναμωθεί στα 99,06 γεν και ένα ευρώ θα ισοδυναμεί με 1,1389 δολάρια.

    Μια νίκη Κλίντον θα σπρώξει το δολάριο στα 104,78 γεν και ένα ευρώ θα ισοδυναμεί με 1,1014 δολάρια.

    Σε περίπτωση που επικρατήσουν τελικά οι Δημοκρατικοί, ο David Kohl, επικεφαλής αναλυτής της Julius Baer Group, εκτιμά πως οι αγορές θα εστιάσουν και πάλι την προσοχή τους σε ζητήματα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Ψηλά στην λίστα πιθανόν θα βρισκόταν η συνεδρίαση της Fed, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Δεκεμβρίου. Οι traders στοιχηματίζουν, με πιθανότητα 76%, σε αύξηση των επιτοκίων. “Με την Κλίντον στην προεδρεία, η πολιτική δεν αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα στις χρηματαγορές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα” δηλώνει ο ίδιος αναλυτής στο Bloomberg.

    Eνώ όλοι οι αναλυτές προβλέπουν πως μια νίκη Τραμπ θα προκαλέσει αμέσως πτώση του δολαρίου, η Julius Baer και η Rand Merchant Bank, οι δύο πιο έγκυρες εταιρίες προβλέψεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, δήλωσαν πως το δολάριο θα ανατιμηθεί σημαντικά έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων μακροπρόθεσμα λόγω των πολιτικών που θα εφαρμόσουν οι ρεπουμπλικανοί. Μεταξύ των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ συγκαταλέγονται μειώσεις φόρων και δαπάνες ύψους έως και 500 δισ. δολαρίων σε έργα υποδομών, τα οποία σύμφωνα με την Julius Baer θα προκαλέσουν πληθωρισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, γεγονός που θα καταστήσει το δολάριο πιο ελκυστικό έναντι των ανταγωνιστών του.

    «Οι προβλέψεις είναι πάντα δύσκολες—βασικά είσαι παγιδευμένος μεταξύ των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και της δυναμικής (της αγοράς)» δήλωσε στο Bloomberg o Kohl, o οποίος υποστηρίζει την εκτίμηση της εταιρίας του για ενίσχυση του δολαρίου, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα: «Το δολάριο στην πραγματικότητα θα επωφεληθεί από μια νίκη Τραμπ, αλλά αυτό δεν θα φανεί μετά από 24 ώρες αλλά ούτε και σε μία εβδομάδα».

    Ο Kohl προβλέπει πως το δολάριο θα ενισχυθεί στα 115 γεν και ένα ευρώ θα κοστίζει $1,04 δολάρια, μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Σε περίπτωση εκλογής Κλίντον, θεωρεί πως το δολάριο θα ισοδυναμεί με 111 γεν και ένα ευρώ θα κοστίζει 1,07 δολάρια.

    Το σχέδιο του Τραμπ να προσελκύσει αμερικανικές πολυεθνικές όπως την Apple και την Microsoft, έτσι ώστε να επαναπατρίσουν δισεκατομμύρια offshore μετρητών, σίγουρα θα αυξήσει την ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με αναλυτή της Rand Merchant Bank. Σημειώνει πως αν υλοποιηθεί η υπόσχεση του μεγιστάνα για εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω μείωσης των φόρων, θα τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξάγρυπνοι σε όλο τον πλανήτη traders και τράπεζες λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ – Όλοι έτοιμοι για πανικό ή για ράλι



    ΣΧΟΛΙΑ