• Πολιτική

    Άρειος Πάγος: Μόνο με νόμο γάμοι ομόφυλων ζευγαριών

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Με αναφορά στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ισπανία, όπου γάμοι ομόφυλων ζευγαριών γίνονται μετά από ψήφιση νόμου, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την… ακύρωση πολιτικού γάμου ομόφυλου ζευγαριού στην Τήλο.

    Ο γάμος του ζευγαριού που είχε απασχολήσει τον Τύπο για μεγάλο διάστημα, είχε ακυρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με απόφαση του εισαγγελέα της Ρόδου.

    Τότε το ζευγάρι προσέφυγε στον Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της εισαγγελικής απόφασης. Όμως, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή, κρίνοντας ότι η ενέργεια του εισαγγελέα δεν αποτέλεσε επέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ομόφυλου ζεύγους -όπως αυτό υποστήριζε- αλλά «ήταν ένα μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ομαλή διαμόρφωση και λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων».

    Στο σκεπτικό της απόφασής τους οι αρεοπαγίτες, ερμηνεύοντας τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) επισημαίνουν ότι δεν επιλύεται το ζήτημα του ενδεχόμενου γάμου, μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αντίθετα εναπόκειται στην εσωτερική έννομη τάξη και στο εθνικό δίκαιο να καθορίσει τις προϋποθέσεις για να είναι έγκυρος ένας τέτοιος γάμος.

    Με απλά λόγια, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ο νομοθέτης έχει ορίσει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και όχι το γάμο, γεγονός το οποίο, κατά τους δικαστές «αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης , η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού, που δεν αποδέχεται τη θέσπιση γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια».

    Τώρα το ζευγάρι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΙΣΑ: Καταγγέλλει τη ρίψη χημικών μέσα στο Ειρηνοδικείο – να αποδοθούν ευθύνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντονής για πλειστηριασμούς: «Πολιορκητικός κριός» για μεγαλοοφειλέτες με βίλες όσοι διαμαρτύρονται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του 19χρονου μοντέλου – Παραμένει στη φυλακή



    ΣΧΟΛΙΑ