• Πολιτική

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ποιοι υποψήφιοι της ΝΔ προηγούνται στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις

    • 'Αγγελου Χρήστου
    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023


    Σημαντικά ευρήματα για τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα ενόψει της επικείμενης κάλπης, κυρίως δε για τις πρωτιές σε κάθε περιφέρεια της Αττικής, αλλά και για τις μάχες που δίνονται για τις επόμενες θέσεις που οδηγούν στο Κοινοβούλιο, προκύπτουν από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, συνεχίζουν διεξάγονται παρασκηνιακά στο κυβερνών κόμμα, στοιχεία των οποίων δημοσιεύει σήμερα το mononews.

    Συγκεκριμένα, η κατάσταση στις πρώτες θέσεις των εκλογικών περιφερειών στη πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας καταγράφεται ως εξής:

    A’ Αθήνας

    Η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, ίσως, αποτελεί την «μάχη των μαχών» στους κόλπους της ΝΔ, αναφορικά με την πρώτη θέση, καθώς η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Πιερρακάκη, ανακατεύει την «τράπουλα», ενώ νέες σφοδρές αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει και μια πιθανή κάθοδος του Δημ. Αβραμόπουλου.

    Πάντως, ήδη, σύμφωνα με μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όπως πληροφορούν το mononews έγκυροι δημοσκόποι, η πρωτιά «παίζεται» ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη (είχαν αρχίσει να τον «μετρούν» καθώς θεωρείτο βέβαιη η κάθοδός του), με τον δεύτερο να «παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική», καθώς «με το που έπεσε το όνομά του, απογειώθηκε στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων».

    Πίσω από το υπουργικό δίδυμο των «ψηλών», η δημοσκοπική μάχη είναι επίσης σφοδρή. Όλγα Κεφαλογιάνη, Θ. Πλεύρης και Αγγ. Συρίγος κόβουν το νήμα στο εκλογικό φωτοφίνις, με διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθος (από 0,3 έως το 0,5%).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αναμένεται ότι οι έδρες θα μειωθούν τουλάχιστον κατά μία, εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν με τη νέα απογραφή του πληθυσμού, όπως δεσμεύεται η Κυβέρνηση. Με δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 33,5% η ΝΔ αναμένεται ότι θα καταλάβει 4 με 5 έδρες.

    Βόρειος Τομέας

    Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προηγείται ο Κ. Χατζηδάκης, με δεύτερο τον Αδ. Γεωργιάδη και τρίτη την Ν. Κεραμέως, η οποία φέρεται να έχει μειώσει τη διαφορά από προηγούμενες ανάλογες μετρήσεις, σε τέτοιο βαθμό που πηγή από τον χώρο των εταιρειών δημοσκοπήσεων τονίζει ότι «η διαφορά είναι τόσο μικρή που δεν βάζω το χέρι στη φωτιά για τη δεύτερη θέση»

    Αξιοσημείωτο επίσης ότι ο Υπουργός Εργασίας καταγράφει σημαντική αύξηση των ποσοστών έναντι των αποτελεσμάτων του Ιουλίου του 2019. Θεαματικό άλμα, όπως χαρακτηρίζεται από δημοσκόπους, πραγματοποιεί ο Δ. Καιρίδης, ο οποίος σημειώνει σημαντική αύξηση έναντι των ψήφων που έλαβε στην προηγούμενη αναμέτρηση, καταλαμβάνοντας την τέταρτη εκλόγιμη θέση.

    Νότιος Τομέας

    Στον Νότιο Τομέα προηγείται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με σημαντική διαφορά, και «με ποσοστά δικτάτορα», όπως σημειώνει χαριτολογώντας ο έγκριτος δημοσκόπος. Δηλωτική της μάχης από τη δεύτερη θέση και κάτω, είναι ωστόσο, η δυναμική Θεοδωρικάκου, που «τρέχει» ήδη από τον Απρίλιο την υποψηφιότητά του, με έντονη παρουσία στις κομματικές εκδηλώσεις, παρά τις υπουργικές του υποχρεώσεις.

    Για την τρίτη θέση, προσώρας, «παλεύουν» η Σοφία Βούλτεψη και ο Διονύσης Χατζηδάκης, με την μικρή διαφορά να καταγράφεται υπέρ της πρώτης.

    Από κει και πέρα, «γίνεται της ρώσικης ρουλέτας», όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι. Με όλους του υπόλοιπους εκλεγμένους βουλευτές να αποτελούν μια « ομάδα του τρόμου», καθώς η μεταξύ τους διαφορά κυμαίνεται ανάμεσα από 0,3 έως 0,5%. Στην συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφεται και ο δεύτερος επιλαχών του 2019 και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, εξαιτίας και της πετυχημένης του παρουσίας στα ΜΜΕ.

    Δυτικός Τομέας

    Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, σκληρή «μάχη» για την πρώτη θέση λέγεται πως δίνουν οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Μ. Βαρβιτσιώτης, με τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει ένα διευρυνόμενο προβάδισμα. Για την τρίτη θέση φαίνεται πως μέχρι την τελευταία στιγμή, θα «κονταροχτυπηθούν» οι Γ. Λοβέρδος και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μ. Συρεγγέλα, η οποία «κατεβαίνει» για πρώτη φορά και, ήδη, καταγράφει «δυνατό πλασάρισμα».

    Α’/ Β’ Πειραιώς

    Στην Α Πειραιώς «απόλυτος κυρίαρχος» φαίνεται πως παραμένει ο σημερινός Υφυπουργός Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδος με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου να αυξάνει την επιρροή της, εκμεταλλευόμενη και τη δημοσιότητα που της εξασφαλίζει και η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Οι πληροφορίες δεν αποκλείουν η συγκεκριμένη περιφέρεια να χάσει μια έδρα, στην περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν με την απογραφή του 2021. (Το 2019 η ΝΔ είχε 5 και ο ΣΥΡΙΖΑ 1).

    Στη Β Πειραιώς την πρωτιά εξακολουθεί να διατηρεί ο Δ. Μαρκόπουλος, ο οποίος φέρεται «σίγουρα πρώτος», με τους υπόλοιπους να περιμένουν και την ανακατανομή των εδρών, με τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια να εμφανίζεται από τις οφελημένες, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιον ότι η ενδεχόμενη επιπλέον έδρα θα κατευθυνθεί προς τη ΝΔ.

    Ανατολική και Δυτική Αττική

    Στις δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να διατηρεί την πρωτιά που πήρε από την Γ. Μαρτίνου, η οποία έκοψε πρώτη το νήμα το 2019, τον Στ. Πέτσα, Αναπληρωτή στο ίδιο Υπουργείο, να διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη ή και τη δεύτερη θέση, και τις έδρες στην Ανατολική Αττική να υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν, ίσως και κατά δύο, εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν με την απογραφή του 2021.

    Στη Β Δυτικής Αττικής για την πρώτη θέση, συναγωνίζονται οι Θ. Μπούρας και Γ. Κώστηρας, ενώ στην τρίτη θέση φέρεται ο δεύτερος του 2019 Ευ. Λιάκος.

    Σημειώνεται ότι η κατάσταση θα μεταβληθεί άρδην μετά από την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων, οπότε και αναμένεται αφενός διασπορά ψήφων, αφετέρου «συμμαχίες» ανάμεσα στους υποψηφίους. Ενώ, ενδιαφέρον υπάρχει και για τις ανακατατάξεις που θα προκαλέσουν  οι «κομματάρχες» με τους προσωπικούς τους μηχανισμούς και «πέραση» στις τοπικές κοινωνίες.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο παρέμβαση: Κάν’ το όπως ο Καραπαναγιώτης – Ο Μητσοτάκης, ο Σταϊκούρας, οι τραπεζίτες και οι μετοχές

    Μητσοτάκης: Εφάπαξ 600 ευρώ στα στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού – Διατηρείται το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ