• Top Stories

    Η μεγάλη απόβαση των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα για τους πρόσφυγες


    Συναγερμός έχει σημάνει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό θέμα στην Ελλάδα. Την ώρα, που οι δυνάμεις της Frontex αναμένονται στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ατόμων (η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει 1.600 άνδρες, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στη διοίκηση του σώματος), και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Αθήνα, όχι ασφαλώς μέσω κυανόκρανων, αλλά μέσω υψηλόβαθμων στελεχών, που έρχονται στην πρωτεύουσα για να συντονίσουν από την πλευρά τους το όλο project.
    Ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι το στρατηγείο των γραφειοκρατών του Οργανισμού θα παραμείνει εκεί που ήταν, στην περιοχή κοντά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Μόνο, που – για τις τρέχουσες ανάγκες – μισθώθηκε ένα πολύ μεγαλύτερο γραφείο από το υφιστάμενο, το οποίο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 3 άτομα.

    Ο λόγος ;

    Διότι το σύνολο των ατόμων, που αναμένεται να κάνει απόβαση στην Αθήνα, φτάνει τα 20! Και, ουδείς γνωρίζει, αν οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα θα απαιτήσουν ακόμα περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη.

    Πού εμπλέκεται ο ΟΗΕ

    Εκτός από τα διαδικαστικά και καθημερινά της διαχείρισης των προσφύγων, ο ΟΗΕ εμπλέκεται ενεργά και σε ένα άλλο σημαντικό έργο:
    στην αξιοποίηση των άδειων διαμερισμάτων για να δοθούν ως επιδοτούμενα για 20.000 θέσεις από το σύνολο των 50.000 θέσεων, που είναι οι προβλεπόμενοι χώροι, και οι οποίοι επρόκειτο να είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος της χρονιάς – φαίνεται, όμως, ότι καθυστερούν.

    5.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από τη Συρία και το Ιράκ. Φέτος, στην  Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ήρθαν πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες

    Η Ειδομένη και τα rabbit

    Στο θέμα της Ειδομένης, το οποίο έχει προκαλέσει – μεταξύ άλλων – μεγάλη ζημιά και στην ελληνική οικονομία, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, έχει δεσμευθεί ότι στις επόμενες μέρες το ζήτημα θα λήξει και ότι οι συγκεντρωμένοι εκεί θα φύγουν χωρίς βίαιη παρέμβαση. Παράλληλα, η κυβέρνηση ελέγχει άδεια στρατόπεδα στη Βόρεια Ελλάδα για να τα αξιοποιήσει σε περίπτωση, που απαιτηθεί.

    Άλλωστε, ήδη υπάρχουν γκρίνιες για τη λειτουργία hot spot, όπως αυτό της Μυτιλήνης. Το αντίστοιχο της Χίου αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Ιανουαρίου. Τα hot spot της Λέρου και της Κω θα επιμεληθεί ο Στρατός. Παράλληλα, αναμένονται και οι ειδικές δυνάμεις rabbit της Frontex, οι οποίες μπορούν να κάνουν και συλλήψεις, υπό την εποπτεία πάντα των τοπικών αρχών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ