• Πολιτική

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εγκρίνεται σήμερα η δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Μαργαρίτης Σχοινάς

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Μαργαρίτης Σχοινάς


    Στην έγκριση της δεύτερης πληρωμής (δόσης) από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, ύψους 3,56 δις. ευρώ εκ των οποίων 1,72 δις. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια, αναμένεται ότι θα προχωρήσουν σήμερα οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, μόλις δύο μήνες μετά από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από τη χώρα μας, καθώς η Αθήνα ολοκλήρωσε όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα, γεγονός που πιστοποιεί την ταχύτητα, όχι μόνο σε επίπεδο κατάρτισης του σχετικού σχεδίου, αλλά και των αναγκαίων κινήσεων που ακολούθησαν.

    Την είδηση, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, μετέφερε στον Πρωθυπουργό ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη συνάντησή τους χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε, όντως, στο «Champions League» του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Ο Πρωθυπουργός, στο ίδιο μήκος κύματος, κατά τη συνάντηση με τον ευρωπαίο Επίτροπο, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων έχοντας υποβάλλει ένα συνεκτικό σχέδιο τα οφέλη του οποίου αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Με τους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά το κυβερνητικό επιτελείο, να υπολογίζονται σε πάνω από 11 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, με τη ζήτηση να είναι τεράστια και από τον ιδιωτικό τομέα.

    Κυριάκος Μητοστάκης: Κουβέντες του αέρα τα περί επαναδιαπραγμάτευσης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την προηγούμενη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, είχε ταχθεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης και της αναδιανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να στηριχθεί, όπως είπε, η αγροτική παραγωγή. Υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι «είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και πολύ φοβάμαι ότι σε αυτή την μεγάλη ελπίδα, το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν εφορμήσει οι μεγάλες γαλάζιες ακρίδες.

    «Ξεκαθαρίσω ότι ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του ταμείου. Κατά συνέπεια, κουβέντες του αέρα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται διότι ακόμα μια φορά παραπλανούν την ελληνική κοινή γνώμη και δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Τσίπρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε αργά χθες με τον κ. Σχοινά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε καμία αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τι περιμένει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Η σημερινή εξέλιξη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί το έμπρακτο αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου, όπως πιστοποιεί και το γεγονός ότι είμαστε μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που κατέθεσαν (30/9) αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πρώτη χώρα που υπέβαλε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (σκέλος δανείων).

    Τονίζεται επίσης ότι στο Πρόγραμμα των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ. Στο Πρόγραμμα των δανείων έχουν υποβληθεί 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 δισ. ευρώ. Ποσό «δίχως προηγούμενο για το ελληνικό Κράτος», όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που θα αυξηθεί περαιτέρω με τη δυναμική συμμετοχή στο “Ελλάδα 2.0” περισσότερων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτο είναι πως, ήδη, από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος, το 40% των αιτήσεων αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Η δήλωση αυτή αποτελεί απάντηση και στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκαν και στη χθεσινή του ανακοίνωση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για δεύτερη δόση «στο τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο». Με τη δόση αυτή η Ελλάδα θα έχει βάλει στα δημόσια ταμεία τα 11 από τα συνολικά 30,4 δισ. που έχει εξασφαλίσει για το εθνικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε πως έρχεται η έγκριση νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, του εθνικού σχεδίου, του ελληνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται «γιατί ο κ. Μητσοτάκης αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που έχει κάνει για το Ταμείο Ανάκαμψης;» και εξάγει τρία συμπεράσματα από τη στάση του Πρωθυπουργού:

    1. «Δεν καίγεται καρφί του κ. Μητσοτάκη για να συμπεριληφθούν από την ανακατεύθυνση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απέκλεισε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης».
    2. «Για λόγους που οφείλει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που ο ίδιος έχει κάνει με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».
    3. «Μάλλον έχει καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν θα ξαναείναι Πρωθυπουργός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανακατευθύνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας».

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Είμαστε στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ