• Πολιτική

    Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι επίσημοι εξοπλισμοί της Γερμανίας προς την Τουρκία για το 2022

    Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν


    Τα επίσημα προσωρινά στοιχεία για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, απαντώντας σε σχετική επερώτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας.

    Στην απάντηση αναφέρεται ότι οι εξοπλισμοί προς την Άγκυρα είναι ουσιαστικά «μηδενικοί» και σε κάθε περίπτωση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν υλοποιείται το περίφημο συμβόλαιο για τα υποβρύχια τύπου 214, γεγονός που αποδεικνύει πως έχουν αποτέλεσμα οι συνεχείς σχετικές πιέσεις της Αθήνας, η οποία, πρωτίστως δια του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια, μετ’ επιτάσεως θίγει με κάθε ευκαιρία το ζήτημα, τονίζοντας ότι «τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας».

    Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση απάντησε σε επερώτηση βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, η οποία επικεντρώνεται στις γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων «προς τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, λαμβανομένης υπόψη της ασκούμενης από αυτήν εξωτερικής πολιτικής», με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν να «αντιλαμβάνεται εαυτόν ως Τούρκο εθνικιστή και πρωταγωνιστή της ανάτασης του ισλαμικού κόσμου συνολικά, ανατρέχοντας στην Ιστορία και το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», ασκώντας μία εξωτερική πολιτική, της οποίας «ο ολοένα και πιο παρεμβατικός και προσανατολισμένος στη σύγκρουση χαρακτήρας έχει αποκτήσει μία νέα ποιότητα».

    Αν και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα στοιχεία για τους αριθμούς και τις αξίες των εγκρίσεων για το 2022 είναι προσωρινά και μπορούν ακόμα να αλλάξουν κατόπιν διορθώσεων και επανόρθωσης σφαλμάτων, υπογραμμίζει ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2022 εκδόθηκαν 11 μεμονωμένες άδειες για εξαγωγή στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία συνολικής αξίας 3,94εκ. ευρώ.

    Πιο συγκεκριμένα δόθηκε μία άδεια για «εξαγωγή πολεμικών όπλων» (όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για δύο φρεγάτες προς καταστροφή), ενώ οι υπόλοιπες άδειες αφορούσαν την εξαγωγή «λοιπού πολεμικού υλικού». Πέραν των δύο φρεγατών προς καταστροφή, δεν δόθηκε καμία έγκριση που να αφορά πολεμικό υλικό υπαγόμενο στον κωδικό για «Πολεμικά πλοία (επιφανείας ή υποβρύχια) ειδικός ναυτικός εξοπλισμός, εξαρτήματά και ανταλλακτικά τους και άλλα πλοία επιφανείας», αλλά και για υλικό που είναι «χωρίς καμία αμφιβολία προορισμένο ή κατάλληλο για χρήση σε υποβρύχια ή με υποβρύχια». Η ίδια απάντηση δίδεται και σε σχέση με πολεμικό υλικό υπαγόμενο στον κωδικό «Βόμβες, τορπίλες, πύραυλοι, άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και γομώσεις, καθώς και συναφής εξοπλισμός και εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικά σχεδιασμένων εξαρτημάτων τους», αλλά και ως προς το υλικό «που προορίζεται ή είναι κατάλληλο για χρήση ή ενσωμάτωση σε στρατιωτικά drones».

    Διαβάστε επίσης

    Παραλήρημα Τσελίκ: «Ατελείωτα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα»

    Χαστούκι ΗΠΑ σε Ερντογάν: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των αποφάσεων για την επίθεση των «μπράβων» του σε διαδηλωτές



    ΣΧΟΛΙΑ