• Πολιτική

    Αποχαιρετισμός σε έναν ενδιαφέροντα δήμαρχο

    • Νένα Σώκου


    Της Νένας Σώκου

    Από τη Θεσσαλονίκη δεν είμαι, ούτε έχω ιδιαίτερες σχέσεις με την πόλη παρά μόνο κάποια ταξίδια εκεί, είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά, έτσι για ένα διάλειμμα από την Αθήνα. Η είδηση ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον δήμο δεν μου στοιχίζει προσωπικά, δεν είναι δήμαρχος μιας πόλης την οποία ζω καθημερινά, όμως γεννά μια σκέψη, ίσως και ανησυχία, επειδή μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητας της πολιτικής σκηνής της χώρας θα πάψει να βρίσκεται στο προσκήνιο.

    Από αυτά που ακούμε εδώ στην Αθήνα για την Θεσσαλονίκη καταλαβαίνουμε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είχε ένα προοδευτικό πρόσημο στη διοίκηση της πόλης, την έκανε πιο ανοιχτή, πιο κοσμική, της έδωσε έναν αέρα, που στα μίζερα χρόνια της κρίσης είναι πολύ δύσκολο να βρεις οπουδήποτε.

    Παρ’ ότι κανείς μπορεί να διαφωνεί με τον ίδιο, με τις ιδέες του ή ακόμη και με τον τρόπο που διοίκησε την πόλη για οκτώ χρόνια, είναι μια περίπτωση δημάρχου που τόλμησε και τοποθετήθηκε διαφορετικά, χωρίς να έχει την ανάγκη να ικανοποιήσει ακροατήρια, να γίνει αρεστός. Έκανε ό,τι ήθελε, έλεγε αυτό που ήθελε.

    Κέρδισε υποστηρικτές, έκανε και εχθρούς, αλλά μιλούσε ανοικτά και με θάρρος. Και φυσικά το πλήρωσε. Ακόμη και με χαρακτηρισμούς που έφταναν μέχρι τη δολοφονία χαρακτήρα.  Γεμάτο είναι το Διαδίκτυο με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσαν -ή και χρησιμοποιούν- συντηρητικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης εναντίον του. Για το σκουλαρίκι που φοράει, για τις σχέσεις του με τις γυναίκες, τον έχουν πει «κεμαλιστή», «άθεο», «γκεϊπραντάκια», ακούει σχόλια ακόμη και για το πρόβλημα αλκοολισμού που είχε στο παρελθόν.

    Ασφαλώς και δεν είναι ήρωας, ήταν επιλογές όλα αυτά. Επιλογές που θα μπορούσαν να κάνουν κι άλλοι, αλλά δεν τις κάνουν. Κι αυτό επιλογή είναι.

    Ο Μπουτάρης θα λείψει, ο λόγος του και η αισθητική του, η αμεσότητα του. Μακάρι η πόλη του να βρει έναν διάδοχο που θα συνεχίσει να δίνει μια προοδευτική πνοή στις ζωές των Θεσσαλονικέων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπουτάρης: Ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, δύο θητείες είναι αρκετές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: Σπαζοκεφαλιά η Θεσσαλονίκη: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μένουν χωρίς υποψήφιο μετά την απόσυρση Μπουτάρη



    ΣΧΟΛΙΑ