• Πολιτική

    Από θεριακλήδες αντικαπνιστές: Μεγάλη η αποδοχή των νέων αντικαπνιστικών μέτρων

    • NewsRoom


    Συντριπτική φαίνεται να είναι η αποδοχή της κοινής γνώμης στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε χθες στον ΣΚΑΪ.

    Περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα, δηλώνουν σύμφωνοι με τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του.

    Αναλυτικότερα, το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον αντικαπνιστικό νόμο ζητώντας να ελέγχεται η τήρησή του, με το 61% να δηλώνει ότι σίγουρα συμφωνεί και το 14% ότι μάλλον συμφωνεί.

    Το 17% δηλώνει ότι αντιτίθεται στα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, με το 9% να δηλώνει ότι μάλλον διαφωνεί και το 8% ότι σίγουρα διαφωνεί. Το 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

    Το 44% των καπνιστών (τακτικοί καπνιστές ή καπνίζουν πού και πού) συμφωνούν σίγουρα με τα μέτρα, το 20% μάλλον συμφωνούν, το 17% μάλλον διαφωνούν, ενώ το 16% σίγουρα διαφωνούν.

    Με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο συμφωνεί το 87% συνολικά των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 66% συνολικά των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ. Ευρεία πλειοψηφία υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου συγκεντρώνεται και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, με το 87% συνολικά να συμφωνεί.

    Άσυλο

    Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι και τέσσερις στους 10 ψηφοφόροι της μείζονος αντιπολίτευσης συμφωνούν με το μέτρο. «Ναι» στη θεσμοθέτηση κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια λένε επτά στους δέκα πολίτες (το 71% συνολικά), ενώ υπέρ του μέτρου τάσσονται και 5 στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (51% συνολικά).

    Οι πολίτες συμφωνούν και με την κάρτα εισόδου για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια σε ποσοστό 71%. Υπέρ του μέτρου τάσσεται το 91% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΙΝΑΛ με την καθιέρωση κάρτας συμφωνεί το 84% συνολικά.

    Πρόθεση ψήφου

    Συντριπτικά υπέρ της ΝΔ είναι τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης. Σύμφωνα με την μέτρηση η ΝΔ προηγείται με 38% (38,5% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπολείπεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡα25 με 3,5%.

    Τεράστια η ψαλίδα στην παράσταση νίκης

    Η «ψαλίδα» στην παράσταση νίκης ανοίγει κι άλλο -κατά μια ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση- και φτάνει στο 53%. Το 70% των ερωτώμενων πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν (σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα), ενώ το 17% εκτιμούν ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 18% της προηγούμενης έρευνας).

    Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 26% ο Αλέξης Τσίπρας, με τα ποσοστά να παραμένουν τα ίδια συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το 23% εκτιμά κανείς από τους δυο (έναντι 24% στην προηγούμενη έρευνα).



    ΣΧΟΛΙΑ