Κοινωνία

Από σήμερα σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος: Τι προβλέπει και ποια τα πρόστιμα για τους παραβάτες

  • NewsRoom
καπνισμα


Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε χθες από την Βουλή το αντικαπνιστικό σχέδιο, με το κάπνισμα να απαγορεύεται από σήμερα πλέον και επίσημα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο τρίτος αντικαπνιστικός νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων, με τους προηγούμενους δύο να ναυαγούν, αφού δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη. Αυτό που αναμένεται λοιπόν τώρα είναι να φανεί εάν αυτός ο νέος αντικαπνιστικός νόμος που ψηφίστηκε χθες θα καταφέρει να δημιουργήσει ουσιαστικές αλλαγές στους δημόσιους χώρους.

Ένα σημείο που προκαλεί ξεχωριστή εντύπωση στο σχέδιο είναι εκείνο που προβλέπει την ενεργή εμπλοκή της αστυνομίας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σημειώνεται ότι η αστυνομία είχε αντιδράσει τόσο στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όσο και στον ρόλο που θα κληθεί να παίξει το αστυνομικό σώμα στην επιβολή του νόμου αυτού.

Ο αντικαπνιστικός νόμος αποτελούσε μια από τις βασικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προεκλογικά και ένα από τα πρώτα ζητήματα που συζητήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, μετά την επικράτησή της ως κυβέρνηση, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Οι νέες διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου θα μπουν σε εφαρμογή αμέσως μετά τη δημοσίευση τους στο ΦΕΚ τις προσεχείς ημέρες.

Ανάμεσα στις διατάξεις αυτές, αναφέρονται και τα εξής:

-Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος στα καζίνο, και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ. καθώς και στα καταστήματα που διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους διακοσίων ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη δημιουργία των χώρων αυτών.

-Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.

-Προβλέπεται η επιβολή χρηματικών προστίμων, αλλά και το σφράγισμα των χώρων σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Στόχος της κυβέρνησης, μέσω του νέου νόμου, είναι να επιτύχει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, για να εξασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σωστά και καθολικά, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα τεθούν σε εφαρμογή ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την αναφορά παραβάσεων, αλλά και θα εντατικοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες ελεγκτικές μέθοδοι.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται σε:

-Νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
-εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
-χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
-καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ)
-κέντρα διασκέδασης, κλπ.,

Τα πρόστιμα

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται στον αντικαπνιστικό νόμο, ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι ποινές και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν το νόμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος, η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Αναφορικά με όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας, με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος, σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Παράλληλα, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.ΣΧΟΛΙΑ