• Πολιτική

    Θλιβερή απολογία Τσίπρα στον ΣΚΑΪ: «Είχαμε την αφέλεια το 2015 ότι οι εταίροι δεν θα μας πίεζαν»

    • NewsRoom


    Απολογητικός και αμήχανος εμφανίστηκε στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία έσπασε μόνος του το εμπάργκο που είχε επιβάλει στον σταθμό.

    Μάλιστα, το πρώτο τέταρτο της συνέντευξης αναλώθηκε σε εκατέρωθεν «καρφιά» αναφορικά με το εμπάργκο, το οποίο είχε επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποκάλυψη του σταθμού το καλοκαίρι του 2018 ότι ετοίμαζε να καθαιρέσει τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, κάτι που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως fake news πριν ο ίδιος το επιβεβαιώσει «μέχρι κεραίας» με την κίνησή του λίγες ημέρες αργότερα. Με αμήχανα χαμόγελα ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να απαντήσει στους Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσσιώνη, από την αρχή της κουβέντας τους.

    «Όσα συνέβησαν είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα», είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον σταθμό να αναθεωρήσει τη θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε η απόφασή του για εμπάργκο ήταν οριακή ενώ παραδέχθηκε πως μάλλον δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε τον σταθμό. «Ποια στάση θέλετε; Σε όλα ναι;» ρώτησε η Σία Κοσσιώνη για να απαντήσει ο κ. Τσίπρας ότι βρίσκεται απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμά.

    Στην παρατήρηση του Αλέξη Παπαχελά ότι επέλεξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη στοχοποίηση των ΜΜΕ και του ΣΚΑΪ (όπως η φράση του Παύλου Πολάκη για «βοθροκάναλα») ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβαλε με την κριτική», αλλά δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας πως οι εκφράσεις αυτές δεν προέρχονταν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

    Μάλιστα, όταν του υπενθύμισαν το κάλεσμα του κ. Καμμένου για «βόμβες στον ΣΚΑΪ», ο κ. Τσίπρας απάντηση αμήχανα πως «ο κ.Καμμένος είναι ο κ.Καμμένος».

    «Σας κάναμε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια και μας επιβάλατε διαδοχικά εμπάργκο για περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν», είπε η κ.Κοσσιώνη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, γιατί όλα τα μέσα κατά ένα περίεργο τρόπο είχαν περίπου ανακαλύψει ότι περίπου τα μνημόνια ήταν ευλογία. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, έπαιξαν τον αντίστροφο ρόλο. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε ανασφάλεια όχι στους δημοσιογράφους, αλλά στους ιδιοκτήτες. Συγκρουσθήκαμε για τις τηλεοπτικές άδειες, οι ιδιοκτήτες των μέσων πληρώνουν», απάντησε εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας.

    «Επιδιώξατε να φτιάξετε τη δικιά σας διαπλοκή, με τον κ.Καλογρίτσα», επισήμαναν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, με τον κ. Τσίπρα να κάνει τον ανήξερο, υποστηρίζοντας πως «άδικα μας ασκήθηκε κριτική για τον Καλογρίτσα» επειδή του «πήραμε την άδεια την επόμενη μέρα».

    «Δημόσια έργα έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έδινε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ξεχνώντας τα δημόσια έργα που πήρε η τεχνική εταιρεία του κ. Καλογρίτσα.

    «Πώς νιώθετε για την ήττα στις ευρωεκλογές και για το γεγονός ότι ο κόσμος σας «μαύρισε»», ρώτησε ο κ. Παπαχελάς τον κ. Τσίπρα.

    «Δεν αισθάνομαι ότι μας μαύρισαν, κι άλλες φορές έχουμε χάσει. μετά από 4,5 χρόνια θα εκφρασθεί και η δυσαρέσκεια και η κόπωση του εκλογικού σώματος, αλλά πήραμε ένα 24%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχαμε πάρει 26%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό που τον κατατάσσει στα ισχυρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Υπήρξε βουβό κλίμα και δεν είχαμε εκτιμήσει τη μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ. Δεν μπορώ να «απέσχω» από το μήνυμα του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγούμε από τα μνημόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    «Μήπως ο λαός σας χρεώνει ότι φέρατε ένα ακόμη μνημόνιο; Δημιουργήσατε πολύ μεγάλες προσδοκίες. Μοιάζει σαν να θέλετε να ξεχάσετε γιατί περάσαμε αυτή την τετραετία τόσο δύσκολα;», συνέχισαν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τον σταθμό πως δεν ζήτησε από τον κ. Καραμανλή ή τον κ.Σαμαρά να απολογηθούν.

    «Εμείς ζητήσαμε, αλλά δεν μας παρακολουθείτε», απάντησε ο κ. Παπαχελάς αναφερόμενος στις σχετικές του εκπομπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «Δεν σας παρακολουθώ πολύ. Λειτουργείτε σαν να ξεκίνησαν όλα το 2015. Το 2009 ήρθε ο κ.Παπανδρέου και είπε λεφτά υπάρχουν και είχαμε έλλειμμα 15%, ο κ.Σαμαράς μας άφησε με 28% ανεργία. Αναγκασθήκαμε να πάμε σε συμβιβασμό και πήγα αμέσως σε εκλογές. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε με ένταση. Θέλω να μιλήσω από καρδιάς. Οι επιλογές που έκανα ήταν πολύ δύσκολες».

    «Διαλέξατε τον κ.Βαρουφάκη…», επισήμαναν οι δημοσιογράφοι. «Αφήστε με μιλήσω μόνος μου για τις λάθος επιλογές. Τις έχω παραδεχθεί αυτές τις ευθύνες. Η κρίσιμη πολιτική επιλογή ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και να οδηγηθούμε στις κάλπες να δώσει με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας ο ελληνικός λαός», απάντησε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε πως «ο κ.Σαμαράς με επιλογή του δεν έκανε τίποτα για να ολοκληρώσει τότε την πέμπτη αξιολόγηση. Σήκωσε τα μολύβια. Επίσπευσε την εκλογή Προέδρου γιατί είχε φτιάξει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, αφήνοντας και άδεια τα ταμεία. Ο σχεδιασμός του δεν ήταν να έρθει σε συμβιβασμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθε να παραδώσει στο Μαξίμου».

    Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε απολογούμενος πως υπήρξαν συνέπειες από την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως υποστήριξε  ο λογαριασμός της διακυβέρνησής του δεν συγκρίνεται με εκείνον των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από την κυβέρνησή του.

    «Είχαμε την αφέλεια ότι οι εταίροι μας δεν θα μας πίεζαν, αλλά ήταν καλύτερα προετοιμαζμένοι από μας. Υπήρξαν συνέπειες, αλλά όχι τραγικές». Ωστόσο, όταν λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η Σία Κοσσιώνη ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν εννοεί με αυτό πως ήταν «πολιτικά αφελής», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως δεν είπε ποτέ την λέξη «αφελής»! Επιπλέον, δεν παραδέχθηκε πως το τρίτο μνημόνιο που έφερε μετά το δημοψήφισμα ήταν χειρότερο από αυτό που πρότειναν οι Ευρωπαίοι από αυτό, ενώ για το Υπερταμείο ανέφερε απλά πως ήταν απαίτηση του Σόιμπλε.

    Για τη Μεσαία Τάξη και την υπερφορολόγηση της, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας πως τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Ωστόσο όταν ο κ. Παπαχελάς ανέφερε πως τα στοιχεία που αναφέρει μιλούν για μια κατηγορία εισοδημάτων που δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικά τη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας απάντησε αμήχανα πως πρέπει να δούμε τελικά το γενικότερο κλίμα.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα τους δημοσιογράφους πως μπερδεύουν τις προγραμματικές δηλώσεις του Γενάρη του ’15 με εκείνες του Σεπτέμβρη του ’15, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν υπερφορολήγησε τους πολίτες με ευχαρίστηση. «Έπρεπε να πιάσουμε τους στόχους. Ηταν λάθος να το κάνουμε με το παραπάνω, αλλά κι αυτό δεν ήταν επιλογή. Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων μειώθηκε λίγο. Δεν ήταν επιλογή μας να φορτώσουμε τα βάση στους μεσαίους για να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Το 2015 βρισκόμασταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Και σεις στη θέση του αντίστοιχες επιλογές θα κάνατε, παρόμοιες, όχι ίδιες. Μας κατηγορούν για επιδοματική πολιτική, αλλά έτσι κάποιοι ζουν με αξιοπρέπεια».

    «Στα χρόνια μας έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανοίγουν επιχειρήσεις. Στα χρόνια μας έχουμε το ρεκόρ των επενδύσεων, στον τουρισμό έχουμε φτάσει 30 εκατ. τουρίστες, παντού ανοίγουν ξενοδοχεία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Για τη Novartis

    Αναφορικά με την υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες για τον κ.Παπαγγελόπουλο ο κ. Τσίπρας απάντησε πως υπάρχει πολύς δρόμος για να βγάλουμε συμπεράσματα.

    «Πως μπορείτε να το προεξοφλείτε όμως; Επαναφέρω τη δήλωση Παπαγγελόπουλου», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ.

    «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Ηθικά είναι, μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά η Novartis συνέχιζε να παίρνει μεγάλα κονδύλια», απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Εκείνη την περίοδο η χώρα είχε μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη κατά 4 δισ. μεγαλύτερη. Η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση και δεν είχε χασούρα από το PSI παρά 2-3%, ενώ άλλες εταιρείες έχασαν 20% από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

    -Βγάλατε στα μανταλάκια κάποιους ανθρώπους, μέσα ενημέρωσης που είχαν σχέση με σας…

    -Η εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή με δέκα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι εμείς υποδείξαμε στην εισαγγελία να στείλει δέκα πολιτικά πρόσωπα

    -Το λέει ο κ.Αγγελής, ότι υπήρξαν συγκεκριμένες πιέσεις για στοχοποίηση προσώπων

    -Ο κ.Αγγελής λέει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο. δεν μπορώ να απαντήσω αν υπήρξαν λάθη από την πλευρά της Δικαιοσύνης.

    -Το τεκμήριο της αθωώτητας παραβιάστηκε για όλους

    -Οχι. Και αντί να ζητάτε εξηγήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό γιατί ήταν τόσο μεγάλη η δαπάνη… Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί, απάντησε ο κ. Τσίπρας.

    «Όταν έρθει η υπόθεση Παπαγγελόπουλου στη Βουλή, εσείς συμφωνείτε για εξεταστική επιτροπή», ρωτήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός  Για να απαντήσει: «Είναι καραμπινάτο σκάνδαλο, τεράστιας σημασίας, αφορά το φάρμακο που το πλήρωναν ακριβότερα οι συνταξιούχοι απ΄ όλη την Ευρώπη και είχε σκανδαλώδη μεταχείριση μια εταιρεία. Δεν προσπερνάω τίποτα. Η υπόθεση ξεκίνησε από το FBI…».

    -Δεν είναι έτσι, πήγε ένας δικηγόρος και κατέθεσε. Το FBI δεν έχει βρει απολύτως τίποτα.

    -Εγώ βλέπω το πολιτικό σκέλος και αυτό είναι ότι την επίμαχη περίοδο, η Novartis έπαιρνε τιμές άλλες από τις άλλες εταιρείες, τί έπρεπε να κάνω;

    Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

    Για την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και τη μη συμφωνία το  κ. Παυλόπουλου να υπογράψει ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

    «Κινηθήκαμε στο πλαίσιο του Συντάγματος και τους νόμους. Η διαδικασία ξεκίνησε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Δεν είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές, τις είχα προαναγγείλει. Η ΝΔ θεωρεί τη Δικαιοσύνη ότι πρέπει να είναι δικοί τους. Εμείς δεν έχουμε δικές μας υποθέσεις, δεν έχουμε θαλασσοδάνεια, δεν έχουμε πρεμούρες. Δεν είναι δυνατόν να λέτε σε μένα ότι εμείς θέλουμε να ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τώρα έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομινότητα, αλλά μου είπε ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του πριν τις εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι μετά τις εκλογές θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος».

    Για τον νέο Ποινικό Κώδικα

    Για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και την δυνατότητα αποφυλάκισης των μελών της 17Ν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

    «Το διάβασα, δεν είναι ακριβές. Ο νέος Κώδικας προβλέπει αύξηση των ετών έκτισης. Η απόλυση υπό όρους δεν είναι αυτόματη διαδικασία, πρέπει να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Το να παρουσιάζετε ως ειλημμένη και σκόπιμη και δεδομένη την αποφυλάκιση… Ο ποινικός κώδικας αυξάνει τα χρόνια…»

    «Για την οριστική απόλυση. Αν αύριο βγει με όρους ο κ.Γιωτόπουλος με 17 φορές ισόβια ή ο Κουφοντίνας με 11 φορές ισόβια, θα λέτε ότι εσείς ο πρωθυπουργός κάνατε καλά τη δουλειά σας;», ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

    «Είναι fake news να αναπαράγετε ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο και τον Κουφοντίνα. Ο νόμος φτιάχθηκε από επιτροπή έγκυρων νομικών που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Ο νόμος μπήκε σε διαβούλευση επί έξι μήνες και τώρα ασκείτε κριτική», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

    «Γιατί δεν βάλατε εξαίρεση για τους τρομοκράτες;», συνέχισαν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ.

    «Ο ποινικός κώδικας φτιάχθηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και έμεινε σε διαβούλευση επί έξι μήνες, πουθενά δεν διάβασα κριτική ότι δίνει τη δυνατότητα απόλυσης των πολυισοβιτών».

    Μάλιστα, αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον κ.Τσίπρα και την κ.Κοσσιώνη, . «Είμαι δημοσιογράφος», είπε εκείνη.με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να της αποδίδει «οικογενειακή ευαισθησία» για τους τρομοκράτες της 17Ν

    Για το Μάτι

    Από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της συνέντευξης ήταν τα όσα ανέφερε προκλητικά ο κ. Τσίπρας για το θέατρο που παίχτηκε το βράδυ της τραγωδίας του Ματιού, υποστηρίζοντας πως δεν είχε σαφή εικόνα για τους νεκρούς.

    «Για μένα δεν ήταν σαφές . Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μία βράβευση. με ειδοποίησαν ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα. Μπήκα στο αεροπλάνο. Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό. Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και μου έλεγαν ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη. Πέρασα από πάνω με το αεροπλάνο, αλλά δεν είχα εικόνα. Βρέθηκα από το αεροπλάνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα ότι έβγαινε ζωντανή σύνδεση. Αν το ήξερα δεν ξέρω αν θα είχα άλλη στάση. Το τελευταίο που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Ειδα την κάμερα, δεν ήξερα ότι ήταν σε ζωντανή σύνδεση. δεν ήξερα, είχα μόνο ως φήμη ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Αιφνιδιάστηκαν από την κάμερα οι υπουργοί και δεν μου είπαν τίποτα. Οταν έφυγαν οι κάμερες ρώτησα γιατί είστε έτσι, τους υπουργούς και μου απάντησαν ότι μπορεί να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Βγήκε μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε δήλωση. Λάθη γίνονται, αλλά το ζήτημα είναι ότι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όχι ότι έγινε κακή επικοινωνιακή διαχείριση».

    Ο κ.Τσίπρας, απαντώντας για τη συνέντευξη Τύπου των επόμενων ημερών, όταν οι υπουργοί του προσπάθησαν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα έγινε τέλεια, δικαιολογήθηκε πως έπρεπε να διαχειρισθεί ένα κλίμα πανικού. Επανέλαβε δε τα επιχειρήματα που η κυβέρνηση είχε προβάλλει και το περασμένο καλοκαίρι για την αυθαίρετη δόμηση.

    Για τις πολυτελείς διακοπές

    Για την ιστορία με το σκάφος και τις διακοπές, ο κ. Τσίπρας, εμφανώς θυμωμένος με την ερώτηση, δεν θέλησε να απαντήσει στην ουσία.

    «Λυπάμαι που αναπαράγετε ένα θέμα που ανέδειξε η ΝΔ προεκλογικά. Και ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να ηρεμήσει με τα παιδιά του. Αυτό που δεν καταλαβαίνω από την πλευρά σας, είναι ότι σχολιάζετε από τη μία πλευρά και όχι ότι κάποιοι υπέκλεψαν φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και τις έδωσαν με αντίτιμο για να δημιουργήσουν προεκλογικό γεγονός. Ο λαός μας ξέρει ότι εγώ δεν έχω βγάλει λεφτά από την πολιτική…», ανέφερε.

    -Κλώτσησε όμως αυτή η εικόνα…

    -Θα κλωτσούσε αυτή η εικόνα αν βρισκόμουν στο σκάφος προσώπου διαπλοκής. Βρέθηκα στο σκάφος συνεργάτιδάς μου. Θεωρώ ότι η επίθεση που έγινε εκείνη την περίοδο ήταν άθλια. Και έγινε άθλια επίθεση για τον πατέρα μου ότι ήταν συνεργάτης της χούντας.

    -Λέτε κι εσείς ότι η οικογενεια Μητσοτάκη έχει αμύθητη περιουσία

    -Ζε με πολύ μεγάλη άνεση. Εχει εξοχικό δίπλα από τον κ.Χριστοφοράκο στην Τήνο. Εγώ δεν έχω, τί να κάνω; Αλλά δεν τον ρωτήσατε ποτέ τον κ.Μητσοτάκη, ποτέ δεν θα το κάνετε. Οι πολίτες σήμερα βγάζουν ένα σημαντικό συμπέρασμα.

    Για Πετσίτη και Πολάκη

    Ερωτηθείς για την υπόθεση Πετσίτη, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αφορά έναν άνθρωπο που βρέθηκε δια της προσκολήσεως – στο Μαξίμου μπορεί να μπει οποιοσδήποτε, πολύς κόσμος- στον κ.Παππά ήταν κοντά.

    « Είναι μια υπόθεση θλιβερή σε ό,τι τον αφορά. Είναι ένα παιδί από δημοκρατική οικογένεια, ήταν συμμαθητής του κ.Παππά και προσπάθησε να αξιοποιήσει ότι ήταν κοντά για να πουλήσει φούμαρα και γνωριμίες και να βγάλει λεφτά. Αν το μόνο που βρίσκουν μετά από 4.5 χρόνια είμαι ευτυχής».

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Παύλου Πολάκη ο κ.Τσίπρας προσπάθησε να υπερασπιστεί στον υφυπουργό, κάνοντας απλά λόγο για το ευεργετικό έργο του στην Υγεία.  «Θα ήταν άδικο για μια ανάρτηση να παραβλέψω ότι Πολάκης και Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ίδιος έχει καταλάβει το λάθος και έχει σταματήσει να κάνει τέτοιες αναρτήσεις το τελευταίο διάστημα. Είναι άδικο «να μαζέψω» έναν υπουργό που έχει κάνει τόσο σημαντικό έργο, μαζεύτηκε μόνος του».

    Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τον Καμμένο και τον Καραμανλή

    «Ποιος τελικά είναι ο Αλέξης Τσίπρας;» ρώτησε ο Αλέξης Παπαχελάς, αναφέροντας τον τρόπο που φέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον κ.Αλαβάνο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη, τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή.

    «Εγώ δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συμμάχους ή συντρόφους με δική μου πρωτοβουλία. Ανέχθηκα παραπάνω απ΄ότι έπρεπε. Μιλήσατε για τον Βαρουφάκη, για τον Λαφαζάνη, την Κωνσταντοπούλου. Μπορώ να κριθώ γιατί δεν έκανα κάτι πιο νωρίς με όλους αυτούς. Για τον Καμμένο η συνεργασία ήταν αποτέλεσμα όχι κανονικότητας. Το μνημόνιο αναδιάταξε τις πολιτικές γραμμές, έφερε μαζί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οθρώς διάλεξα κατά την άποψή μου ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης δεν θα έλεγε “βάστα γερά Γερούν”- σας θυμίζω ήταν ο Βενιζέλος τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όυτε καν η Γεννηματά. Οταν φθάσαμε στο Μακεδονικό, και βγήκαμε από τα μνημόνια έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας. Το ήξερε και ο Καμμένος. Δεν έχει νόημα. Δεν τον έριξα από το σκάφος, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος».

    Πήρατε και στελέχη του…

    Ηταν υπουργοί, στήριξαν την κυβέρνηση από την αρχή έως το τέλος, ο Πάνος Καμμένος ένιωσε ότι έπρεπε να ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό

    -Για χάρη του θυσιάσατε και τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας για το Μακεδονικό

    -Δεν τον θυσίασα, παραιτήθηκε. Εχω δύο πολιτικά τέκνα με επώδυνους τοκετούς, ένα η έξοδος από τα Μνημόνια και ένα η Συμφωνία των Πρεσπών, που αναδεικνύεται υπουκρισία και απίστευτη πατροδοκαπηλεία. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης και εσείς εδώ στο Σκάι που είχατε τη γνώμη ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα, οργανώσατε εκστρατεία και ρίξατε δηλητήριο, ότι ο Τσίπρας πρόδωσε, όταν το όνομα το είχαν δώσει από το 2005. Αναγκάσαμε τους γείτονές μας να πάνε σε συνταγματική αλλαγή. Αν έστελνα επιστολή στον πλανητάρχη, στους ευρωπαίους ηγέτες και έλεγε αυτά που έλεγε η επιστολή Καραμανλή… Το βέτο είναι άλλη ιστορία.

    Ωστόσο, όταν ο κ. Παπαχελάς του υπενθύμισε τι έλεγε από το Βήμα της Βουλής για την στάση της κυβέρνησης Καραμανλή όταν υπερασπιζόταν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να «μαζέψει» την κριτική του προς τον πρώην πρωθυπουργό.

    «Μέμφομαι τη ΝΔ που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά, όχι τον κ.Καραμανλή. Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να δημιουργηθεί ότι πήραμε εθνική συμφωνία, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνταγματική αναθεώρηση. Μετά το Βουκουρέστι δούλευαν στη διπλή ονομασία.

    -Γιατί αφήσατε έξω από τη διαπραγμάτευση την αντιπολίτευση;

    -Ηταν ενημερωμένη απόλυτα η αντιπολίτευση. Η ΝΔ είχε δώσει το όνομα από το 2005 και επέλεξε διχασμό.

    -Το διχασμό ως εργαλείο στην πολιτική τον βάλατε εσείς

    – Σ’ όλα μου τα διαγγέλματα έλεγα ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι. θεωρώ ότι το μακεδονικό και η λύση του και η στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες η Ελλάδα να έχει γίνει μια χώρα κανονική, από μαύρο πρόβατο.

    Για το τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές

    «Αν χάσετε τις εκλογές την Κυριακή, θα παραιτηθείτε;», ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

    -Εχουμε την Κυριακή κρίσιμη αναμέτρηση για να κερδίσουμε και όχι για να χάσουμε. Οταν πας για να κερδίσεις δεν σκέφτασαι την ποθανότητα της ήττας. Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα πάρει αποφάσεις τη ζωή του.

    Υπάρχει υπόσχεση που θα θέλατε να μην είχατε δώσει, ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

    «Δεν αισθάνομαι ότι στα κρίσιμα θέματα. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις που δημιούργησαν προσδοκίες στον ελληνικό λαό», απάντησε.

    Υπάρχει κόσμος θυμωμένος μαζί σας. Νιώθετε ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη; Για συντάξεις, Μάτι, κάτι…, ρώτησε ο κ. Παπαχελάς.

    «Έχω πολλές φορές με γενναιότητα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και έχω ζητήσει συγγνώμη για πολλά κακώς κείμενα. Αυτό που εισπράττω εγώ είναι ότι ένα μέρος του κόσμου δεν είναι θυμωμένο, είναι δυσαρεστημένο, βλέπω κόπωση και εκφράσθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βλέπω και μεγάλη αγάπη προς το πρόσωπό μου. Υπάρχουν πολίτες που διαφωνούν, και ένας κόσμος που εκφράζει δυσαρέσκεια και άλλος που εκφράζει αγάπη», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

    Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη



    ΣΧΟΛΙΑ