• Top Stories

    Απίστευτη δήλωση Αλεξιάδη: Κρατάτε όλες τις αποδείξεις και… βλέπουμε

    Τρύφων Αλεξιάδης Βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών


    Κι ενώ ήδη το 2016 συμπλήρωσε την πρώτη εβδομάδα του, το οικονομικό επιτελείο έχει μεν προαναγγείλει το χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά ακόμα δεν έχει δώσει διευκρινίσεις περί αυτού.

    Υπό το βάρος των αντιδράσεων για την αβεβαιότητα και τη θολή εικόνα γύρω από το νέο αυτό μέτρο, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, αρκέστηκε να πει ότι “Για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις” και πρόσθεσε πως σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή διάταξη για την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών, που θα προβλέπει πως, όποιες δαπάνες περιλαμβάνονται στη δήλωση, θα πρέπει να γίνονται είτε με ηλεκτρονικές είτε με τραπεζικές συναλλαγές (αλήθεια, κύριε Αλεξιάδη, και την προηγούμενη εβδομάδα, σε λίγες μέρες δε λέγατε;).

    Πρέπει να τονιστεί ότι προ ημερών ο κ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει πως θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολογήτου όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα, κ.ά. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, όλες οι δαπάνες της δήλωσης θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών, για να αναγνωρίζονται από την εφορία.

    Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για το ποιες αποδείξεις παρελθόντων ετών θα πρέπει να κρατούν οι φορολογούμενοι. “Πρέπει να τις κρατάμε, διότι μπορεί να μας φωνάξουν για έλεγχο”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για το ποιες χρονιές και ποιες κατηγορίες αποδείξεων θα πρέπει να κρατηθούν.

    Σειρά μετά τις δηλώσεις Αλεξιάδη, παίρνει το υπουργείο Οικονομικών, αφού αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις για το θέμα των αποδείξεων παρελθόντων ετών.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών με τις οποίες δικαιολόγησαν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματός τους τουλάχιστον για πέντε χρόνια, για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

    Σημειώνεται ότι, με βάση το νόμο, οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

    Όσον αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν το 2016 στην εφορία δεν ίσχυσε τελικά αυτή η υποχρέωση.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το φόρο εισοδήματος που καταβάλουν οι εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ