• Πολιτική

    «Απειλεί» το Ισραήλ ο Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψω να κλέψουν την Ιερουσαλήμ»

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας


    Στο πλευρό των Παλαιστινίων, με όλες του τις δυνάμεις, δηλώνει πως θα σταθεί ο  πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας το Ισραήλ πως  δεν θα επιτρέψει να τους “κλέψει” την Ιερουσαλήμ.

    Μιλώντας σε ένα δείπνο, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι αν επιτραπεί στο Ισραήλ να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος θα βυθιστεί στο χάος όπου θα κυριαρχεί ο τραμπουκισμός. Είπε επίσης ότι ο προσωπάρχης του και το υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται εντατικά για την απομάκρυνση των τραυματισμένων Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αναφερόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι “κατέρρευσαν” αντιμέτωπα με τα γεγονότα στη Γάζα και είπε ότι προσπαθεί να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δραστηριοποιηθούν περισσότερο.

    Ρωσία: Βλασφημία να παραλληλίζονται με τρομοκράτες οι ειρηνικοί διαδηλωτές

    Νωρίτερα, τα πυρά του κατά της ηγεσίας του Ισραήλ έστρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας “βλασφημία” να παραλληλίζονται με τρομοκράτες οι ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, που σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

    “Είναι μια βλάσφημη δήλωση, με στόχο να αποφευχθεί μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή”, είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

    Την Τρίτη, η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Βέλγιο, Σιμόνα Φράνκελ, χαρακτήρισε “τρομοκράτες” τα θύματα στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας ότι η αντίδραση του ισραηλινού στρατού δεν ήταν δυσανάλογη.

    Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα “έντονα ανησυχητική” ο Λαβρόφ κατηγόρησε “εξτρεμιστικές ομάδες” ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν “αμάχους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων οι οποίες κινδυνεύουν πασιφανώς να εξελιχθούν σε συγκρούσεις”.

    Πάντως, η ίδια η Χαμάς, παραδέχθηκε σήμερα πως 50 από τους 60 Παλαιστήνιους που σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας ανήκαν στην οργάνωση.

    Ο Σάλαχ αλ Μπαρνταουίλ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς ο οποίος έκανε δηλώσεις σε παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ούτε σχετικά με το ενδεχόμενο ή όχι αυτοί οι Παλαιστίνιοι να ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ούτε σχετικά με τις συνθήκες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν.

    «Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν» τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσε ο Σάλαχ αλ Μπαρνταουίλ, απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε εάν η Χαμάς επωφελείται από τις κινητοποιήσεις. «Πενήντα μάρτυρες (νεκροί) ήταν της Χαμάς. Πώς η Χαμάς θα μπορούσε να συλλέξει τους καρπούς (του κινήματος) ενώ πληρώνει ένα τόσο υψηλό τίμημα;» διερωτήθηκε ο ίδιος.



    ΣΧΟΛΙΑ