• Πολιτική

    Απάντηση στον Τραμπ: Κατασκευαστής απολυμαντικών ξεκαθαρίζει ότι δεν χορηγούνται σε ανθρώπους

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ


    Η Reckitt Benckiser, κατασκευάστρια των προϊόντων Lysol and Dettol, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει σήμερα ότι τα απολυμαντικά δεν «χορηγούνται» στους ανθρώπους.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει άφωνο τον πλανήτη λέγοντας ότι οι ερευνητές πρέπει «να κάνουν ενέσεις με απολυμαντικά τα σώματα των ασθενών».

    Μετά από αυτή την δήλωση, η εταιρεία αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση δια παν ενδεχόμενο: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)».

    Ο Τραμπ ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας όταν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη πρότεινε -με απολύτως σοβαρό ύφος- την θεραπεία με ένεση απολυμαντικού.

    «Μπορώ να φανταστώ το απολυμαντικό να σκοτώνει τον ιό μέσα σε ένα λεπτό. Σε ένα λεπτό! Υπάρχει τρόπος να το χορηγήσουμε με ένεση ή να κάνουμε κάποιον καθαρισμό; Βλέπετε, ο ιός εισέρχεται στους πνεύμονες και κάνει τεράστια ζημιά. Θα είχε ενδιαφέρον να το ελέγξουμε» είπε.

    Η δήλωση του Τραμπ έφερε σάλο στα social media με πολλούς γιατρούς να προειδοποιούν για την επικίνδυνη στάση του.

    «Οι ενημερώσεις από τον Τραμπ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μποϊκοτάζ στην προπαγάνδα. Ακούστε τους ειδικούς. Και σας παρακαλώ μην πιείτε απολυμαντικό» έγραψε στο Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

    «Αυτή η ιδέα της ένεσης ή πρόσληψης οποιουδήποτε τύπου καθαριστικού πρϊόντος στο σώμα είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που θέλουν να αυτοκτονήσουν», σχολίασε ο πνευμονολόγος καθηγητής Βιν Γκούπτα στο δίκτυο «NBC».



    ΣΧΟΛΙΑ