• Πολιτική

    Άννα Ροκοφύλλου: «Ο πρωθυπουργός είναι απολύτως έντιμος»

    Άννα Ροκοφύλλου: «Ο πρωθυπουργός είναι απολύτως έντιμος»

    Άννα Ροκοφύλλου


    Η Άννα Ροκοφύλλου  στην πολιτική της διαδρομή χαρακτηρίζεται από δύο μετακινήσεις που έχει  πραγματοποιήσει:  Πρώτα, από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία και τώρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  ξανά στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    Υποψήφια για πρώτη φορά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Α’ Αθηνών.

    Μια σπάνια φιλία

    Βασική παράμετρο στη συμμετοχή της Άννας Ροκοφύλλου στη Νέα Δημοκρατία αποτελεί ίσως και η στενή σχέση της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ο σύζυγός της, επιχειρηματίας Σπήλιος Μανιάς υπήρξε συμμαθητής, γείτονας και κολλητός φίλος του πρωθυπουργού από τα μαθητικά τους χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών.

    Η «αδελφική» φιλία τους διατηρήθηκε αναλλοίωτη μέχρι σήμερα (σύνηθες φαινόμενο στους αποφοίτους του συγκεκριμένου σχολείου).

    Μοιραία λοιπόν, στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Άννας Ροκοφύλλου (ένα ηλιόλουστο πρωινό περί τα τέλη του Νοεμβρίου), η συζήτηση ξεκίνησε από την «κορυφή»…

    «Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώρισα ακριβώς πριν από τριάντα χρόνια. Μόλις γνώρισα τον άνδρα μου, μετά από λίγο γνώρισα και τους φίλους του, και τον Κυριάκο.

    Μάλιστα, ήταν σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι. Εγώ είχα σπουδάσει στο Παρίσι. Είχα τελειώσει τα μεταπτυχιακά μου εκεί και είχα αρχίσει τότε να δουλεύω στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο».

    Για την ακρίβεια, η Άννα Ροκοφύλλου σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Ολοκλήρωσε τα μεταπτυχιακά της στο Κοινοτικό Δίκαιο στα πανεπιστήμια Παρίσι Ι (Sorbonne) και ΧΙ (Sceaux).

    «Ο άνδρας μου δούλευε τότε στο Παρίσι και ο Κυριάκος νομίζω δούλευε στο Λονδίνο. Δεν είχε γυρίσει ακόμη στην Ελλάδα».

    Τα πολιτικά θέματα της εποχής απασχολούσαν τις νεανικές τους συζητήσεις, οι οποίες γίνονταν σε κλίμα σύμπνοιας, παρόλο που προέρχονταν από αντίπαλους πολιτικούς χώρους. Δύο άνθρωποι κεντρώοι, μετροπαθείς, κοσμοπολίτες, μορφωμένοι, ελάχιστα θα είχαν να χωρίσουν…

    «Παρόλο που  βρισκόμασταν σε άλλους πολιτικούς χώρους, ποτέ δεν διαφωνήσαμε ουσιαστικά. Και ποτέ εκείνος -ούτε όταν κατέβαινε στα εσωκομματικά-, δεν προσπάθησε να με προσηλυτίσει», θυμάται χαρακτηριστικά.

    ‘Αννα Ροκοφύλλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ανακοινώνεται η υποψηφιότητά της

    Πολιτική εξ απαλών ονύχων

    Εκείνα τα χρόνια, η Άννα Ροκοφύλλου δεν είχε ακόμη ξεκινήσει συνειδητά την πολιτική της καριέρα.

    Η δράση της στο Ευρωκοινοβούλιο ως νομικός εμπειρογνώμων τής εξασφάλιζε απόσταση ασφαλείας από τον πυρήνα πολιτικής επιρροής αλλά και πολύτιμη εμπειρία.

    Φλέρταρε τότε ακόμη με την ιδέα να γίνει ηθοποιός, ενω έκανε και ένα σύντομο πέρασμα  από τη δημοσιογραφία (στην εφημερίδα Τα Νέα).

    Η Άννα Ροκοφύλλου όμως δεν χρειαζόταν πρακτική εξάσκηση: Γαλουχήθηκε στην πολιτική από την οικογένειάς της.

    Η (πολιτική) Παιδεία κυλάει στο αίμα της

    Ο πατέρας της, διακεκριμένος νομικός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και βουλευτής Χρήστος Ροκόφυλλος στα τελευταία σκαλοπάτια της καριέρας του χρημάτισε αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας (1994 – 1995) με υπουργό τον Κώστα Σημίτη και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (1999 – 2000) με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Μετά την αποφοίτησή του με άριστα από τη Νομική Αθήνας, ο πατέρας της ακολούθησε σπουδές στο Παρίσι IΙΣορβόννη όπου και βραβεύτηκε για τη διατριβή του. Ο Χρήστος Ροκόφυλλος διακρίθηκε επίσης ως πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι και στην Αγία Έδρα στο Βατικανό inter alia.

    Κατά τη συνταγματική κρίση του 1965, ο ίδιος ανέλαβε ενεργό ρόλο στον Όμιλο «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» που μετά το πραξικόπημα του 1967, μετουσιώθηκε στη Δημοκρατική Άμυνα. Με την πτώση της δικτατορίας, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Άμυνας και πρωτοστάτησε στη συγχώνευση με το ΠΑΣΟΚ.

    «Μεγάλωσα σε πολιτικό σπίτι. Η πολιτική ήταν συνυφασμένη με τη ζωή μας», θυμάται εκείνη.

    «Η μητέρα μου ασχολιόταν πολύ με το ΠΑΣΟΚ τότε. Πολύ πιο πριν με την Δημοκρατική Άμυνα επί χούντας. Αντιστασιακή, μετά με τους μηχανικούς, με τον Γεννηματά. Όλοι αυτοί ερχόντουσαν σπίτι μας. Δηλαδή ήταν ένα σπίτι το οποίο έσφυζε από πολιτική μπορώ να πω», επισημαίνει σήμερα.

    Πολιτικό ήθος

    Μοιάζει οξύμωρο ότι μια σχέση τόσο στενή όσο εκείνη που συνδέει την Άννα Ροκοφύλλου και τον Σπήλιο Μανιά με το πρωθυπουργικό ζεύγος, έχει διαφύγει από το στόχαστρο των ΜΜΕ.

    «Ποτέ δεν εκμεταλλεύομαι προσωπικές σχέσεις  ούτε φωτογραφίες, ούτε τη φιλική στιγμή που έχουμε για να κερδίσω κάτι. Αυτή είναι η αλήθεια», τονίζει η ίδια.

    Τους πολιτικούς οφείλει κανείς να τους ψηφίζει όχι μόνο για τις προγραμματικές δηλώσεις τους.

    Πρωτίστως ίσως για το πολιτικό ήθος τους.

    «Θεωρώ τη φιλία σημαντικό πράγμα»

    «Θεωρώ τη φιλία πολύ σημαντικό πράγμα. Διατηρώ φίλους πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι η επιτυχία είναι η περιχαράκωση των πραγμάτων και τα όρια που βάζεις. Η φιλία υπήρχε πάντα, η πολιτική είναι κάτι άλλο. Δεν τα συγχέουμε», διευκρινίζει.

    «Οπότε δεν φοβάμαι καθόλου. Ίσα-ίσα, που το έχω πολύ κέφι και το θεωρώ μεγάλη πρόκληση και μεγάλη χαρά να μπορέσω να δουλέψω σε αυτή την προσπάθεια, να είμαι και εγώ κομμάτι της. Εμπνέομαι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το πρόγραμμά του, από τις δράσεις του, θέλω πολύ να συμβάλλω στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας».

    Το πέρασμα στην Πολιτική

    Όταν το 1994 ο Θεόδωρος Πάγκαλος διεκδικούσε την Αθήνα, προέκυψε για πρώτη φορά η ευκαιρία να κατέβει η Άννα Ροκοφύλλου στις γειτονιές της πόλης.  Σε πολύ νεαρή ηλικία, περίπου είκοσι έξι ετών.

    Ο Πάγκαλος οραματιζόταν να δημιουργήσει επτά διαμερίσματα, επτά μικρά δημαρχεία κατά το πρότυπο του Παρισιού. Έψαχνε νέους ανθρώπους και επιστήμονες όπως η Άννα Ροκοφύλλου.

    «Το βρήκα ωραία ιδέα, ήθελα να ασχοληθώ. Κατέβηκα για πρώτη φορά το 1994 διαμερισματική σύμβουλος». Εκλέχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Διαμέρισμα. «Τεράστια εμπειρία ήταν το διαμερισματικό συμβούλιο, με καθόρισε», παρατηρεί σήμερα.

    «Ήρθα σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους. Τότε ασχολήθηκα πρώτα με τις άδειες καταστημάτων. Κάναμε έργα. Ήταν η επαφή με τον πολίτη, με τον δημότη, με τις γειτονιές, μια πολύ άμεση επαφή και μου άρεσε αυτό. Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, είναι ο θεσμός που έρχεται κοντά στον άνθρωπο. Ένιωθα ότι κάτι κάνω, έστω σε μικρή κλίμακα. Αλλά ότι κάτι αλλάζει στην πόλη. Είναι η πιο άμεση μορφή εξουσίας: Κάνεις ένα έργο και αμέσως το βλέπεις να πραγματοποιείται. Σχεδιάζεις μια παιδική χαρά και την βλέπεις να δημιουργείται».

    Όλα τα σκαλιά της αυτοδιοίκησης

    Πέρασε από όλα τα στάδια της αυτοδιοίκησης.

    Κατέβηκε τρεις φορές στον Δήμο της Αθήνας. Τρεις τετραετίες εκλέχτηκε. Έπειτα εκλέχτηκε άλλες δύο φορές στην περιφέρεια Αττικής. «Άλλο επίπεδο η περιφέρεια», προσθέτει.

    Ύστερα επέστρεψε στον Δήμο.

    Αναδείχθηκε σε πρώτη πρόεδρο στον Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.).

    «Δουλέψαμε πάρα πολύ. Βρήκαμε τρόπο να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας» και, πράγματι, σε έναν τομέα που σε ευρεία κλίμακα γονάτισε με το κλείσιμο των αιθουσών και του κόσμου.

    Η πρωτιά

    Και τέλος, ανέλαβε Αντιδήμαρχος τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας.

    «Καινοτομία του Κώστα Μπακογιάννη για την ενδυνάμωση των αδυνάτων, την εξάλειψη των διακρίσεων, των ανισοτήτων, με μεγάλη κοινωνική ισχύ και προσφορά. Όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες κοινωνικές αδικίες, δεν εξελίσσεται η κοινωνία».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Αθηναίων λειτούργησαν δομές υποστήριξης γυναικών ενισχύοντας καθεμία με πολυεπίπεδο και σφαιρικό τρόπο.

    Αναφέρεται και στο έργο της κυβέρνησης στην έμφυλη βία. Για τη θέσπιση, επί παραδείγματι, του panic button για την καταπολέμηση γυναικοκτονιών.

    Η Αθήνα

    Έτσι, μπαίνοντας ως υποψήφια στην ιδιαιτέρως απαιτητική και ανταγωνιστική Α Αθήνας, πλάι σε ιστορικά στελέχη, η Άννα Ροκοφύλλου νιώθει αρκετά έτοιμη.

    «Γνωρίζω πολύ καλά την Αθήνα. Τους κατοίκους της και τα θέματά τους. Την έχω γυρίσει, την περπατάω», επαναλαμβάνει. «Έχω τον ίδιο ενθουσιασμό όπως όταν ξεκινούσα».

    Η εντιμότητα

    Αυτή τη στιγμή όμως η Νέα Δημοκρατία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ενώ ο πρωθυπουργός βάλλεται προσωπικά.

    «Εγώ θεωρώ ότι ο Κυριάκος είναι απόλυτα έντιμος», διαπιστώνει η Άννα Ροκοφύλλου.

    «Και αυτό φαίνεται όταν σκάει κάτι και αμέσως εκείνος προσπαθεί να το αλλάξει. Προφανώς έχει κάνει λάθη η κυβέρνηση αλλά έχει κάνει και τόσα πολλά καλά που δεν μπορώ να εστιάσω στα ένα – δυο λάθη που έχουν γίνει. Όταν πράττεις, κάνεις και λάθη».

    Και προσθέτει: «Η εντιμότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μένα είναι αδιαμφισβήτητη σε κάθε περίπτωση. Με παράδειγμα τον νόμο που έγινε για την ΕΥΠ ο οποίος είναι εξαιρετικά αυστηρός. Εξαιρετικά κατοχυρώνει το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα και ένα επίπεδο ελέγχου πολύ μεγαλύτερο. Το σημαντικό δεν είναι να πεις ότι είσαι τέλειος. Αλλά να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις εις όφελος των πολιτών, των πολλών».

    Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Η οικονομία πάνω από όλα.

    «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα τελευταία τρία χρόνια πρωτόγνωρες κρίσεις -πανδημία, μεταναστευτικό, πολέμους, ακρίβεια, ενεργειακό. Όλες αυτές οι κρίσεις που ταλανίζουν την Ελλάδα και όλο τον κόσμο αντιμετωπίστηκαν με τεράστια επιτυχία. Νομίζω ότι ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό. Έχουμε καταφέρει όχι μόνο να μην είμαστε περιθωριακοί αλλά να δρομολογούμε τις εξελίξεις. Σε γεμίζει υπερηφάνεια ο ηγέτης της Ελλάδας να έχει σπουδαίο ρόλο στα διεθνή δρώμενα. Για μένα έχει τεράστια σημασία η εκπαίδευση. Από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα», καταλήγει μνημονεύοντας την εξαιρετική παιδεία του πρωθυπουργού.

    Το πολιτικό κέντρο

    Οπότε σαφέστατα το πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία πραγματοποιήθηκε αβίαστα και οργανικά.

    «Είμαι πολύ δημοκρατικός και φιλελεύθερος άνθρωπος.

    Πιστεύω ότι η πρόοδος δεν είναι κενή έννοια. Προοδευτικός είναι εκείνος που προάγει την πατρίδα του, το κράτος και την κοινωνία. Θεωρώ ότι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να τη φέρει. Επίσης, θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κοίταξε πολύ τη μεσαία τάξη, το πολιτικό κέντρο στο οποίο εγώ θεωρώ ότι ανήκω», παρατηρεί.

    «Όλα μου τα πιστεύω, οι αξίες μου, οι ιδέες μου, η παράταξη στην οποία ανήκω, έχουν μεταφερθεί στη Νέα Δημοκρατία».

    Η Δημοκρατία

    Από την άλλη, υπάρχει η αίσθηση ότι ο κατακερματισμός της πολιτικής ζωής δεν προάγει τη Δημοκρατία.

    «Δεν βοηθάει καθόλου η απλή αναλογική. Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δραματικό. Όμως, δεν βοηθάει ούτε κυβερνητικά. Ναι μεν ακούγονται περισσότερες φωνές, μπαίνουν περισσότερα κόμματα και πιο μικρά αλλά δεν μπορείς πια να λειτουργήσεις, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Στους περισσότερους δήμους υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να κινηθεί».

    Ο ρόλος της σημερινής γυναίκας

    Την ημέρα της συνάντησης με την Άννα Ροκοφύλλου, στο σπίτι της, διακρίνονται ολόγυρα αρκετές φωτογραφίες του γιου της.

    Σήμερα φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ αφού επέλεξε να παραμείνει στην Ελλάδα για το πρώτο του πτυχίο τουλάχιστον.

    Η Άννα Ροκοφύλλου παραδέχεται ότι «μου είναι εύκολο να τον αφήνω. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν ήταν μικρό παιδί».

    Και έτσι η συζήτηση καταλήγει στη σημερινή γυναίκα και τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να διευθετήσει, με μικτά αποτελέσματα. Παγιδευμένη σε αντικρουόμενες, υψηλές απαιτήσεις ως μητέρα και επαγγελματίας. Αδιέξοδα, κρίσεις για την ελληνική οικογένεια.

    «Αν υπάρχει οργάνωση και περιχαράκωση των ρόλων, μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει πολλά σήμερα. Της δίνονται πολλές δυνατότητες», εξηγεί.

    «Η ΕΕ θεσπίζει τώρα το 50% των συμβουλίων να είναι γυναίκες, υπάρχουν πολλά προγράμματα που σπρώχνουν τις επιχειρήσεις να τηρούν ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών».

    Και διευκρινίζει: «Υπάρχει το Share, ένα είδος πιστοποίησης που παίρνουν διάφορες εταιρείες. Άδειες γονικές δίνονται και στους πατεράδες μετά τον τοκετό. Από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτήθηκαν εκατόν είκοσι επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν παιδικοί σταθμοί μέσα στις εταιρείες. Πρέπει να λειτουργούν και δύο χρόνια μετά το τέλος της χρηματοδότησης. 

    Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να μιλάμε για κοινωνία ισότητας, που είναι το ιδεατό. Πρέπει να βοηθάει το κράτος και οι δήμος. Και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κρατικοί φορείς. Η οικογένεια για εμάς είναι πολύ σημαντική».

    Η Άννα Ροκοφύλλου το αποδεικνύει με την δική της οικογένεια.

    Είκοσι χρόνια με τον Σπήλιο Μανιά, υπάρχουν «κάποιοι πυλώνες ισορροπίας», διαπιστώνει προς επίρρωσιν των λόγων της.

    «Το ισοζύγιο είναι θετικό σε κάθε περίπτωση», καταλήγει με ένα μειδίαμα όλο αισιοδοξία.

    Άννα Ροκοφύλλου, σε παλιότερη στιγμή της
    Άννα Ροκοφύλλου, σε παλιότερη στιγμή της

    CV Άννα Ροκοφύλλου

    Η Άννα Ροκοφύλλου είναι Δικηγόρος Αθηνών.

    Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας Δήμου Αθηναίων.

    Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακά στο Κοινοτικό Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Παρίσι Ι (Sorbonne) και ΧΙ (Sceaux).

    Εργάστηκε ως Νομική Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Ειδική Νομική Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΝΥΕΚ) ως Εμπειρογνώμων Κοινοτικού Δικαίου.

    Υπήρξε μάχιμη δικηγόρος επί σειρά ετών και παραμένει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1992.

    Ασχολείται με τα κοινά εξ απαλών ονύχων.

    Η δράση της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινάει το 1994 στον ευρύτερο κεντρώο χώρο.

    Σε ηλικία 27 ετών, το 1994, εκλέχθηκε Διαμερισματική Σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

    Από το 2019 είναι εκλεγμένη δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων:

    • Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) 2019-2021.

    Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής (2010-2019).

    Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (1998 – Ε• Μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΚΕ (2003 – 2007).



    ΣΧΟΛΙΑ